Aim: The decrease in social and economic status of individuals with old age can bring along psychological problems. However, physical functions and susceptibility to chronic diseases cause individuals to increase their level of fear of diseases, especially chronic diseases. In this context, the study was conducted to determine the role of psychological resilience in the relationship
between elderly individuals' fear of epidemics and family support.
Method: The research design is causally structured and organized as an applied research. Within the scope of this study, structural equation model was used. A face-to-face survey was administered to 295 elderly individuals. Demographic questions were also asked to elderly individuals.
Findings: Frequency analysis was performed to reach conclusions about demographic variables. Confirmatory factor analysis was conducted to measure the validity and reliability of the scales. According to the confirmatory factor analysis results, the scales were found to have good goodness-of-fit values. Afterwards, a structural equation model was made to determine the mediation effect. The results of the analysis revealed the mediating effect of psychological resilience in the relationship between fear of epidemic disease and family support.
Results: It is important for individuals to maintain their psychological state or to be able to adapt their psychology to the negative situation in epidemics, natural disasters and similar traumatic and negative situations. The strength of the individual's psychological resilience will be an effective factor in coping with negative situations. In the context of this study, it is seen that psychological resilience plays a role in the relationship between epidemic disease fears and concerns and family support of the elderly, who are fragile. There is a negative relationship between family support and fear of epidemics. It can be stated that family support also strengthens psychological resilience. The results of the study were parallel to the literature.
Amaç: Yaşlılıkla birlikte bireylerde sosyal ve ekonomik statünün düşmesi beraberinde psikolojik sorunlarda getirebilmektedir. Bununla birlikte bedensel işlevler ve kronik hastalıklara yatkınlık bireylerin hastalıklara özellikle kronik hastalıklara karşı korku düzeyini yükselmesine neden olmaktadır. Bu kapsamda çalışma yaşlı bireylerin salgın hastalık korkusuyla aile desteği ilişkisinde
psikolojik sağlamlığın rolünü belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Araştırma tasarımı nedensel olarak yapılandırılmış ve uygulamalı bir araştırma olarak düzenlenmiştir. Bu çalışma kapsamında yapısal eşitlik modelinden faydalanılmıştır. Ulaşılan 295 yaşlı bireye yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır. Aynı zamanda yaşlı bireylere demografik sorular da yöneltilmiştir.
Bulgular: Demografik değişkenlerle ilgili sonuca ulaşabilmek için frekans analizi yapılmıştır. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirliğini ölçmek için doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçeklerin doğrulayıcı faktör analizi sonucuna göre iyi uyum iyilik değerlerine sahip olduğu tespit edilmiştir. Daha sonrasında aracılık etkisini belirlemeye yönelik olarak yapısal eşitlik modeli yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçları, salgın hastalık korkusu ve aile desteği ilişkisinde psikolojik sağlamlığın aracı etkisinin varlığı ortaya konulmuştur.
Sonuç: Salgın hastalık, doğal afetler ve benzeri travmatik ve olumsuz durumlarda bireylerin psikolojik durumlarını koruması ya da bu psikolojilerinin olumsuz duruma uyum sağlayabilmesi önemlidir. Bireyin psikolojik sağlamlığının gücü olumsuz durumlarla baş edebilmesinde etkili bir faktör olacaktır. Bu çalışma bağlamında kırılgan bir nitelikte olan yaşlıların salgın hastalık korkuları, kaygıları ile aile desteği ilişkisinde psikolojik sağlamlığın rolü olduğu görülmektedir. Aile desteği ile salgın hastalık korkusu arasındaki negatif ilişki görülmektedir. Aile desteğinin aynı zamanda psikolojik sağlamlığı da güçlendirdiği ifade edilebilir. Çalışmanın sonuçları alan yazına paralel bir şekilde çıkmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Business Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | October 26, 2023 |
Publication Date | December 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
Bu dergi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.