Bağ Dokusu ve Mukozal Mast Hücrelerinin Koyun (<em>Ovis aries</em>) Solunum Sisteminin Bazı Bölgelerindeki Dağılımı ve Heterojenitesi

Volume: 22 October 5, 2018

Bağ Dokusu ve Mukozal Mast Hücrelerinin Koyun (<em>Ovis aries</em>) Solunum Sisteminin Bazı Bölgelerindeki Dağılımı ve Heterojenitesi

Abstract

Bu çalışmada, koyun (Ovis aries) alt solunum yolları organlarında (üst ve alt trake, primer bronş, akciğer) mast hücrelerinin dağılımı, yerleşimi, morfolojileri ve boyanma özelliklerinin belirlenmesi amaçlandı. Mast hücre sayımları ve demonstrasyonu için Toluidine Blue (TB)(pH 0.5), Thionin (pH0.3), Alcian Blue(pH0.3)/Safranin O(pH1.0) (AB/SO) ve Berberin sülfat (pH0.2) boya yöntemleri uygulandı. Tüm preparatlardaki mast hücrelerinin sayısal yoğunluğu oküler mikrometre yardımıyla belirlendi. Elde edilen veriler semikantitatif olarak değerlendirildi. Çalışılan bölgelerin tümünde Mukozal Mast Hücrelerinin (MMH) genellikle Bağ Doku Mast Hücrelerinden (BDMH) daha fazla sayıda olduğu tespit edildi. TB, Thionin, ve AB/SO ve Berberin sülfat uygulaması sonucunda mast hücre yoğunluğunun en fazla akciğer ve primer bronşlar olduğu belirlendi. Mast hücre şekillerinin, mekik, oval yuvarlak ya da şekilsiz yapıda ve farklı büyüklüklerde oldukları saptandı. Thionin ve TB uygulamaları sonucunda mast hücrelerinin metakromazi gösterdikleri saptandı, AB/SO uygulama sonucu tüm bülgelerde mast hücrelerinin kırmızı (SO+), mavi (AB+) ve mor (AB/SO+) olarak  reaksiyon verdikleri gözlendi. Berberin sülfat uygulamasında ise mast hücrelerinin sarı fluoresans gösterdiği saptandı. Sonuç olarak mast hücrelerinin dağılımı ve heterojenitelerinin belirlenmesinin solunum yolları alerjik hastalıkları, kanser teşhisi ve tedavisi ile, patolojik çalışmalara katkıda buluna bileceği düşünülmektedir.

Keywords

References

  1. [1] Gartner , L, P., Hiaat, J, L., 2016. BRS: Hücre Biyolojisi ve Histoloji.Çev. Hürdağ, C. İstanbul tıp Kitabevi, P: 257- 261, İstanbul.
  2. [2] Soylu, R., Kalkan, S.S., Duman, S., 1990. Mast Hücreleri, Optimal Tıp Dergisi, 3: 35-39.
  3. [3] Atkins, F. M., Friedmen, M.M., Subra Rao, P.V., Metcalfe, D.D., 1985. Interaction between mast cells, fibroblast and connective tissue components. International Archives of Allergy and applied Immunology, 77, 96-102.
  4. [4] Hunt, T. C., Campbell, A.M., Robinson, C., Holgate, S.T., 1991. Structural and Secretory Characteristics of Bovine Lung and Skin Mast Cells: Evidence for the Existence of Heterogeneity. Clin. and Exp. Allergy.; 21: 173-182.
  5. [5] Akay, T., 2006. Genel Histoloji. Palme Yayıncılık, 54, 76-77, Ankara.
  6. [6] Dvorak, A. M., Tepper R. I., Weller,P. F., Morgan, E. S., Estrella P., Monahan-Earley, R. A., Galli, S.J., 1994. Piecemeal Degranulation of Mast Cells in the Inflammatory Eyelid Lesions of Interleukin-4 Transgenic Mice, Evidence of Mast Cell Histamine Release in Vivo by Diamine Oxidase-gold Enzyme Affinity Ultrastructural Cytochemistry, Blood, 83: (12), 3600-12.
  7. [7] Lee, T. D., Swieter, M., Bienenstock, J., Befus, A.D., 1985. Heterogeinty in mast cells populations. Clin. Immunol. Rev. 4 (2): 143-199.
  8. [8] Wasserman, S. L., 1990. Mast Cell Biology. J. Allergy Clin. Immunol, 86: 590- 593.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Shahad Mudheher İsmael Ismael This is me

Publication Date

October 5, 2018

Submission Date

March 5, 2018

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2018 Volume: 22

APA
Ismael, S. M. İ., & Çınar, K. (2018). Bağ Dokusu ve Mukozal Mast Hücrelerinin Koyun (<em>Ovis aries</em>) Solunum Sisteminin Bazı Bölgelerindeki Dağılımı ve Heterojenitesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 22, 399-406. https://izlik.org/JA56ZK23XN
AMA
1.Ismael SMİ, Çınar K. Bağ Dokusu ve Mukozal Mast Hücrelerinin Koyun (<em>Ovis aries</em>) Solunum Sisteminin Bazı Bölgelerindeki Dağılımı ve Heterojenitesi. J. Nat. Appl. Sci. 2018;22:399-406. https://izlik.org/JA56ZK23XN
Chicago
Ismael, Shahad Mudheher İsmael, and Kenan Çınar. 2018. “Bağ Dokusu Ve Mukozal Mast Hücrelerinin Koyun (<em>Ovis Aries< Em>) Solunum Sisteminin Bazı Bölgelerindeki Dağılımı Ve Heterojenitesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22 (October): 399-406. https://izlik.org/JA56ZK23XN.
EndNote
Ismael SMİ, Çınar K (October 1, 2018) Bağ Dokusu ve Mukozal Mast Hücrelerinin Koyun (<em>Ovis aries</em>) Solunum Sisteminin Bazı Bölgelerindeki Dağılımı ve Heterojenitesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22 399–406.
IEEE
[1]S. M. İ. Ismael and K. Çınar, “Bağ Dokusu ve Mukozal Mast Hücrelerinin Koyun (<em>Ovis aries</em>) Solunum Sisteminin Bazı Bölgelerindeki Dağılımı ve Heterojenitesi”, J. Nat. Appl. Sci., vol. 22, pp. 399–406, Oct. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA56ZK23XN
ISNAD
Ismael, Shahad Mudheher İsmael - Çınar, Kenan. “Bağ Dokusu Ve Mukozal Mast Hücrelerinin Koyun (<em>Ovis Aries< Em>) Solunum Sisteminin Bazı Bölgelerindeki Dağılımı Ve Heterojenitesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22 (October 1, 2018): 399-406. https://izlik.org/JA56ZK23XN.
JAMA
1.Ismael SMİ, Çınar K. Bağ Dokusu ve Mukozal Mast Hücrelerinin Koyun (<em>Ovis aries</em>) Solunum Sisteminin Bazı Bölgelerindeki Dağılımı ve Heterojenitesi. J. Nat. Appl. Sci. 2018;22:399–406.
MLA
Ismael, Shahad Mudheher İsmael, and Kenan Çınar. “Bağ Dokusu Ve Mukozal Mast Hücrelerinin Koyun (<em>Ovis Aries< Em>) Solunum Sisteminin Bazı Bölgelerindeki Dağılımı Ve Heterojenitesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 22, Oct. 2018, pp. 399-06, https://izlik.org/JA56ZK23XN.
Vancouver
1.Shahad Mudheher İsmael Ismael, Kenan Çınar. Bağ Dokusu ve Mukozal Mast Hücrelerinin Koyun (<em>Ovis aries</em>) Solunum Sisteminin Bazı Bölgelerindeki Dağılımı ve Heterojenitesi. J. Nat. Appl. Sci. [Internet]. 2018 Oct. 1;22:399-406. Available from: https://izlik.org/JA56ZK23XN

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.