Bitkiler, iyileştirici
etkilerinden dolayı, eski zamanlardan beri tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Bu çalışmada Bitlis ve Van illerinden toplanan Tanacetum kotschyi (Boiss.) Grierson (ateş pireotu) ve Tanacetum tomentellum (Boiss.) Grierson
(yıldızlı pireotu)’dan elde edilen etanol ekstraktlarının 14 farklı fenolik
içeriği HPLC ile belirlenmiştir. Fenoliklerin geneli antioksidan olarak
bilindiğinden dolayı bitkilerin antioksidan özellikleri de bilimsel pek çok
çalışmada önemli sayılmıştır. Bu nedenle soxhlet ekstraksiyon metodu ile bu
bitkilerden etanol ekstraktları hazırlanmış ve in vitro şartlarda biyolojik aktiviteleri araştırılmıştır. Bu
amaçla ilk olarak bu ekstraktların total antioksidan aktiviteleri, DPPH ve ABTS
radikal giderme aktiviteleri, FRAP ve CUPRAC indirgenme metodları ile demir ve
bakır indirgeme kuvvetleri ölçülerek antioksidan güçleri, antioksidan oldukları
kanıtlanmış çeşitli standartlar (Bütillenmiş hidroksianisol: BHA, Bütillenmiş
hidroksitoluen: BHT ve α-tokoferol: α-toc) ile karşılaştırılmıştır. Toplumda
bitkiler, mikroorganizma kaynaklı pek çok cilt hastalığı başta olmak üzere,
günümüzün en önemli hastalıklardan olan kanser gibi DNA hasarına bağlı bazı
hastalıklarda da alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanıldığı ve bu
yönüyle bitkilerin pek çok farmakolojik araştırmanın ilgi odağı olduğu
yadsınamaz bir gerçektir. Bu nedenle bu çalışmada ekstraktlar, farklı türlerden
müteşekkil olan 10 adet mikroorganizma üzerinde denenerek antimikrobiyal
aktiviteleri, Pbr322 plazmid DNA’sı üzerinde denenerek DNA koruyucu
aktiviteleri araştırılmıştır. Fenolik sonuçlarına göre T. kotschyi ve T.
tomentellum ekstraktlarında gallik asit, T. kotschyi ekstraktında ise salisilik asit varlığı tespit
edilememiştir. Buna ek olarak bazı antioksidan aktivite sonuçlarında her iki
bitkiden elde edilen etanol ekstraktlarının standartlara benzer aktiviteye
sahip olduğu belirlenmiştir. Oyuk agar metodunun kullanıldığı antimikrobiyal
aktivite sonuçlarına göre; T. tomentellum
ekstraktının Staphylococcus aureus üzerinde, T. kotschyi ekstraktının ise Candida
albicans ve Klebsiella pneumonia
üzerinde en iyi aktiviteyi sergilediği tespit edilmiştir. Ayrıca T. Kotschyi ekstraktı Saccharomyces cereviciae üzerinde
herhangi bir aktivite göstermezken, genel olarak ekstraktların bütün test
mikroorganizmaları üzerinde antimikrobiyal etkiye sahip olduğu gözlenmiştir.
Son olarak ekstraktların DNA üzerindeki koruyucu etkisi araştırılmıştır. T. kotschyi ekstraktının, plazmid DNA
üzerinde koruyucu bir etkisinin olmadığı, T.
tomentellum ekstraktının ise H2O2+DMSO’un DNA
üzerindeki süpürücü etkisini ortadan kaldırarak kararlı hale gelmesinde etkili
olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen veriler, ekstraktların
genel olarak güçlü biyolojik aktivitelere sahip olduğunu göstermektedir.
Plants have been used for therapeutic purposes
since ancient times because of their healing effects. In present study, T. kotschyi (Boiss.) Grierson and Tanacetum tomentellum (Boiss.) Grierson
plants were collected from Van and Bitlis province and the extracts were
prepared from them. Then, 14 different phenolic contents were determined. Since
the phenolics are known as antioxidants, the importance of antioxidants
properties of the plants is emphasized in many studies. For this purpose, the
extracts were prepared from these plants and in vitro biological activities were investigated. Firstly, total
antioxidant activities, DPPH and ABTS radical scavenging activities and iron
and cupric reduction activities were measured using the extracts and the
results were compared with the standard antioxidants (Butylated hidroxyanisole:
BHA, Butylated hidroxitoluen: BHT and α-tocopherol: α-toc). Today, the plants
are used as an alternative treatment in many skin disease caused by
microorganism and in the treatment of several diseases such as cancer. In this
aspect, it is an undeniable fact that plants are at the focal point of many
research. For this purpose, the antimicrobial activities of the extracts on 10
different microorganisms and the DNA protective properties on pBR322 plasmid
DNA were determined. According to the phenolic results, In addition to the
absence of gallic acid in T. kotschyi
and T. tomentellum extracts,
salycilic acid could not be detected in T.
Kotschyi extract. In vitro antioxidant activities were
determined by using total antioxidant activity, DPPH and ABTS radical
scavenging activities, FRAP and CUPRAC reduction methods and the results were
compared with BHA, BHT and α-tocopherol standard antioxidant results. The
ethanol extracts obtained from both plants were found to have close activity to
the standards. According to antimicrobial activity results of hollow agar
method, T. tomentellum extracts and T. kotschyi were found to have the
highest activity on Staphylococcus aureus, and Candida albicans and Klebsiella pneumonia respectively. It was
observed that the extracts have antimicrobial effect on all test
microorganisms. on the contrary, only T.
kotschyi extract had no antifungal effect on Saccharomyces cereviciae.
Finally, the protective effects of extracts on DNA were investigated. T. kotschyi extract had no protective
effect on plasmid DNA however; T.
tomentellum extract was able to stabilize the DNA by eliminating the scavenging
effect of H2O2 + DMSO. Data from this study show that
extracts generally have strong biological activities.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 14 Issue: 1 |