Bu
çalışmada, Türk ve hazır kahve ile siyah
çay örneklerinin akrilamid içerikleri, herhangi bir türevlendirme basamağı
olmadan gaz kromatografisi kütle spektrometrisi ile belirlenmiştir. Numune
hazırlama yöntemi iki aşamadan oluşmaktadır. İlk basamak, izolasyon aşamasıdır. Bu adımda, etanol ile Carrez I ve II
çözeltileri örnek karışımlarına eklenmiştir. Katı faz ekstraksiyonu ikinci
adımı oluşturmaktadır. Çalışmada, C18 kartuşu temizleme için kullanılmıştır.
Tespit ve tayin limiti sırasıyla 1,11 ve 3,66 ng/mL’dir. Sekiz hazır kahve
örneğinde 4,48 ile 15,71 µg/kg arasında değişen akrilamid miktarı
belirlenmiştir. Yedi Türk kahvesi numunesi ise, 3,89 ile 88,44 µg/kg arasında
değişen yüksek bir akrilamid içeriğine sahiptir. On yedi siyah çay numunesinden
sadece beş tanesinde, 7,02 ile 19,85 µg/kg arasında değişen miktarda akrilamid tespit
edilmiştir.
Acrylamide
contents of Turkish and instant coffee and black tea samples were determined by
the gas chromatography mass spectrometry without any derivatization step in
this present study. The sample preparation method included two primary clean up
steps. In the first step, ethanol and solutions of Carrez I and II were added
into sample mixtures. The second step with solid-phase extraction C18 cartridge
was carried out for clean-up. The limit of detection and limit of
quantification were 1.11 and 3.66 ng/mL, respectively. The quantification level
of acrylamide was determined in eight instant coffee samples in the range
between 4.48 and 15.71 µg/kg while seven Turkish coffee samples had a high
content of acrylamide ranging from 3.89 to 88.44 µg/kg. Acrylamide was detected
in only five samples from seventeen black tea samples at a quantification level
between 7.02 and 19.85 µg/kg.
Turkish coffee Instant coffee Black tea Acrylamide SPE GC-MS
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.