Determination of Oxidative Stress Status of Ompholatus olearius Gathered from Adana and Antalya Provinces in Turkey
Year 2017,
Volume: 21 Issue: 3, 324 - 327, 01.06.2017
Mustafa Sevindik
,
Hasan Akgül
,
Celal Bal
Abstract
The objective of the present study is to determine and compare total antioxidant status (TAS), total oxidant status
(TOS), oxidative stress index (OSI) values and heavy metal content of Omphalotus olearius samples, known as a
poisonous mushroom and gathered from Adana (Karaisalı) and Antalya (Konyaaltı) provinces. TAS, TOS and OSI
values were determined using Rel Assay kits. Heavy metal content was measured with atomic absorption
spectrophotometer. The results of this study demonstrated that the sample gathered in Antalya had a higher oxidative
stress index and generally higher heavy metal content.
References
- I. Akata, B. Ergönül ve F. Kalyoncu, «Chemical Compositions and Antioxidant Activities of 16 Wild Edible Mushroom Species Grown in Anatolia,» International Journal of Pharmacology, cilt 8, no. 2, pp. 134-138, 2012.
- B. Liu, Q. Huang , H. Cai, X. Guo, T. Wang ve M. Gui, «Study of heavy metal concentrations in wild edible mushrooms in Yunnan Province,,» Food Chemistry, cilt 188, no. 2015, pp. 294-300, 2015.
- C. Sarıkürkçü, M. Çopur, D. Yıldız ve I. Akata, «Metal concentration of wild edible mushrooms in Soğuksu National Park in Turkey,» Food Chemistry, cilt 128, no. 2011, pp. 731-734, 2011.
- H. Akgül, M. Sevindik, I. Akata, D. Altuntaş, C. Bal ve M. Doğan, «Macrolepiota procera (Scop.) Singer. Mantarının Ağır Metal İçeriklerinin ve Oksidatif Stres Durumunun Belirlenmesi,» Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, no. DOI: 10.19113/sdufbed.56964, 2016.
- L. Ren, Y. Hemara, C. O. Perera, G. Lewis, W. G. Krissansen ve K. P. Buchanan, «Antibacterial and antioxidant activities of aqueous extracts of eight edible mushrooms,» Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre, cilt 3, no. 2014, pp. 41-51, 2014.
- S. Öğüt ve E. Atay, «Yaşlılık ve oksidatif stres,» S.D.Ü. Tıp Fak. Dergisi, cilt 19, no. 2, pp. 68-74, 2012.
- O. Erel, «A novel automated direct measurement method for total antioxidant capacity using a new generation, more stable ABTS radicalcation,» Clin Biochem., cilt 2004, no. 37, pp. 277-85, 2004.
- O. Erel, «A new automated colorimetric method for measuring total oxidant status,» Clin Biochem., cilt 2005, no. 38, pp. 1103-1111, 2005.
- M. Sevindik, H. Akgül, S. Günal ve M. Doğan, «Pleurotus ostreatus’un Doğal ve Kültür Formlarının Antimikrobiyal Aktiviteleri ve Mineral Madde İçeriklerinin Belirlenmesi.,» Kastamonu Uni., Orman Fakültesi Dergisi, cilt 16, no. 1, pp. 153-156, 2016.
- S. E. Mallikarjuna, A. Ranjini, D. J. Haware, M. R. Vijayalakshmi, M. N. Shashirekha ve S. Rajarathnam, «Mineral Composition of Four Edible Mushrooms.,» Journal of Chemistry, cilt 2013, no. 1, pp. 1-5, 2013.
Adana ve Antalya’dan Toplanan Ompholatus olearius’un Oksidatif Stres Durumunun Belirlenmesi
Year 2017,
Volume: 21 Issue: 3, 324 - 327, 01.06.2017
Mustafa Sevindik
,
Hasan Akgül
,
Celal Bal
Abstract
Bu çalışmada, agulu mantar olarak bilinen ve zehirli olan Omphalotus olearius (DC.) Singer mantarının Adana ve
Antalya illerinden toplanan örneklerinin Toplam antioksidan seviyesi (TAS), toplam oksidan seviyesi (TOS),
oksidatif stres indeksi (OSİ) değerleri ile ağır metal içeriklerinin belirlenmesi ve kıyaslanması amaçlanmıştır. TAS,
TOS ve OSİ değerleri Rel Assay kitleri kullanılarak belirlenmiştir. Ağır metal içerikleri atomik absorpsiyon
spektrofotometresi kullanılarak ölçülmüştür. Yapılan çalışmalar sonucunda; Antalya’dan toplanan örneğin oksidatif
stres indeksinin ve genel olarak ağır metal içeriklerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
References
- I. Akata, B. Ergönül ve F. Kalyoncu, «Chemical Compositions and Antioxidant Activities of 16 Wild Edible Mushroom Species Grown in Anatolia,» International Journal of Pharmacology, cilt 8, no. 2, pp. 134-138, 2012.
- B. Liu, Q. Huang , H. Cai, X. Guo, T. Wang ve M. Gui, «Study of heavy metal concentrations in wild edible mushrooms in Yunnan Province,,» Food Chemistry, cilt 188, no. 2015, pp. 294-300, 2015.
- C. Sarıkürkçü, M. Çopur, D. Yıldız ve I. Akata, «Metal concentration of wild edible mushrooms in Soğuksu National Park in Turkey,» Food Chemistry, cilt 128, no. 2011, pp. 731-734, 2011.
- H. Akgül, M. Sevindik, I. Akata, D. Altuntaş, C. Bal ve M. Doğan, «Macrolepiota procera (Scop.) Singer. Mantarının Ağır Metal İçeriklerinin ve Oksidatif Stres Durumunun Belirlenmesi,» Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, no. DOI: 10.19113/sdufbed.56964, 2016.
- L. Ren, Y. Hemara, C. O. Perera, G. Lewis, W. G. Krissansen ve K. P. Buchanan, «Antibacterial and antioxidant activities of aqueous extracts of eight edible mushrooms,» Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre, cilt 3, no. 2014, pp. 41-51, 2014.
- S. Öğüt ve E. Atay, «Yaşlılık ve oksidatif stres,» S.D.Ü. Tıp Fak. Dergisi, cilt 19, no. 2, pp. 68-74, 2012.
- O. Erel, «A novel automated direct measurement method for total antioxidant capacity using a new generation, more stable ABTS radicalcation,» Clin Biochem., cilt 2004, no. 37, pp. 277-85, 2004.
- O. Erel, «A new automated colorimetric method for measuring total oxidant status,» Clin Biochem., cilt 2005, no. 38, pp. 1103-1111, 2005.
- M. Sevindik, H. Akgül, S. Günal ve M. Doğan, «Pleurotus ostreatus’un Doğal ve Kültür Formlarının Antimikrobiyal Aktiviteleri ve Mineral Madde İçeriklerinin Belirlenmesi.,» Kastamonu Uni., Orman Fakültesi Dergisi, cilt 16, no. 1, pp. 153-156, 2016.
- S. E. Mallikarjuna, A. Ranjini, D. J. Haware, M. R. Vijayalakshmi, M. N. Shashirekha ve S. Rajarathnam, «Mineral Composition of Four Edible Mushrooms.,» Journal of Chemistry, cilt 2013, no. 1, pp. 1-5, 2013.