DİJİTAL ÇAĞDA Z VE ALPHA KUŞAĞI, ROBOTLAR VE TURİZMDE YAPAY ZEKA UYGULAMALARI
Abstract
Çalışma turizmde insan–robot yapay zeka etkileşimine dikkat çekmekte, dijitalleşen turizm ve hizmet sektöründen örnekler sunmaktadır. Bunun yanı sıra geleceğin insan kaynağını oluşturacak olan Z ve Alfa kuşağının özellikleri ile yeniden şekillenen iş dünyasına yönelik literatür taraması yer almaktadır. Turizm, seyahat ve konaklama endüstrisinde halihazırda yapay zeka, robotik teknolojiler ve hizmet otomasyonlarında yaşanan gelişmeler hakkında bir inceleme sunulmaktadır. Çalışmada geleceğin insan kaynağını, davranış kalıplarını ve hizmet standartlarını kendi çağına göre değiştirecek olan Z ve Alfa kuşağının yıllar içerisinde tanık olduğu/olacağı teknolojik trendlerin, robot teknolojiler, hizmet otomasyonları ve yapay zekanın turizm ve hizmet sektörü dinamikleri ile seyahat şekillerini nasıl yönlendireceği hakkında birtakım öngörülerden bahsedilmektedir. Teknolojik trendlerin en güçlüsü olan yapay zeka ve yapay zeka ürünlerinin turizm de dahil diğer birçok endüstriyi kendi kurallarına göre yeniden şekillendirebileceği ve güçlü değişikliklerin yaşanabileceği bu çalışma aracılığıyla vurgulanmak istenmiş ve bu konu ile ilgili yapılacak olan farklı çalışmalara ışık tutması amaçlanmıştır.
Keywords
References
- Altuğ, A. (2014). “Günümüzde mutluluk veya mutsuzluklar, anında sosyal ağlarda paylaşılıyor”, Turizm&Yatırım, 24.
- Bulgurcu, H. (1995). “Yapay Zeka ve Uygulama Alanları”. Standart Dergisi, 81-85.
- Ivanov, S. & Webster, C. (2017). “Adoptation of Robots, Artificial Intelligence and Service Automation by Travel, Tourism and Hospitality Companies- a Cost-benefit Analysis”, International Scientific Conference Contemporary Tourism-Traditions and Innovations, 19-21 October 2017, Sofia University.
- Jones V, Jo J, Martin P. (2007). Future Schools and How Technology can be used to support Millennial and Generation-Z Students. In ICUT 2007 (Proc. B), 1st Int. Conf. Ubiquitous Information Technology.12-14.
- Kaynak, A. (2017). “X, Y, Z yetmez; biraz da Alfa olsun”, web erişim: http://www.mediacatonline.com/x-y-z-yetmez-biraz-da-alfa-olsun/, 07.10.2017.
- Kon, B. (2017). “Kuşakları Anlamak ve Yönetmek”, Erişim: http://www.humanica.com.tr/kusaklari-anlamak-yonetmek/, 25.09.2017.
- Mengi, Z. “İş Başarısında Kuşak Farkı”, Erişim: http://www.kigem.com/is-basarisinda-kusak-farki.html, 12.09.2017.
- Naggy, A. ve Kölcsey, A. (2017). “Generation Alpha: Marketing or Science?”, Acta Technologica Dubnicae 7(1), 107-115.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
May 4, 2018
Submission Date
February 7, 2018
Acceptance Date
April 30, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 2018 Number: 1