Akademisyen Kadınların Toplumsal Cinsiyet Rolleri ve Evlilik Uyumu
Öz
Kadınların öncelikli sorumluluklarının ev ve ailesi olarak görüldüğü ataerkil yapıya sahip toplumumuzda, akademisyen kadınlar iş ve aile yaşamının dengelenmesinde, sorumluluklarını yerine getirmekte güçlük yaşamaktadırlar. Özellikle akademisyenliğin henüz başlarında bulunan, yani hem öğrenci hem de profesyonel bir çalışan olan araştırma görevlisi kadınların iş ve aile yaşamının dengelenmesine ilişkin yaşadıkları sorunların yoğunluğunun toplumsal cinsiyet bakış açısı ile ortaya konulması önemlidir. Bu çalışma akademisyen kadınların toplumsal cinsiyet bakış açısıyla evlilik uyumunu ve ev ve iş yaşamında karşılaştıkları güçlükleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 7 akademisyen kadın oluşturmuştur. Araştırma sonucunda eşler arasındaki iş bölümü, karşılıklı saygı ve anlayışın evlilik uyumunu arttırdığı bulgusu elde edilmiştir. Ancak eşitlikçi bir karı-koca ilişkisi geliştirilmeye çalışılsa da eril yapının hakim olduğu toplumsal rollerin iş bölümünde etkili olduğu dikkat çekmektedir.
Anahtar Kelimeler
References
- 2018 Öğretim Yılı Öğretim Elemanlarının Akademik Görevlerine Göre Sayıları. https://istatistik.yok.gov.tr/ adresinden alındı (erişim tarihi: 04.12.2018)
- 2001 Yılı Aile Raporu (2002). (Ed. Çaylıoğlu, İ.) Aile İçi İlişkiler Komisyonu. Ailede rol ve sorumluluklar. T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları, Yayın No:120. Ankara. Beyda Ofset. (ISBN 975–19–3235–1).
- Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2005). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Sakarya: Sakarya Kitabevi.
- Burke, R. J., Greenglass, E. R. (1999). Work-family conflict, spouse support, and nursing staff wellbeing during organizational restructuring. Journal of Occupational Health Psychology, 4 (4), 327-336.
- Choudhary, L. ve Ahmad, A. (2017). A study of psychological well-being among housewives and working women of Mithila Region, North Bihar, India. International Journal of Human Resource & Industrial Research 4 (2), 8-15.
- Cuningham, M. (2001). The influence of parental attitudes and behaviors on children’s attitudes toward gender and household labor in early adulthood. Journal of Marriage and Family, 63 (1), 111-122.
- Çepni, S. (2007). Araştırma ve proje çalışmalarına giriş. (Genişletilmiş 3. Baskı), Trabzon: Celepler Matbaacılık.
- Duxbury, L., Higgins, C. (2001). Work-life balance in the new millennium: Where are we? Where do we need to go?. CPRM Discussion Paper No. W|12, Canadian Policy Research Network, Ottawa.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Sociology (Other)
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
June 27, 2019
Submission Date
December 6, 2018
Acceptance Date
May 15, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 3 Number: 1