Seasonal Changes of Microbiology Quality in Egirdir Lake
Year 2016,
, 50 - 53, 15.04.2016
Cafer Bulut
,
Ayşegül Kubilay
,
Ufuk Akçimen
,
Osman Yener
Abstract
In this study aimed to monitor seasonal changes in the microbiological properties in Egirdir Lake which in Turkey's 2nd largest freshwater lake. The study was conducted in 2013 seasonal. Water samples were taken from nine stations on the lake and total coliforms, fecal coliforms, Escherichia coli(E.coli) and total aerobic bacteria analyzes were performed. As a result, the lake water for total coliform count ranged between 0 and 34. The obtained values were limit values (70 EMS/100 ml) below. Fecal coliform, 4th Station period the summer, 7th and 9th Stations were detected period the autumn. In other station it has not been determined. Total E. coli was not detected at all stations. Total bacteria ranged between with 0 to 172 cfu/100 ml. The obtained data on Surface Water Quality Management Regulation Water Resources was determined to be below the acceptable value when evaluated.
References
- Güneş, K., Dönertaş, S.A., Metin, E., Şenduran, C., Dikerler, T., Arlı, Ö., Olgun, A., Aktaş, Ö., Aydöner, C., Özdemir, Ö., Ayaz, S., Tüfekçi, H., Tüfekçi, V., Atabay, H., Mantıkçı, A.M., İnal, Ö., Kara, E., Konya, Y., Sapmaz, K., Çelik, S., Enginsoy, G., Yakupoğlu, G., Çelemen, M. 2011. İçme ve Kullanma Suyu Kaynağı Olarak Kullanılan Eğirdir Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirlenmesi Projesi Sonuç Raporu. Proje No:5098116. TÜBİTAK-MAM, Gebze, Kocaeli, 400 s.
- Anonim, 1999. İçme Suyu Kaynağı Olarak Eğirdir Gölü’nün Korunması Projesi, Hacettepe Üniversitesi, Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ankara, 156 s.
- Uslu, O., Türkman, A. 1987. Su Kirliliği ve Kontrolü, T.C. Başbakanlık Çevre Genel Müdürlüğü Yayınları, İzmir.
- YSKYY, 2012. Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği. 30 Kasım 2012 Tarih ve 28483 sayılı Resmi Gazete. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara.
- Anonim, 2015. Yer Üstü Suları, Yer Altı Suları ve Sedimentten Numune Alma ve Biyolojik Örnekleme Tebliği, 21 Şubat 2015 Tarih ve 29274 Sayılı Resmi Gazete, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara.
- Feng, P., Weagant S.D., Grant, M.A., Burkhardt, W. 2002. Bacteriological Analytical Manual (BAM), Chapter 4, Enumeration of Escherichia coli and the Coliform Bacteria, USA.
- Davis, K.,. Anderson, M. A., Yates, M. V. 2005. Distribution of indicator bacteria in Canyon Lake, California, Water Research, 39, 1277–1288.
- Diler, Ö., Altun, S., Atay, R. 1997. Eğirdir Gölü Su Kalitesi, Fiziksel, Kimyasal, Mikrobiyolojik Parametreleri. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 5, 1-34.
- Diler, Ö., Işıklı, B.I., Altun, S., Aybal, N.Ö. 1999. Eğirdir Gölü Kovada Kanalının Bakteriyolojik Su Kalitesi Üzerine Bir Araştırma. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 6, 207-219.
- Elmacı, A., Teksoy, A., Topaç, F.O., Özengin, N., Başkaya, H.S. 2008. Uluabat Gölünün Mikrobiyolojik Özelliklerinin Mevsimsel Değişiminin İzlenmesi, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 13 (1); 93-103.
- Alkan, U., Çalışkan, S., Mescioğlu, Ü. 1999. Uluabat Gölü’nün Mikrobiyolojik Kirlilik Seviyesinin Belirlenmesi, Ekoloji, 9 (33): 3-5.
- Koloren, Z., Taş, B., Kaya, D. 2011. Gaga Gölü (Ordu, Türkiye)'nün Mikrobiyolojik Kirlilik Seviyesinin Belirlenmesi, Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, Yıl: 2 1 (3);74-85.
Eğirdir Gölü Mikrobiyoloji Kalitesinin Mevsimsel Değişimi
Year 2016,
, 50 - 53, 15.04.2016
Cafer Bulut
,
Ayşegül Kubilay
,
Ufuk Akçimen
,
Osman Yener
Abstract
Bu çalışmada Türkiye’nin 2.büyük tatlısu gölü olan Eğirdir Gölü’nün mikrobiyolojik parametrelerinin mevsimsel değişiminin izlenmesi amaçlanmıştır. 2013 yılı içerisinde mevsimsel gerçekleştirilen çalışmada göl üzerinde belirlenen 9 istasyondan alınan su örneklerinde toplam koliform, fekal koliform, Escherichia coli (E. coli) ve toplam bakteri analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda göl suyu toplam koliform sayısı 0 ile 34 arasında değişim göstermiştir. Elde edilen değerler limit değerlerin (70 EMS/100 mL) altında olduğu belirlenmiştir. Fekal koliformlar yaz döneminde sadece 4.istasyonda, sonbahar döneminde ise 7. ve 9. istasyonda tespit edilmiştir. Toplam E. coli ise bütün istasyonlarda tespit edilmemiştir. Toplam bakteri sayısı 0 ile 172 kob/100 mL arasında değişim göstermiştir. Elde edilen sonuçlar Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği Kıta içi Su Kaynakları Kalite Kriterleri yönüyle değerlendirildiğinde kabul edilebilir değerlerin altında olduğu belirlenmiştir.
References
- Güneş, K., Dönertaş, S.A., Metin, E., Şenduran, C., Dikerler, T., Arlı, Ö., Olgun, A., Aktaş, Ö., Aydöner, C., Özdemir, Ö., Ayaz, S., Tüfekçi, H., Tüfekçi, V., Atabay, H., Mantıkçı, A.M., İnal, Ö., Kara, E., Konya, Y., Sapmaz, K., Çelik, S., Enginsoy, G., Yakupoğlu, G., Çelemen, M. 2011. İçme ve Kullanma Suyu Kaynağı Olarak Kullanılan Eğirdir Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirlenmesi Projesi Sonuç Raporu. Proje No:5098116. TÜBİTAK-MAM, Gebze, Kocaeli, 400 s.
- Anonim, 1999. İçme Suyu Kaynağı Olarak Eğirdir Gölü’nün Korunması Projesi, Hacettepe Üniversitesi, Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ankara, 156 s.
- Uslu, O., Türkman, A. 1987. Su Kirliliği ve Kontrolü, T.C. Başbakanlık Çevre Genel Müdürlüğü Yayınları, İzmir.
- YSKYY, 2012. Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği. 30 Kasım 2012 Tarih ve 28483 sayılı Resmi Gazete. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara.
- Anonim, 2015. Yer Üstü Suları, Yer Altı Suları ve Sedimentten Numune Alma ve Biyolojik Örnekleme Tebliği, 21 Şubat 2015 Tarih ve 29274 Sayılı Resmi Gazete, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara.
- Feng, P., Weagant S.D., Grant, M.A., Burkhardt, W. 2002. Bacteriological Analytical Manual (BAM), Chapter 4, Enumeration of Escherichia coli and the Coliform Bacteria, USA.
- Davis, K.,. Anderson, M. A., Yates, M. V. 2005. Distribution of indicator bacteria in Canyon Lake, California, Water Research, 39, 1277–1288.
- Diler, Ö., Altun, S., Atay, R. 1997. Eğirdir Gölü Su Kalitesi, Fiziksel, Kimyasal, Mikrobiyolojik Parametreleri. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 5, 1-34.
- Diler, Ö., Işıklı, B.I., Altun, S., Aybal, N.Ö. 1999. Eğirdir Gölü Kovada Kanalının Bakteriyolojik Su Kalitesi Üzerine Bir Araştırma. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 6, 207-219.
- Elmacı, A., Teksoy, A., Topaç, F.O., Özengin, N., Başkaya, H.S. 2008. Uluabat Gölünün Mikrobiyolojik Özelliklerinin Mevsimsel Değişiminin İzlenmesi, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 13 (1); 93-103.
- Alkan, U., Çalışkan, S., Mescioğlu, Ü. 1999. Uluabat Gölü’nün Mikrobiyolojik Kirlilik Seviyesinin Belirlenmesi, Ekoloji, 9 (33): 3-5.
- Koloren, Z., Taş, B., Kaya, D. 2011. Gaga Gölü (Ordu, Türkiye)'nün Mikrobiyolojik Kirlilik Seviyesinin Belirlenmesi, Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, Yıl: 2 1 (3);74-85.