In this study, the
objects found in the environment are detected and classified in real time, the
results obtained are presented. Hazelnut fruit is used in the experimental
studies of the proposed method. The image belongs to hazelnut that is in a work
environment is taken with the camera, it is processed by using image processing
techniques. The size and area data of hazelnut on the image plane is
calculated. By evaluating the obtained data, the hazelnut is divided into three
classes as small (K1), medium (K2) and big (K3) in real time application. This
process is performed using mean-based classification and K-means clustering
methods. Detection and classification of cluster centers is provided by using
the information database obtained from the data of hazelnut fruit. Hazelnut
fruits found in the experimental environment are determined with 100% accuracy
using image processing techniques. The classification of hazelnut fruits using
the mean-based and K-means clustering methods has been compared. As a result of
the comparison, it is observed that the two methods realized are similar ratio
of 90% to 100%.
Yapılan çalışmada,
ortamda bulunan nesnelerin gerçek zamanlı olarak tespit edilmesi,
sınıflandırılması ve elde edilen sonuçlar sunulmaktadır. Önerilen yönteme ait
deneysel çalışmaların gerçekleştirilmesinde fındık meyvesi kullanılmaktadır.
Çalışma ortamında bulunan fındıklara ait görüntü, kamera ile alındıktan sonra
görüntü işleme teknikleri kullanılarak işlenmektedir. Fındıkların görüntü
düzlemi üzerinde kapladıkları boyut ve alan verileri hesaplanmaktadır. Elde
edilen veriler değerlendirilerek, fındıklar gerçek zamanlı olarak küçük (K1), orta
(K2) ve büyük (K3) olmak üzere üç sınıfa ayrılmaktadır. Bu işlem ortalama
tabanlı sınıflandırma ve K-means kümeleme yöntemleri kullanılarak
gerçekleştirilmektedir. Küme merkezlerinin belirlenmesi ve sınıflandırma işlemi
fındık meyvesi verilerinden elde edilen bilgi veritabanı kullanılarak
sağlanmaktadır. Çalışma ortamında bulunan fındık meyveleri, görüntü işleme
teknikleri kullanılarak %100 başarımla tespit edilmektedir. Fındık
meyvelerinin, ortalama tabanlı ve K-means kümeleme yöntemleri kullanılarak sınıflandırılması
karşılaştırılmaktadır. Karşılaştırma sonucunda, gerçeklenen iki yöntemin %90
ile %100 oranında benzerlik gösterdiği bulunmaktadır.
Subjects | Computer Software |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2018 |
Submission Date | April 4, 2017 |
Acceptance Date | August 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 22 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.