KARİYER STRESİNİN PSİKOLOJİK İYİ OLUŞ VE İYİMSERLİK DEĞİŞKENLERİYLE YORDANMASI
Abstract
Profesyonel meslek hayatında önemi gittikçe artan kariyer, uzun soluklu bir süreç gerektiren kavramdır. Buna ilişkin stres, kariyer stresini meydana getirir. Kariyer stresinin yordayıcıları olarak psikolojik iyi oluş ve iyimserliğin incelendiği bu çalışma, bir kamu üniversitesinde öğrenim gören 293 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya literatürde mesleğe ilişkin belirsizlik içerdiği belirtilen Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünde öğrenim gören öğrenciler dâhil edilmiştir. Öğrencilere kariyer stresi, psikolojik iyi oluş ve iyimserlik ölçekleri uygulanmış ve sonuçlar arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışmada öğrencilerin psikolojik iyi oluşlarının ve iyimserliklerinin kariyer streslerinin etkili bir yordayıcısı oldukları tespit edilmiştir.
Keywords
References
- Aytaç, S. (2005), Çalışma Yaşamında Kariyer Yönetimi, Planlaması, Gelişimi ve Sorunları, Ezgi Kitabevi, Bursa.
- Baard, P. P., Deci, E. L., and Ryan, R. M. (2004). Intrinsic Need Satisfaction: A Motivational Basis of Performance and Weil‐Being in Two Work Settings 1. Journal of Applied Social Psychology, 34(10), 2045-2068.
- Chang, E. C. (2001). Cultural influences on optimism and pessimism: Differences in Western and Eastern construals of the self. In Optimism & Pessimism, (Ed.) Chang, Edward C. (pp. 257-280) Washington: American Psychological Association Press.
- Choi, B. Y., Park, H., Nam, S. K., Lee, J., Cho, D. and Lee, S. M. (2011). The development and initial psychometric evaluation of the Korean Career Stress Inventory for college students. The Career Development Quarterly, 59(6), 559-572.
- Çalık, T., ve Ereş, F. (2006). Kariyer yönetimi tanımlar: Kavramlar, ilkeler, Gazi Kitabevi, Ankara.
- Çalışkan, H. ve Uzunkol, E. (2018). Ergenlerde İyimserlik-Kötümserlik Ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlilik ve güvenirlik çalışması1. The Journal of Happiness & Well-Being, 6(2), 78-95.
- Daco, P. ve Gürün, O. A. (1989). Çağdaş Psikolojinin Olağan Üstü Başarıları, İnkılap kitabevi, İstanbul.
- Diener, E. (1984). Subjective well-being. Psychological bulletin, 95(3), 542-575.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 30, 2019
Submission Date
April 28, 2019
Acceptance Date
April 29, 2019
Published in Issue
Year 2019 Number: 33
Journal of Suleyman Demirel University Institute of Social Sciences (SDU-JS), is licensed under the is licensed under the