Lo Bu araştırmada Sıvı Kristallerden C37H59NO2,
C37H59NO3 ve C41H67NO2
nin yüksek basınç ortamında Diferansiyel Termal Analiz (DTA) gereci ile Termal
Analizi yapılmıştır. İncelenen Sıvı Kristallerin Faz geçiş sıcaklıkları,
Entalpi ve Entropi değerleri araştırılmıştır. Ayrıca yapay zeka yöntemlerinden
Yapay Sinir Ağlarını (YSA) kullanarak, yapay sinir ağlarından alınan sonuçlar
ile belirli aralıklarda cihaz ile yapılan ölçümlerden elde edilen sonuçların
uyumu gösterilmiştir. Aralık dışında kalan değerler için de yapay sinir
ağlarından elde edilen değerler üretilmiştir. Bu çalışmada üç katmanlı ileri beslemeli
geriye yayınımlı YSA modeli kullanıldı. Bu yaklaşım ile, YSA’nın faz geçişleri
üzerinde yapılan çalışmaların tahmini için yararlı bir araç olduğunu
kanıtlamıştır.
Diferansiyel Termal Analiz (DTA) Yapay Sinir Ağlarını (YSA) Kritik Sıcaklık Entalpi Sıvı Kristal
In this article, fundamental analysis of
C37H59NO2, C37H59NO3, and C41H67NO2 from among liquid crystals is conducted via
Differential Thermal Analysis (DTA) device in high pressure environment. Phase
transition temperature, entalphy, and entrophy of these liquid crystals are
observed. In addition, an Artificial Neural Network (ANN), which is a method of
Artificial Intelligence, is modeled. Then, output values of ANN model and DTA
device are compared, and correlation between them is demonstrated. For the
values which are not measured with DTA device, outputs are produced by ANN
model. In this article, three layered feed-forward back propagation ANN model
is used. With this approach, it is proved that, ANN is a resourceful method for
prediction in studies conducted about phase transition.
Differential Thermal analyse (DTA) Artificial Neural Network (ANN) Critical Point Enthalpy Liquid Crystal
Subjects | Computer Software, Metrology, Applied and Industrial Physics, Material Production Technologies |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2018 |
Submission Date | February 9, 2017 |
Acceptance Date | September 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 22 Issue: 4 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.