Bu çalışmada, daha önce Geobacillus sp. TF14den saflaştırılmış
α-amilaz enzimi, kitosan boncuklara kovalent olarak immobilize edildi. Kitosan
boncuklar, toz haldeki kitosanın % 5’lik asetik asit çözeltisinde çözülmesi ve
1 M NaOH çözeltisine damla damla eklenmesiyle elde edildi. Daha sonra boncuklar
NaOH'in fazlasının giderilmesi için ard arda saf su ile yıkandı. İmmobilizasyon
iki aşamada gerçekleştirildi. Öncelikle, % 2,5 Gluteraldehit çözeltisi ile
reaksiyona sokularak kitosan boncuklar aktive edildi. Aktive edilmiş kitosan
boncuklar immobilizasyonun tamamlanması için enzim çözeltisi ile karıştırıldı.
İmmobilize edilen α-amilazın biyokimyasal karakterizasyonu da gerçekleştirildi.
İmmobilize α-amilazın pH 9,00'da maksimum aktiviteye ulaştığı ve enzimin 48 saatlik
bir sürede bu pH'da oldukça kararlı olduğu tespit edildi. İmmobilize enzimin
optimum sıcaklık değeri 95 °C olarak belirlendi. Enzimin, bu sıcaklıkta 48 saat
inkübasyon işleminden sonra başlangıçtaki aktivitesinin % 50'sini koruduğu
tespit edildi. Mn2+, Co2+ ve EDTA’nın immobilize enzim
aktivitesini neredeyse tamamen inhibe ettiği, diğer metal iyonlarının farklı
oranlarda inhibisyona neden olduğu belirlendi. Bazı deterjanlar varlığında
enzimin aktivitesini koruduğu tespit edildi. İmmobilize edilen α-amilazın
nişasta esaslı birçok sanayi alanında kullanılabileceği sonucuna varılabilir.
In this
study, α-amylase formerly purified from Geobacillus
sp. TF14 strain was covalently immobilized onto chitosan beads. Chitosan
beads were prepared by dissolving chitosan powder in 5% acetic acid solution
and by addition dropwise to 1 M NaOH solution. The consisted beads were washed
to remove excessive amount of NaOH. Immobilization was carried out in two
steps. Firstly, chitosan beads were activated by reacting with 2.5%
Glutaraldehyde solution. Next, activated chitosan beads were mixed with enzyme
solution to complete immobilization. Biochemical characterization of
immobilized α-amylase was also carried out. It was found that immobilized
α-amylase achieved maximum activity at pH 9.00 and the enzyme was quite stable
at this pH over a period of 48 h. Temperature optimum of the enzyme was
determined as 95 °C. It was also determined that the enzyme protected 50% of
its initial activity after incubation of 48 h at this temperature. While Mn2+,
Co2+ and EDTA almost completely inhibited the enzyme, other metal
ions showed inhibitory effects at different ratio. In the presence of some
detergents the enzyme conserved its initial activity. It can be concluded that
the immobilized α-amylase may find application in many fields of starch based
industries.
Subjects | Chemical Engineering |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2017 |
Submission Date | February 22, 2017 |
Acceptance Date | August 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 21 Issue: 6 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.