Research Article
BibTex RIS Cite

Removing segment membrane with pectolytic and cellulotic enzymes in canned grapefruit segment production

Year 2012, Volume: 16 Issue: 1, 39 - 46, 01.06.2012

Abstract

-

Altıntop dilim konservesi üretiminde dilim zarının pektolitik ve sellülotik enzimlerle uzaklaştırılması

Year 2012, Volume: 16 Issue: 1, 39 - 46, 01.06.2012

Abstract

In this study, effects of combination of pectinase and cellulase on the removal of grapefruit membrane were searched. Comparisons were made with chemical (NaOH) method; considering the quality of final product and applicability in the industry. On the removal of segment membrane, both the concentration of Pectinex Ultra SpL and Celluclast 1.5 L and treatment period were found to be effective. In the process of removal of segment membrane by enzyme solutions and NaOH, the best results were obtained by using of Pectinex Ultra SpL at 2% and Celluclast 1.5 L at 1% concentrations and 30 min. treatment. Segments peeled by enzymatic treatments were found to be superior organoleptically over the segments of NaOH treatment.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Research Articles
Authors

Osman Kola This is me

Emine Cura This is me

Ali Altan This is me

Hüseyin Duran This is me

Publication Date June 1, 2012
Submission Date September 28, 2011
Acceptance Date December 16, 2011
Published in Issue Year 2012 Volume: 16 Issue: 1

Cite

APA Kola, O., Cura, E., Altan, A., Duran, H. (2012). Altıntop dilim konservesi üretiminde dilim zarının pektolitik ve sellülotik enzimlerle uzaklaştırılması. Sakarya University Journal of Science, 16(1), 39-46. https://doi.org/10.16984/saufbed.41781
AMA Kola O, Cura E, Altan A, Duran H. Altıntop dilim konservesi üretiminde dilim zarının pektolitik ve sellülotik enzimlerle uzaklaştırılması. SAUJS. April 2012;16(1):39-46. doi:10.16984/saufbed.41781
Chicago Kola, Osman, Emine Cura, Ali Altan, and Hüseyin Duran. “Altıntop Dilim Konservesi üretiminde Dilim zarının Pektolitik Ve sellülotik Enzimlerle uzaklaştırılması”. Sakarya University Journal of Science 16, no. 1 (April 2012): 39-46. https://doi.org/10.16984/saufbed.41781.
EndNote Kola O, Cura E, Altan A, Duran H (April 1, 2012) Altıntop dilim konservesi üretiminde dilim zarının pektolitik ve sellülotik enzimlerle uzaklaştırılması. Sakarya University Journal of Science 16 1 39–46.
IEEE O. Kola, E. Cura, A. Altan, and H. Duran, “Altıntop dilim konservesi üretiminde dilim zarının pektolitik ve sellülotik enzimlerle uzaklaştırılması”, SAUJS, vol. 16, no. 1, pp. 39–46, 2012, doi: 10.16984/saufbed.41781.
ISNAD Kola, Osman et al. “Altıntop Dilim Konservesi üretiminde Dilim zarının Pektolitik Ve sellülotik Enzimlerle uzaklaştırılması”. Sakarya University Journal of Science 16/1 (April 2012), 39-46. https://doi.org/10.16984/saufbed.41781.
JAMA Kola O, Cura E, Altan A, Duran H. Altıntop dilim konservesi üretiminde dilim zarının pektolitik ve sellülotik enzimlerle uzaklaştırılması. SAUJS. 2012;16:39–46.
MLA Kola, Osman et al. “Altıntop Dilim Konservesi üretiminde Dilim zarının Pektolitik Ve sellülotik Enzimlerle uzaklaştırılması”. Sakarya University Journal of Science, vol. 16, no. 1, 2012, pp. 39-46, doi:10.16984/saufbed.41781.
Vancouver Kola O, Cura E, Altan A, Duran H. Altıntop dilim konservesi üretiminde dilim zarının pektolitik ve sellülotik enzimlerle uzaklaştırılması. SAUJS. 2012;16(1):39-46.