Bitki büyümesini teşvik edici özelliği bulunan bakteriler, bitkilerde besin alımı ve etkisini artırmak amacıyla metabolit üretebilirler. Bacillus türleri kök bölgesinde koloni oluşturarak simbiyotik ilişki kurabilirler. Burada serbest azotu bağlama, fosforu çözme ve hormon üretimi gibi fayda sağlayarak büyümeyi teşvik ederler. Yerel Bacillus thurungiensis, B. subtilis, B. nitratireducens ve B. paramaycoides izolatları sera koşullarında biber ve marul tohumlarına kaplanarak randomize bloklar halinde beş tekerrürlü olarak 5kg toprak içeren saksılara ekilmiştir. Bakteriler luria bertani ortamında bir gece 37° C de 180 rpm’de 1x108 cfu/ml olana kadar inkübe edilmiştir. Ardından yüzey sterilizasyonu yapılmış tohumlarla 100 rpm’de 30-45 dakika boyunca inkübe etmek suretiyle kaplama yapılmıştır. Bitkiler hasat edilerek kuruyana kadar 65-70° C de bekletilmiştir. Örnekler Kjeldahl metoduyla protein miktarını belirlemek için öğütülmüştür. Toplam protein içeriği, azot miktarıyla oran yapılarak belirlenmiştir. Biber köklerinde % N içeriği kontrol grubunda 5.00 iken Bt SY49.1 ve Bs PSY1 ile muamele edilen grupta sırasıyla 6.14 ve 6.04 olarak bulunmuştur. Benzer şekilde biber gövdesinde % N içeriği, kontrolde 5.34 iken Bt SY49.1 de 6.26, Bn PSY1 de 6.29 ve Bp PSY1 uygulanan grupta 8.26 olarak bulunmuştur. Marul kök örneklerinde, bu miktar kontrolde % 6.64 iken Bt PSY1 ve Bs PSY1 uygulanan grupta %8 civarında bulunmuştur. Marul gövde numunelerinde % N kontrolde 12.42 iken Bn PSY1, Bt PSY1, Bs PSY1 de sırasıyla 13.17,12.87 ve 13.12 olarak bulunmuştur. Gıdalarda alınan azotun yaklaşık tamamının protein yapısına katıldığı bilinmekte olup uygulama yapılan bakteri türlerinin bitkilerde protein miktarını anlamlı şekilde artırdığı söylenebilir.
Bacillus thuringiensis Bacillus subtilis Bacillus paramycoides B. nitratireducens
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ocak 2021 |
Kabul Tarihi | 13 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 25 Sayı: 3 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.