ABLATIVE AFFIX IN ISPARTA DIALECT AND ITS FUNCTIONS

Number: 17 June 1, 2013
  • Ali Şavklı
TR EN

ISPARTA AĞZINDA AYRILMA HÂLİ EKİ VE İŞLEVLERİ

Abstract

Hâl eklerinin kullanılışları ve işlevleri genellikle ölçünlü Türkiye Türkçesinde incelenerek tespit edilmiştir. Ağız çalışmalarında hâl eklerinin bağımsız incelenmesine çok fazla girilmemiştir. Ağızların her geçen gün ölçünlü Türkiye Türkçesine yaklaştığı göz önünde bulundurularak, hâl eklerinin müstakil olarak morfemlerinin ve işlevlerinin incelenmesi tamamlanmalıdır. Çalışmamızda ayrılma ( ablative ) hâli ekinin morfemleri, işlevleri incelenmiş ve diğer hâl ekleri kapsam dışında tutulmuştur. Araştırmamızda Isparta Merkez Ağzı, Eğirdir Ağzı, Keçiborlu Ağzı ve Uluborlu Ağzı esas alınmıştır. Ayrılma hâli ekinin kullanılışları ve temel işlevi dışındaki fonksiyonları tespit edilerek örneklerle verilmiştir. Bu çalışmada geleneksel dilbilgisinin inceleme yöntemleri yanında dil bilimin yöntemleri de dikkate alınarak bir inceleme yapılmıştır. Hâl eklerinin ağızlarda da müstakil olarak incelenmesi bu güne kadar tespit edilemeyen işlevlerinin keşfine imkân tanıyacağını düşünmekteyiz.

Keywords

References

  1. BANGUOĞLU, Tahsin,(1986), Türkçenin Grameri, TDK Yayınları, Ankara.
  2. BİRAY, Himmet (1999), Batı Grubu Türk Yazı Dillerinde İsim. TDK Yayınları, Ankara.
  3. BOZ, Erdoğan (2004), “Türkiye Türkçesinde +DAn Ekli Nesne Ögesi Üzerine”, V. Uluslar arası Türk Dili Kurultayı Bildirileri I, Ankara, s.501-512.
  4. BOZ, Erdoğan (2007), Türkiye Tükçesinde +{A} Durum Biçimbirimi, Gazi Kitabevi, Ankara.
  5. BURAN, Ahmet (1996), Anadolu Ağızlarında İsim Çekim ( Hâl ) Ekleri, TDK Yayınları, Ankara.
  6. DİLAÇAR, Agop (1989), “Gramer”, TDAY-Belleten 1971, Ankara, s. 83- 145.
  7. ELBİR Döne (2011), Eğirdir ve Yöresi Ağızları,(İnceleme- Metinler- Sözlük), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  8. Eraslan, Kemal, (1996) ,“Çıkma Hâli (Ablativ) Ekinin Oluşumu” 3. Uluslar Arası Türk Dil Kurultayı, TDK Yayınları,Ankara , 381-385.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Ali Şavklı This is me

Publication Date

June 1, 2013

Submission Date

June 1, 2013

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Number: 17

APA
Şavklı, A. (2013). ISPARTA AĞZINDA AYRILMA HÂLİ EKİ VE İŞLEVLERİ. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17, 119-141. https://izlik.org/JA22NX86YT
AMA
1.Şavklı A. ISPARTA AĞZINDA AYRILMA HÂLİ EKİ VE İŞLEVLERİ. JISS. 2013;(17):119-141. https://izlik.org/JA22NX86YT
Chicago
Şavklı, Ali. 2013. “ISPARTA AĞZINDA AYRILMA HÂLİ EKİ VE İŞLEVLERİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 17: 119-41. https://izlik.org/JA22NX86YT.
EndNote
Şavklı A (June 1, 2013) ISPARTA AĞZINDA AYRILMA HÂLİ EKİ VE İŞLEVLERİ. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 17 119–141.
IEEE
[1]A. Şavklı, “ISPARTA AĞZINDA AYRILMA HÂLİ EKİ VE İŞLEVLERİ”, JISS, no. 17, pp. 119–141, June 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA22NX86YT
ISNAD
Şavklı, Ali. “ISPARTA AĞZINDA AYRILMA HÂLİ EKİ VE İŞLEVLERİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 17 (June 1, 2013): 119-141. https://izlik.org/JA22NX86YT.
JAMA
1.Şavklı A. ISPARTA AĞZINDA AYRILMA HÂLİ EKİ VE İŞLEVLERİ. JISS. 2013;:119–141.
MLA
Şavklı, Ali. “ISPARTA AĞZINDA AYRILMA HÂLİ EKİ VE İŞLEVLERİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 17, June 2013, pp. 119-41, https://izlik.org/JA22NX86YT.
Vancouver
1.Ali Şavklı. ISPARTA AĞZINDA AYRILMA HÂLİ EKİ VE İŞLEVLERİ. JISS [Internet]. 2013 Jun. 1;(17):119-41. Available from: https://izlik.org/JA22NX86YT

by.png Journal of Suleyman Demirel University Institute of Social Sciences (SDU-JS), is licensed under the is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International Legal Code.