Research Article

UŞAK İLİ’NDE BULUNAN NEOLİTİK ve KALKOLİTİK BİR YERLEŞİM: ALTINTAŞ HÖYÜK

Number: 28 October 31, 2017

UŞAK İLİ’NDE BULUNAN NEOLİTİK ve KALKOLİTİK BİR YERLEŞİM: ALTINTAŞ HÖYÜK

Abstract

Altıntaş Höyük, Uşak’a 10 km. uzaklıktaki Altıntaş Köyü’ndedir. Sulama amaçlı yapılan Altıntaş barajı nedeniyle tahrip olan yerleşim yok olma aşamasındadır. Altıntaş Höyüğün içinde bulunduğu vadi çok sayıda kaya sığınağına sahiptir. Bu nedenle, Uşak Müzesi’nde “Altıntaş Kaya Yerleşimi” olarak tescillidir. Fakat buradaki incelemelerde Neolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, İlk Tunç Çağı ve Roma Dönemine tarihlenen seramikler tespit edilmiştir. Makalede 31 adet seramik, 3 adet taş ve 1 adet kemik buluntu değerlendirilmektedir. Değerlendirmeler sonucunda Altıntaş Höyük buluntuları Geç Neolitik ve Erken Kalkolitik Çağa tarihlenmiştir. Altıntaş Höyüğün Neolitik Çağ seramiği kahverengi ve kırmızı renklidir. Bu buluntular içerisinde derin çömlekler ile dar ve kısa boyunlu çömlekler oldukça belirgindir. Neolitik Çağ’a ait masa-kutu şeklinde bir buluntu dikkat çekmektedir. Altıntaş Höyüğün Kalkolitik Çağ seramikleri morumsu kırmızı astarlı, kahverengi astarlı, gri astarlı ve pembemsi beyaz/krem astarlı örneklerden oluşur. Kalkolitik Çağ kaplarının üzerinde çok çeşitli bezemeler bulunmaktadır. Bunlar arasında çizi, yiv, oluk, kakma, kazı, baskı ve boya bezemeler bulunmaktadır. Altıntaş Höyük’te belirlenen morumsu kırmızı astarlı seramikler Porsuk Kültürünün Uşak ilinde bu yerleşmeye kadar yayıldığını göstermesi bakımından önemlidir. Altıntaş Höyüğünün Geç Neolitik Çağ buluntuları Göller yöresi ve Batı Anadolu sahil kısımlarındaki merkezlerle ilişkilidir. Erken Kalkolitik Çağ buluntuları ise Afyonkarahisar ve Eskişehir-Kütahya yöreleriyle olan yakın ilişkiye işaret etmektedir.

Keywords

References

  1. Akdeniz, E. (2011), “Neolitik Çağ’da Manisa Yöresi”, OLBA, sayı XIX, s. 1- 46.
  2. Çilingiroğlu, A., Z. Derin, E. Abay, H. Sağlamtimur, İ. Kayan, (2004), Ulucak Höyük. Excavations Conducted Between1995 and 2002, Ancient Near Eastern Supplement 15, Peeters.
  3. Dedeoğlu, F. (2014), “Yukarı Menderes Havzası Neolitik ve Erken Kalkolitik Çağ Yerleşimlerinin Materyal Kültür ve İskan Düzeni Bağlamında Değerlendirilmesi”, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18, s. 33-56.
  4. Dedeoğlu, F. – A. Ozan, (2016), “What Happened in Inland Southwestern Anatolia before 5500 BC? A Rewiev of the Archaeological Evidence from the Selcen-Örenarası Settlement”, OLBA, sayı XXIV, s. 1-30.
  5. Derin, Z. (2007), “Yeşilova Höyüğü”, Anadolu’da Uygarlığın Doğuşu ve Avrupa’ya Yayılımı Türkiye’de Neolitik Dönem Yeni Kazılar, Yeni Bulgular, Mehmet Özdoğan-Nezih Başgelen (ed.), Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, s. 377-384.
  6. Derin, Z. - T. Caymaz, (2009), “İzmir’in Prehistorik Yerleşimi-Yeşilova Höyüğü 2005-2006 Yılı Çalışmaları”, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Dergisi, XIII-I, s. 7-58.
  7. Derin, Z. - T. Caymaz, (2013), “İzmir Yeşilova Höyüğü 2011 Yılı Çalışmaları”, Kazı Sonuçları Toplantısı, sayı 34-1, s. 119-142.
  8. Derin, Z. - T. Caymaz, (2014), “İzmir’in Prehistorik Yerleşim Alanı-Yeşilova Höyüğü 2012 Yılı Çalışmaları”, Kazı Sonuçları Toplantısı, sayı 35-1, s. 419-433.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Harun Oy
Türkiye

Publication Date

October 31, 2017

Submission Date

July 1, 2017

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Number: 28

APA
Oy, H. (2017). UŞAK İLİ’NDE BULUNAN NEOLİTİK ve KALKOLİTİK BİR YERLEŞİM: ALTINTAŞ HÖYÜK. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 28, 337-358. https://izlik.org/JA33PY97XE
AMA
1.Oy H. UŞAK İLİ’NDE BULUNAN NEOLİTİK ve KALKOLİTİK BİR YERLEŞİM: ALTINTAŞ HÖYÜK. JISS. 2017;(28):337-358. https://izlik.org/JA33PY97XE
Chicago
Oy, Harun. 2017. “UŞAK İLİ’NDE BULUNAN NEOLİTİK Ve KALKOLİTİK BİR YERLEŞİM: ALTINTAŞ HÖYÜK”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 28: 337-58. https://izlik.org/JA33PY97XE.
EndNote
Oy H (October 1, 2017) UŞAK İLİ’NDE BULUNAN NEOLİTİK ve KALKOLİTİK BİR YERLEŞİM: ALTINTAŞ HÖYÜK. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 28 337–358.
IEEE
[1]H. Oy, “UŞAK İLİ’NDE BULUNAN NEOLİTİK ve KALKOLİTİK BİR YERLEŞİM: ALTINTAŞ HÖYÜK”, JISS, no. 28, pp. 337–358, Oct. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA33PY97XE
ISNAD
Oy, Harun. “UŞAK İLİ’NDE BULUNAN NEOLİTİK Ve KALKOLİTİK BİR YERLEŞİM: ALTINTAŞ HÖYÜK”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 28 (October 1, 2017): 337-358. https://izlik.org/JA33PY97XE.
JAMA
1.Oy H. UŞAK İLİ’NDE BULUNAN NEOLİTİK ve KALKOLİTİK BİR YERLEŞİM: ALTINTAŞ HÖYÜK. JISS. 2017;:337–358.
MLA
Oy, Harun. “UŞAK İLİ’NDE BULUNAN NEOLİTİK Ve KALKOLİTİK BİR YERLEŞİM: ALTINTAŞ HÖYÜK”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 28, Oct. 2017, pp. 337-58, https://izlik.org/JA33PY97XE.
Vancouver
1.Harun Oy. UŞAK İLİ’NDE BULUNAN NEOLİTİK ve KALKOLİTİK BİR YERLEŞİM: ALTINTAŞ HÖYÜK. JISS [Internet]. 2017 Oct. 1;(28):337-58. Available from: https://izlik.org/JA33PY97XE

by.png Journal of Suleyman Demirel University Institute of Social Sciences (SDU-JS), is licensed under the is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International Legal Code.