In the present study, binary mixture of Mg and
Cu with nominal composition of nanocrystalline Mg50Cu50 powder
alloy was synthesized by mechanical alloying. The effect of mechanical alloying
time on the phase evolution and microhardness of the powder alloy was
investigated by X-Ray diffractometry (XRD), scanning electron microscopy (SEM)
and Vickers microhardness (HV) tester. The micro hardness value of the alloy
increased with increasing mechanical alloying time and it was measured ~600
Mpa for final product. The crystallite
size of Mg50Cu50 alloy calculated with broadening of XRD
peaks by Debye Scherrer equation. The crystallite size of the powder alloy was
also confirmed by transmission electron microscopy (TEM) and it was determined
approximately 10 nm. Thermal properties of the mechanically alloyed Mg50Cu50
powders were examined by differential scanning calorimetry (DSC). From
DSC traces, an endothermic peak which belongs to melting point of Magnesium
(Mg) element was observed at ~ 650 ˚C
Bu çalışmada Mg ve Cu ikili karışımı ile nanokristal Mg50Cu50
kompozisyonlutoz alaşımı mekaniksel alaşımlama tekniği ile
sentezlendi. Mekaniksel alaşımlama süresinin, toz alaşımın faz değişimine ve
mikro sertliğine etkisi X-ışını kırınımı (XRD), taramalı elektron mikroskobu
(SEM) ve Vickers mikro sertlik (HV) cihazı ile incelendi. Alaşımın mikro
sertlik değeri artan mekaniksel alaşımlama zamanı ile yükseldi ve final ürün
için ~600 Mpa olarak ölçüldü. Mg50Cu50 alaşımının kristal
boyutu XRD piklerinin genişlemesi ile Debye Scherrer eşitliği kullanılarak
hesaplandı. Toz alaşımın kristal boyutu ayrıca geçirimli elektron mikroskobu
(TEM) ile teyit edildi ve yaklaşık 10 nm olarak belirlendi. Mekaniksel olarak
alaşımlanan Mg50Cu50 tozlarının termal özellikleri
diferansiyel taramalı kalorimetri ile (DSC) analiz edildi. DSC sonuçlarına göre
~ 650 ˚C’ de Magnezyum (Mg) elementinin erime sıcaklığına ait endotermik bir
pik gözlendi.
Subjects | Metrology, Applied and Industrial Physics, Material Production Technologies |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2017 |
Submission Date | July 31, 2017 |
Acceptance Date | October 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.