In this study, an amperometric
biosensor based on tissue for ethanol determination was constructed using
tissue homogenate of Boletus edulis
which is an edible mushroom. For this purpose, tissue homogenate of mushroom
was immobilized onto the glassy carbon electrode using gelatin and glutaraldehyde
which is cross-linking agent. Effects of pH and temperature on biosensor
response were investigated. The amounts of tissue homogenate, amounts of
gelatin and glutaraldehyde concentration were determined for optimization of
immobilization conditions. The linear range for ethanol was 5.0-150 mM and the
detection limit was 2.5 mM, of biosensor based on B. edulis tissue prepared under optimal conditions. Also, in
repeatability studies, variation coefficient (C.V.) and standard deviation
(S.D.) were calculated as 0.7212 % and ±0.7209, respectively. The biosensor
retained 76.3% of its original activity after 20 days of storage at +4 °C. The
prepared biosensor was used for analysis of ethanol samples with known
concentrations.
Bu çalışmada, yenilebilir bir mantar olan Boletus edulis’in doku homojenatı
kullanılarak, etanol tayini için doku temelli amperometrik bir biyosensör
geliştirildi. Bu amaçla; mantar doku homojenatı, jelatin ve çapraz bağlayıcı
ajan glutaraldehit yardımıyla camsı karbon çalışma elektrotu üzerine immobilize
edildi. Biyosensör cevabı üzerine pH ve sıcaklığın etkisi araştırıldı.
İmmobilizasyon koşullarının optimizasyonu için; doku homojenatı miktarı,
jelatin miktarı ve glutaraldehit konsantrasyonu belirlendi. Optimum koşullarda
hazırlanan B. edulis doku temelli
biyosensörün etanol için doğrusal tayin aralığı, 5.0–150 mM ve tayin sınırı,
2.5 mM olarak bulundu. Ayrıca, biyosensörün tekrarlanabilirlik çalışmaları
sonucunda, varyasyon katsayısı (V.K.) ve standart sapma (S.S.) değerleri
sırasıyla % 0.7212 ve ±0.7209 (n=10) olarak hesaplandı. Biyosensörün depo
kararlılığı incelendi ve +4 °C’deki depolamanın 20. gününde aktivitesinin %
76.3’ünün koruduğu gözlendi. Hazırlanan biyosensör, etanol derişimi bilinen
örneklerin analizi için kullanıldı.
Subjects | Chemical Engineering |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2017 |
Submission Date | December 2, 2016 |
Acceptance Date | July 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.