BibTex RIS Cite

Eleştiri Yokluğunda Sanat

Year 2012, Volume: 5 Issue: 10, 0 - , 04.01.2013

Abstract

2012 yılının son çeyreğinde, sanat dünyası “eleştiri” nin iflası söylemleriyle sarsıldı ve böylece 2013’ün gündemi şimdiden belli oldu. Amerika’nın önde gelen eleştirmenlerinden David Hickey’in Observer’a yaptığı açıklamada, sanat eleştirmenliğinin, sanat eserlerini riski olmayan birer yatırım aracı olarak gören zengin koleksiyonculara yatırım danışmanlığı yapmaya dönüştüğünü ve daha fazla buna devam edemeyeceğini belirtmesi, Sarah Thornton’un sanat gazeteciliğini bırakacağını açıklaması yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.1 Aslında, sanat ortamına duyulan güvensizliğin öncü sarsıntıları 90’lı yılların başlarından itibaren hissediliyordu. Bu çağın sanatının, geçmişi tekrar eden, bir kiracı gibi varolanın üzerine yerleşen bir anlayışa doğru evrildiği yönündeki görüşler,sanatçıları markaya dönüştüren, pazarlama stratejileri geliştiren, spekülasyonlarla pazarı kızıştıran kurumların / kişilerin varlığı vb. zaten tartışılır hale gelmişti. 1996’da yayınlanan Sanat Komplosu adlı kitabında, sanatçı olmanın ve sanat yapmanın sıradan bir iş haline geldiğinden söz eden Baudrillard’ın, “Marcel Duchamp ve Andy Warhol’un bu keşfi çok daha önceden köklü bir biçimde ortaya koyduklarını, sanatın, piyasanın taleplerini karşılamak için durmadan kendini inşa eden bir fabrikaya dönüştüğünü, eleştirinin bir yanılsamadan ibaret olduğunu ifade eden sözleri hala hafızalarda.

Eleştiri Yokluğunda Sanat

Year 2012, Volume: 5 Issue: 10, 0 - , 04.01.2013

Abstract

2012 yılının son çeyreğinde, sanat dünyası “eleştiri” nin iflası söylemleriyle sarsıldı ve böylece  2013’ün gündemi şimdiden belli oldu. Amerika’nın önde gelen eleştirmenlerinden David Hickey’in  Observer’a yaptığı açıklamada, sanat eleştirmenliğinin, sanat eserlerini riski olmayan birer yatırım  aracı olarak gören zengin koleksiyonculara yatırım danışmanlığı yapmaya dönüştüğünü ve daha fazla  buna devam edemeyeceğini belirtmesi, Sarah Thornton’un sanat gazeteciliğini bırakacağını açıklaması  yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.1 Aslında, sanat ortamına duyulan güvensizliğin öncü sarsıntıları  90’lı yılların başlarından itibaren hissediliyordu. Bu çağın sanatının, geçmişi tekrar eden, bir kiracı gibi  varolanın üzerine yerleşen bir anlayışa doğru evrildiği yönündeki görüşler,sanatçıları markaya  dönüştüren, pazarlama stratejileri geliştiren, spekülasyonlarla pazarı kızıştıran kurumların / kişilerin  varlığı vb. zaten tartışılır hale gelmişti. 1996’da yayınlanan Sanat Komplosu adlı kitabında, sanatçı  olmanın ve sanat yapmanın sıradan bir iş haline geldiğinden söz eden Baudrillard’ın, “Marcel  Duchamp ve Andy Warhol’un bu keşfi çok daha önceden köklü bir biçimde ortaya koyduklarını, sanatın, piyasanın taleplerini karşılamak için durmadan kendini inşa eden bir fabrikaya dönüştüğünü,  eleştirinin bir yanılsamadan ibaret olduğunu ifade eden sözleri hala hafızalarda.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Editörden
Authors

Güler Bek

Publication Date January 4, 2013
Submission Date January 4, 2013
Published in Issue Year 2012 Volume: 5 Issue: 10

Cite

APA Bek, G. (2013). Eleştiri Yokluğunda Sanat. Art-E Sanat Dergisi, 5(10).
AMA Bek G. Eleştiri Yokluğunda Sanat. Art-e. January 2013;5(10).
Chicago Bek, Güler. “Eleştiri Yokluğunda Sanat”. Art-E Sanat Dergisi 5, no. 10 (January 2013).
EndNote Bek G (January 1, 2013) Eleştiri Yokluğunda Sanat. Art-e Sanat Dergisi 5 10
IEEE G. Bek, “Eleştiri Yokluğunda Sanat”, Art-e, vol. 5, no. 10, 2013.
ISNAD Bek, Güler. “Eleştiri Yokluğunda Sanat”. Art-e Sanat Dergisi 5/10 (January 2013).
JAMA Bek G. Eleştiri Yokluğunda Sanat. Art-e. 2013;5.
MLA Bek, Güler. “Eleştiri Yokluğunda Sanat”. Art-E Sanat Dergisi, vol. 5, no. 10, 2013.
Vancouver Bek G. Eleştiri Yokluğunda Sanat. Art-e. 2013;5(10).
Art-e 12/1/2011 yılından sonraki sayıları tam metin olarak, 12/1/2008 yılından sonraki sayıları ise indeks olarak EBSCO'da Art Source isimli veri tabanında yer almaktadır.