Ülke ekonomileri için işgücü piyasalarının etkinliği ve bunu etkileyen faktörler, üzerinde önemle durulan konuların başında gelmektedir. İşgücü piyasasında birçok açık iş olmasına rağmen, pek çok insanın neden iş bulamadığı ikilemini açıklamak için çeşitli araştırma ve eşleme modelleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada da Türkiye İş Kurumunun İŞKUR 1961-2013 dönemi işe yerleştirme ile işsiz ve açık iş stoku verileri kullanılarak, Türkiye işgücü piyasası için arama ve eşleştirme fonksiyonu elde edilmiştir. Bu eşleştirme fonksiyonu diğer çalışmalardakinden farklı olarak, Vektör Otoregresif Modeli VAR ve Hata Düzeltme Vektörü Modeli VECM yöntemleri kullanılarak ele alınmıştır. Zaman serileri ile yapılan regresyon analizlerinde, güvenilirlik konusunda; otokorelasyon, sahte regresyon hataları, verilerin durağan olmaması veya uygun olmayan araç değişkenlerinden kaynaklanan problemler vardır. Bu zafiyetler, VAR ve VECM modelleri ile giderilmektedir. Bu sayede etki analizleri ve varyans paylaşımları da incelenmiştir. İncelenen dönemde eşleşmenin açık iş elastikiyetinin, işsizliğinkinden daha yüksek olduğu; dolayısıyla işe yerleştirmelerde açık iş pozisyonundaki artışın, işsizlik sayısındaki artıştan daha önemli ve belirleyici olduğu görülmüştür. Çalışmada, Türkiye’de işsizliğin friksiyonel olmaktan ziyade yapısal bir sorun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca elde edilen elastikiyet değerlerinin, literatürde elde edilen diğer sonuçlarla karşılaştırılması suretiyle yapılan bir değerlendirme sunulmuştur. Böylece politika yapıcılar ve akademisyenlerin, iş piyasasını çok daha yakından izleme ve değerlendirmelerine imkân sağlanmıştır.
İşgücü piyasası İstihdam Arama ve Eşleştirme Modeli Varyans Otoregresif Model VAR Eşbütünleşme Hata Düzeltme Vektörü Modeli VECM .
The efficiency of labor market and the factors affecting it have been the foremost issue for countries’ economics. Various search and matching models have been developed to explain the dilemma that many people remain unemployed while there are many open jobs in the labor market. This study has produced a search and matching function for the Turkish labor market based on the Turkish Labor Agency ISKUR data set for the period of 1961- 2013, including job placements, the number of unemployed people and job vacancies. The matching function was dealt with by using the Vector Autoregressive Model VAR and Vector Error Correction Model VECM methods, which differentiates this study from others. There were some reliability weaknesses regarding regression analysis with time series due to autocorrelation, regression errors, non-stationarity of data or inappropriate instrumental variables. These weaknesses were eliminated by using VAR and VECM. Impact analysis and shared variance distribution were also elucidated by employing these methods. We found that vacancy elasticity is higher than unemployment. As a result, the vacancy expansion is more important and determinant than the increase in the number of unemployed people. In this study, we concluded that unemployment is a structural problem rather than frictional in Turkey. After comparing the obtained elasticity values with the findings in existing literature, an assessment was made and presented. In this way, both policy makers and academicians had an opportunity to monitor and assess the labor market closely.
Labor Market Employment Search and Matching Model Variance Autoregressive Model VAR Cointegration Vector Error Correction VEC Models.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Issue: 108 |