Research Article

Helikobakter pilori Tedavisinde Kullanılan Klaritromisin, Amoksisilin ve Lansorazolün İnsan İdrar Numunesinde Çok Değişkenli Kalibrasyon Yöntemleri ile Kantitatif Tayini

Volume: 14 Number: 1 May 31, 2019
EN TR

Helikobakter pilori Tedavisinde Kullanılan Klaritromisin, Amoksisilin ve Lansorazolün İnsan İdrar Numunesinde Çok Değişkenli Kalibrasyon Yöntemleri ile Kantitatif Tayini

Abstract

Bu çalışmada kronik aktif gastrit ve peptik ülser hastalığında rolü olan Helikobakter pilorinin yok edilmesi için kullanılan klaritromisin, amoksisilin ve lansoprazol etken maddelerinin eş zamanlı spektrofotometrik olarak tayini yapılmıştır. Elde edilen verilere, çok değişkenli kalibrasyon yöntemleri - kemometrik metotlar başarı ile uygulanmıştır. Absorbans-konsantrasyon arasındaki ilişkiden yola çıkılarak sentetik karışım yardımıyla idrar numunesinde her bir aktif maddenin tayini gerçekleştirilmiş ve veriler MLR (Çoklu doğrusal regresyon), , PLS (Kısmi en küçük kareler yöntemi) ve PCR (Temel bileşen regresyonu) ile değerlendirilmiştir. MLR (Çoklu doğrusal regresyon), PLS (Kısmi en küçük kareler yöntemi) ve PCR (Temel bileşen regresyonu) kemometrik kalibrasyon metotlarındandır ve bu yöntemlerle elde edilen sonuçlar son derece hızlı ve en önemlisi güvenilirdir.

Keywords

References

  1. A. Sameh, N.N. Atia, “Simultaneous determination of triple therapy for Helicobacter pylori in human plasma by reversed phase chromatography with online wavelength switching”, Spectrochim Acta A: Mol Biomol Spectrosc, 136, 1380- 1387, 2015.
  2. D.Y. Graham, “Treatment of peptic ulcers caused by Helicobacter pylori”, N. Engl. J. Med., vol. 328, pp. 349-350. 1993.
  3. S.V. Zanten, P. Sherman, “Indications for the treatment of Helicobacter pylori: a systematic overview, Can.Med. Ass J., vol. 150, pp. 177-185, 1994.
  4. P. Lulie, D.F. Gary, P. Daniel, Y.C. Vandersteen, H. Joseph, D.E.E. Vogelman, O. Norman, K.S. Richard, “Helicobacter pylori infection and the risk of gastric carcinoma”, N. Engl. J. Med., vol. 325, pp. 1127-1131, 1991.
  5. F.C. Ramirez, G. Lew, P.D. Klein, R.M. Genta, D.Y. Graham, “Search for improved anti- Helicobacter pyloritherapies”, Am. J. Gastroenterol, vol. 87, pp. 1275-1279, 1992.
  6. N. Vakil, “The montreal definition and classification of gastroesophageal reflux disease: a global evidence-based consensus”, Am. J. Gastroenterol, 8, 1900-1920, 2006.
  7. I. Satoshi, M. Fukuto, S. Kazufumi, M. Shinichi, T. Masahiko, K. Kiyomi, O. Kozue, H. Mayayoshi, K. Yoshiyuki, O. Hitoyoshi, “In vivo bactericidal activities oj Japanase rice-fluid against H. pylori in a Mongolian gerbil model, Int. J. Med. Sci., 4, 203-208, 2007.
  8. Uygun, A. Kadayıfçı, Z. Yeşilova, M.C. Savaş, Y. Ateş, Y. Karslıoğlu, M. Ciğerim, S. Bağcı, K. Dağalp, “ Recent success of pantoprazole–or lansoprazole- based clarithromycin plus amoxicillin treatment in the eradication of Helicobacter pylori ”, Turk J. Gastroenterol, 4, 219-224, 2004.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Chemical Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

May 31, 2019

Submission Date

May 18, 2018

Acceptance Date

March 28, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 14 Number: 1

APA
Pekcan Ertokuş, G. (2019). Helikobakter pilori Tedavisinde Kullanılan Klaritromisin, Amoksisilin ve Lansorazolün İnsan İdrar Numunesinde Çok Değişkenli Kalibrasyon Yöntemleri ile Kantitatif Tayini. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science, 14(1), 89-96. https://doi.org/10.29233/sdufeffd.424905
AMA
1.Pekcan Ertokuş G. Helikobakter pilori Tedavisinde Kullanılan Klaritromisin, Amoksisilin ve Lansorazolün İnsan İdrar Numunesinde Çok Değişkenli Kalibrasyon Yöntemleri ile Kantitatif Tayini. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science. 2019;14(1):89-96. doi:10.29233/sdufeffd.424905
Chicago
Pekcan Ertokuş, Güzide. 2019. “Helikobakter Pilori Tedavisinde Kullanılan Klaritromisin, Amoksisilin Ve Lansorazolün İnsan İdrar Numunesinde Çok Değişkenli Kalibrasyon Yöntemleri Ile Kantitatif Tayini”. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science 14 (1): 89-96. https://doi.org/10.29233/sdufeffd.424905.
EndNote
Pekcan Ertokuş G (May 1, 2019) Helikobakter pilori Tedavisinde Kullanılan Klaritromisin, Amoksisilin ve Lansorazolün İnsan İdrar Numunesinde Çok Değişkenli Kalibrasyon Yöntemleri ile Kantitatif Tayini. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science 14 1 89–96.
IEEE
[1]G. Pekcan Ertokuş, “Helikobakter pilori Tedavisinde Kullanılan Klaritromisin, Amoksisilin ve Lansorazolün İnsan İdrar Numunesinde Çok Değişkenli Kalibrasyon Yöntemleri ile Kantitatif Tayini”, Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science, vol. 14, no. 1, pp. 89–96, May 2019, doi: 10.29233/sdufeffd.424905.
ISNAD
Pekcan Ertokuş, Güzide. “Helikobakter Pilori Tedavisinde Kullanılan Klaritromisin, Amoksisilin Ve Lansorazolün İnsan İdrar Numunesinde Çok Değişkenli Kalibrasyon Yöntemleri Ile Kantitatif Tayini”. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science 14/1 (May 1, 2019): 89-96. https://doi.org/10.29233/sdufeffd.424905.
JAMA
1.Pekcan Ertokuş G. Helikobakter pilori Tedavisinde Kullanılan Klaritromisin, Amoksisilin ve Lansorazolün İnsan İdrar Numunesinde Çok Değişkenli Kalibrasyon Yöntemleri ile Kantitatif Tayini. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science. 2019;14:89–96.
MLA
Pekcan Ertokuş, Güzide. “Helikobakter Pilori Tedavisinde Kullanılan Klaritromisin, Amoksisilin Ve Lansorazolün İnsan İdrar Numunesinde Çok Değişkenli Kalibrasyon Yöntemleri Ile Kantitatif Tayini”. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science, vol. 14, no. 1, May 2019, pp. 89-96, doi:10.29233/sdufeffd.424905.
Vancouver
1.Güzide Pekcan Ertokuş. Helikobakter pilori Tedavisinde Kullanılan Klaritromisin, Amoksisilin ve Lansorazolün İnsan İdrar Numunesinde Çok Değişkenli Kalibrasyon Yöntemleri ile Kantitatif Tayini. Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Science Journal of Science. 2019 May 1;14(1):89-96. doi:10.29233/sdufeffd.424905

Cited By