Dünya
ticaretinde önemli bir paya sahip olan hazır giyim endüstrisi, dünyadaki diğer
emek yoğun sektörler gibi zorlu koşullar içeren rekabet ortamı ile mücadele
etmektedir. Teknolojik gelişmeleri takip etmek ve bu faaliyetlere ayak uydurmak
operasyonel verimliliği olumlu yönde etkileyecektir. Bu nedenle, teknolojik
gelişmeleri şirketlere adapte edebilmek, günümüz iş dünyasında büyük önem arz
etmektedir. Bu çalışmada casual (günlük) pantolonlardaki paça kıvırma
operasyonu incelenmiştir. Paça kıvırma işlemi zor bir işlem olarak tanımlanmasa
da el becerisi gerektirmektedir. Özellikle dar paçalı pantolonlarda, makinenin
(baskı ayağının) altında silindirik paçanın kontrol edilmesi zor olduğundan,
dikim sürelerinin uzamasına ve bazı istenmeyen kalite sorunlarına neden
olabilmektedir. Bu çalışmada, denim pantolonlarda paça kıvırma işleminin klasik
yöntemle ve yeni geliştirilen otomatla gerçekleştirilmiş ve her iki yöntem;
işlem süreleri ve kalite açısından karşılaştırılmıştır. Böylece, verimlilik
(işlem süresi) ve kalite açısından avantajlı yöntem belirlenmiştir. Bu
çalışmada, paça kıvırma işleminde otomat kullanımının % 33.34
zaman tasarrufu
sağladığı ve kalite problemlerinin neredeyse yok edildiği görülmektedir.
Apparel
industry, which has a major impact on the world trade, has been struggling with
a competitive environment with challenging conditions like the other
labor-intensive sectors all over the world. Following the latest technological
developments and efforts of keeping up with these activities would affect the
operational efficiency in a positive manner. Therefore, being able to adapt
these developments to the companies becomes of great importance in today's
business world. This study investigates the operation of bottom hemming of
casual trousers. Despite the fact that bottom hemming is not defined as a
difficult process, it requires manual skills. The difficulty of controlling the
cylindrical part of the bottom under the machine head (presser foot), especially
for the narrow-bottomed trousers, may cause prolonged sewing process times and
also some undesirable quality problems. In this study, bottom hemming operation
is performed by using both classical method and recently developed bottom
hemming automat, to highlight the comparison between the manual hemming of
denim trousers and usage of automation for this process in terms of duration
and quality. Thus, the advantageous method is defined, from the point of
productivity (process time) and quality. In this study, it’s observed that 33.34% time saving and eliminations of
quality problems by using automat for bottom hemming operation.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.