Research Article

KRİPTO PARALAR VE FİYAT İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ: TODA-YAMAMOTO NEDENSELLİK ANALİZİ İLE BİR İNCELEME

Number: 37 August 31, 2020
TR

KRİPTO PARALAR VE FİYAT İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ: TODA-YAMAMOTO NEDENSELLİK ANALİZİ İLE BİR İNCELEME

Abstract

Bu çalışmanın amacı kripto paralar arasındaki fiyat ilişkisini keşfetmektir. Teknolojik gelişmeler, hayatın her alanında büyük değişimleri beraberinde getirmektedir. Çağın gereklerine uygun şekilde üretilen, insanlara hız ve kolaylık kazandıran, yenilikçi tüm ürün ve hizmetler toplumda karşılık bulmakta ve hızla yaygınlaşmaktadır. Kripto paralar da, her geçen gün daha çok insan tarafından bilinir hale gelen, işlem yapılan birer finansal araç haline gelmektedir. Bir geleceği olup olmayacağı noktasında şüpheyle bakılan kripto paralar, bugün pek çok ülkeden yatırımcıların ilgisini çeken yatırım araçları haline gelmiştir. Resmi otoriteler de kripto paralar ve bunlarla ilgili türev ürünlerin ticareti konusunda yasal altyapı çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmada investing.com’a göre işlem hacmi en yüksek kripto paralar arasından belirlenen 5 kripto paranın (bitcoin, ethereum, ripple, bitcoin cash, litecoin) 18.01.2018-24.12.2019 tarihleri arasındaki günlük kapanış fiyatları kullanılarak bir inceleme yapılmıştır. Yöntem olarak Toda-Yamamoto nedensellik testi kullanılarak, kripto paralar arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmanın ortaya koyduğu bulgular; analizde yer alan diğer tüm kripto paraların litecoin fiyatını etkilediğini, ethereum’un tüm kripto paraları etkilediğini, ayrıca incelenen 5 kripto paranın da en az 2 kripto para ile nedensellik ilişkisi içinde olduğunu göstermektedir.

Keywords

References

  1. ADANA KARAAĞAÇ, G, ALTINIRMAK, S. (2018). En Yüksek Piyasa Değerine Sahip On Kripto Paranın Birbirleriyle Etkileşimi. Muhasebe ve Finansman Dergisi, (79), 123-138. DOI: 10.25095/mufad.438852.
  2. AĞAN, B.& AYDIN,Ü.,(2018), Kripto Para Birimlerinin Küresel Etkileri: Asimetrik Nedensellik Analizi, Conference Paper, 797-816, 22. Uluslararası Finans Sempozyumu, 10-13 Ekim 2018, Mersin.
  3. CIAIAN, PAVEL & RAJCANIOVA, MIROSLAVA & KANCS, D'ARTIS, (2018). "Virtual Relationships: Short- And Long-Run Evidence From Bitcoin and Altcoin Markets," Journal of International Financial Markets, Institutions and Money, Elsevier, 52(C), 173-195.
  4. cnnturk.com. (2017,1011). CNN Türkiye: https://www.cnnturk.com/yasam/dunyada-bir-ilk-44-bitcoin-ile-vatandaslik-veriyor?page=1 adresinden alındı.
  5. CORBET, S., MEEGAN, A., LARKIN, C., LUCEY, B., YAROVAYA, L., (2018), ’Exploring The Dynamic Relationships Between Cryptocurrencies and Other Financial Assets’ Economics Letter, Elsevier, 165, 28-54.
  6. ÇARKACIOĞLU, A. (2016). Kripto-Para Bitcoin, Sermaye Piyasası Kurulu Araştırma Dairesi, Araştırma Raporu; Aralık 2016, Http://Www.Spk.Gov.Tr/Siteapps/Yayin/Yayingoster/1130.
  7. ÇETIN, M., ŞEKER, F. (2013), Doğrudan Yabancı Yatırımlar Ve İhracat İlişkisi: Gelişmekte Olan Ülkeler Üzerine Bir Nedensellik Analizi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, Nisan 2013, 8(1), 121-142.
  8. ÇETINKAYA, ŞAHIN (2018), Kripto Paraların Gelişimi Ve Para Piyasalarındaki Yerinin Swot Analizi ile incelenmesi, Uluslararası Ekonomi ve Siyaset Bilimleri Akademik Araştırmalar Dergisi, 2(5), 11-21.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

August 31, 2020

Submission Date

May 31, 2020

Acceptance Date

June 25, 2020

Published in Issue

Year 2020 Number: 37

APA
Aksoy, E., Teker, T., Mazak, M., & Kocabıyık, T. (2020). KRİPTO PARALAR VE FİYAT İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ: TODA-YAMAMOTO NEDENSELLİK ANALİZİ İLE BİR İNCELEME. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 37, 110-129. https://izlik.org/JA37BB62YP
AMA
1.Aksoy E, Teker T, Mazak M, Kocabıyık T. KRİPTO PARALAR VE FİYAT İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ: TODA-YAMAMOTO NEDENSELLİK ANALİZİ İLE BİR İNCELEME. JISS. 2020;(37):110-129. https://izlik.org/JA37BB62YP
Chicago
Aksoy, Esra, Türker Teker, Mehmet Mazak, and Turan Kocabıyık. 2020. “KRİPTO PARALAR VE FİYAT İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ: TODA-YAMAMOTO NEDENSELLİK ANALİZİ İLE BİR İNCELEME”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 37: 110-29. https://izlik.org/JA37BB62YP.
EndNote
Aksoy E, Teker T, Mazak M, Kocabıyık T (August 1, 2020) KRİPTO PARALAR VE FİYAT İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ: TODA-YAMAMOTO NEDENSELLİK ANALİZİ İLE BİR İNCELEME. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 37 110–129.
IEEE
[1]E. Aksoy, T. Teker, M. Mazak, and T. Kocabıyık, “KRİPTO PARALAR VE FİYAT İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ: TODA-YAMAMOTO NEDENSELLİK ANALİZİ İLE BİR İNCELEME”, JISS, no. 37, pp. 110–129, Aug. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA37BB62YP
ISNAD
Aksoy, Esra - Teker, Türker - Mazak, Mehmet - Kocabıyık, Turan. “KRİPTO PARALAR VE FİYAT İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ: TODA-YAMAMOTO NEDENSELLİK ANALİZİ İLE BİR İNCELEME”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 37 (August 1, 2020): 110-129. https://izlik.org/JA37BB62YP.
JAMA
1.Aksoy E, Teker T, Mazak M, Kocabıyık T. KRİPTO PARALAR VE FİYAT İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ: TODA-YAMAMOTO NEDENSELLİK ANALİZİ İLE BİR İNCELEME. JISS. 2020;:110–129.
MLA
Aksoy, Esra, et al. “KRİPTO PARALAR VE FİYAT İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ: TODA-YAMAMOTO NEDENSELLİK ANALİZİ İLE BİR İNCELEME”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 37, Aug. 2020, pp. 110-29, https://izlik.org/JA37BB62YP.
Vancouver
1.Esra Aksoy, Türker Teker, Mehmet Mazak, Turan Kocabıyık. KRİPTO PARALAR VE FİYAT İLİŞKİLERİ ÜZERİNE BİR ANALİZ: TODA-YAMAMOTO NEDENSELLİK ANALİZİ İLE BİR İNCELEME. JISS [Internet]. 2020 Aug. 1;(37):110-29. Available from: https://izlik.org/JA37BB62YP

by.png Journal of Suleyman Demirel University Institute of Social Sciences (SDU-JS), is licensed under the is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International Legal Code.