BibTex RIS Cite

Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Bazı Salçalık Domates Çeşitlerinin Isparta Koşullarına Uygunluğunun Belirlenmesi

Year 2007, Volume: 11 Issue: 2, 233 - 238, 09.04.2009

Abstract

Bu arastırma, 1997 yılında Isparta kosullarına uygun üstün verim ve teknolojik özelliklere sahip domates çesitlerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüstür. Arastırmada, çesitli tohum sirketlerinden temin edilen 38 farklı salçalık domates çesidi (Rio Grande, Shasta, Amico, H 3302, Star F1, Nema 1401, APT 127 (XPH 12047), Amico-C, APTX 390, Chibli I-123, Sixtina, Keban F1, Round Firm, Peto-86, Amico-B, Alta, Rio Fuego, Urbana, RS 6515, SC 2121, T2 Improved, Brixy, AG 2206, Coudoulet, T2, VF 6203, AG 2247, H 2274, Arizona, Mandur 1995, APTX 403, Campell-37, E 6203, Cigalou, Petomesch, Hypeel 235, XPH 12066 ve Indiana) kullanılmıstır. Çesitler verim, erkencilik, briks, salça verimi, ortalama meyve agırlıgı, pH, renk, Vitamin C ve meyve sertligi gibi kalite ve kantite faktörleri bakımından sınıflandırılmıstır. En yüksek verim (7403 kg/da) ve salça verimi (1842 kg/da) XPH 12066 çesidinde tespit edilmistir. Ortalama meyve agırlıgında 110 g ile SC 2121; pH degerinde 4.40 ile Coudoulet; briks (% 10.33) ve askorbik asit (23.67 mg/100 g) içerigi açısından Sixtina çesitleri digerlerinden daha üstün bulunmustur. Renk (2.52 a/b) degeri açısından en iyi çesit T2 olurken, en yüksek meyve delinme direnci (1.826 kg/cm2) Keban F1 çesidinde belirlenmistir.

References

  • Abak, K., Çürük,S., 1995. Bazı Domates Genotiplerinin Çukurova Koşullarında Nemli-Yüksek Sıcaklığa Uyumları, Çiçek Tozu Canlılık ve Çimlenme Yetenekleri. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Cilt: 2, 1, Adana
  • Anaç, S., Yoltaş, T., Yokaş,I., Kapar, A., 1992. Değişik Sulama Sistemlerinin Sanayi Domateslerinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Türkiye 1. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Cilt: 2, 415, İzmir.
  • Anonim, 1994. Tarımsal Yapı ve Üretim (1992). D.I.E. Yayınları, No:1685, Anklara.
  • Anonim, 2002. Tarımsal Yapı ve Üretim. Devlet İstatistik Enst. Yay. No: 2885, Ankara.
  • Duman, I., Eşiyok, D., Vural, H., 1995. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Sanayi Domatesi Çeşitlerinin Belirlenmesi. I. Ana Verim Denemesi. Sanayi Domatesi Üretimini Geliştirme Projesi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Doğruluk Matbaacılık San. Tic. ve Ltd. Şti., 1-16, Izmir.
  • Frenkel, C., Jen, J., 1989. Quality and preservation of vegetables. Library of Congress Cataloging In Publication Data, 64-67, USA.
  • McNeil, E., Strzlecki, K., 1995. Processed tomato products situtation and outlook in elected countries. World Horticultural Trade and US-Export- Opportunities, No:4, 26-29.
  • Utku, M., 1990. Isparta Iklim Etüdü. Devlet Meteoroloji Işleri Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Vural, H., Özzambak, E., Eser, B., Eşiyok, D., Yoltaş, T., Duman, I., 1992. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Sanayi Domatesi Çeşitlerinin Belirlenmesi. Sanayi Domatesi Üretimini Geliştirme Projesi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Doğruluk Matbaacılık San. Tic. ve Ltd. Şti., 1-22, Izmir.
  • Vural, H., Özzambak, E., Eser, B., Eşiyok, B., Yoltaş, T., Duman, I., 1993. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Sanayi Domatesi Çeşitlerinin Belirlenmesi. Sanayi Domatesi Üretimini Geliştirme Projesi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Doğruluk Matbaacılık San. Tic. ve Ltd. Şti., 1-18, Izmir.
  • Vural, H., Özzambak, E., Eser, B., Eşiyok, B., Yoltaş, T., Duman, I., 1990. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Sanayi Domatesi Çeşitlerinin Belirlenmesi. Sanayi Domatesi Üretimini Geliştirme Projesi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Doğruluk Matbaacılık San. Tic. ve Ltd. Şti., 1-13, Izmir.
  • Vural, H., Özzambak, E., Eser, B., Eşiyok, B., Yoltaş, T., Duman, I., 1991. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Sanayi Domatesi Çeşitlerinin Belirlenmesi. Sanayi Domatesi Üretimini Geliştirme Projesi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Doğruluk Matbaacılık San. Tic. ve Ltd. Şti., 1-23, Izmir.
  • Yoltaş, T., Erkan, S., Vural, İ., 1998. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Sanayi Domatesi Çeşitlerinin Belirlenmesi. Teknolojik Özellikler. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Cilt: 2, 177-178, İzmir.
  • a_ozbahce@hotmail.com 133
Year 2007, Volume: 11 Issue: 2, 233 - 238, 09.04.2009

Abstract

References

  • Abak, K., Çürük,S., 1995. Bazı Domates Genotiplerinin Çukurova Koşullarında Nemli-Yüksek Sıcaklığa Uyumları, Çiçek Tozu Canlılık ve Çimlenme Yetenekleri. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Cilt: 2, 1, Adana
  • Anaç, S., Yoltaş, T., Yokaş,I., Kapar, A., 1992. Değişik Sulama Sistemlerinin Sanayi Domateslerinde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Türkiye 1. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Cilt: 2, 415, İzmir.
  • Anonim, 1994. Tarımsal Yapı ve Üretim (1992). D.I.E. Yayınları, No:1685, Anklara.
  • Anonim, 2002. Tarımsal Yapı ve Üretim. Devlet İstatistik Enst. Yay. No: 2885, Ankara.
  • Duman, I., Eşiyok, D., Vural, H., 1995. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Sanayi Domatesi Çeşitlerinin Belirlenmesi. I. Ana Verim Denemesi. Sanayi Domatesi Üretimini Geliştirme Projesi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Doğruluk Matbaacılık San. Tic. ve Ltd. Şti., 1-16, Izmir.
  • Frenkel, C., Jen, J., 1989. Quality and preservation of vegetables. Library of Congress Cataloging In Publication Data, 64-67, USA.
  • McNeil, E., Strzlecki, K., 1995. Processed tomato products situtation and outlook in elected countries. World Horticultural Trade and US-Export- Opportunities, No:4, 26-29.
  • Utku, M., 1990. Isparta Iklim Etüdü. Devlet Meteoroloji Işleri Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Vural, H., Özzambak, E., Eser, B., Eşiyok, D., Yoltaş, T., Duman, I., 1992. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Sanayi Domatesi Çeşitlerinin Belirlenmesi. Sanayi Domatesi Üretimini Geliştirme Projesi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Doğruluk Matbaacılık San. Tic. ve Ltd. Şti., 1-22, Izmir.
  • Vural, H., Özzambak, E., Eser, B., Eşiyok, B., Yoltaş, T., Duman, I., 1993. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Sanayi Domatesi Çeşitlerinin Belirlenmesi. Sanayi Domatesi Üretimini Geliştirme Projesi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Doğruluk Matbaacılık San. Tic. ve Ltd. Şti., 1-18, Izmir.
  • Vural, H., Özzambak, E., Eser, B., Eşiyok, B., Yoltaş, T., Duman, I., 1990. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Sanayi Domatesi Çeşitlerinin Belirlenmesi. Sanayi Domatesi Üretimini Geliştirme Projesi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Doğruluk Matbaacılık San. Tic. ve Ltd. Şti., 1-13, Izmir.
  • Vural, H., Özzambak, E., Eser, B., Eşiyok, B., Yoltaş, T., Duman, I., 1991. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Sanayi Domatesi Çeşitlerinin Belirlenmesi. Sanayi Domatesi Üretimini Geliştirme Projesi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Doğruluk Matbaacılık San. Tic. ve Ltd. Şti., 1-23, Izmir.
  • Yoltaş, T., Erkan, S., Vural, İ., 1998. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Sanayi Domatesi Çeşitlerinin Belirlenmesi. Teknolojik Özellikler. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Cilt: 2, 177-178, İzmir.
  • a_ozbahce@hotmail.com 133
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section TEMEL BİLİMLER
Authors

Aynur Özbahçe This is me

Hüseyin Padem This is me

Publication Date April 9, 2009
Published in Issue Year 2007 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Özbahçe, A., & Padem, H. (2009). Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Bazı Salçalık Domates Çeşitlerinin Isparta Koşullarına Uygunluğunun Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(2), 233-238. https://doi.org/10.19113/sdufbed.26674
AMA Özbahçe A, Padem H. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Bazı Salçalık Domates Çeşitlerinin Isparta Koşullarına Uygunluğunun Belirlenmesi. J. Nat. Appl. Sci. April 2009;11(2):233-238. doi:10.19113/sdufbed.26674
Chicago Özbahçe, Aynur, and Hüseyin Padem. “Üstün Verim Ve Teknolojik Özelliklere Sahip Bazı Salçalık Domates Çeşitlerinin Isparta Koşullarına Uygunluğunun Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 11, no. 2 (April 2009): 233-38. https://doi.org/10.19113/sdufbed.26674.
EndNote Özbahçe A, Padem H (April 1, 2009) Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Bazı Salçalık Domates Çeşitlerinin Isparta Koşullarına Uygunluğunun Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 11 2 233–238.
IEEE A. Özbahçe and H. Padem, “Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Bazı Salçalık Domates Çeşitlerinin Isparta Koşullarına Uygunluğunun Belirlenmesi”, J. Nat. Appl. Sci., vol. 11, no. 2, pp. 233–238, 2009, doi: 10.19113/sdufbed.26674.
ISNAD Özbahçe, Aynur - Padem, Hüseyin. “Üstün Verim Ve Teknolojik Özelliklere Sahip Bazı Salçalık Domates Çeşitlerinin Isparta Koşullarına Uygunluğunun Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 11/2 (April 2009), 233-238. https://doi.org/10.19113/sdufbed.26674.
JAMA Özbahçe A, Padem H. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Bazı Salçalık Domates Çeşitlerinin Isparta Koşullarına Uygunluğunun Belirlenmesi. J. Nat. Appl. Sci. 2009;11:233–238.
MLA Özbahçe, Aynur and Hüseyin Padem. “Üstün Verim Ve Teknolojik Özelliklere Sahip Bazı Salçalık Domates Çeşitlerinin Isparta Koşullarına Uygunluğunun Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 11, no. 2, 2009, pp. 233-8, doi:10.19113/sdufbed.26674.
Vancouver Özbahçe A, Padem H. Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Bazı Salçalık Domates Çeşitlerinin Isparta Koşullarına Uygunluğunun Belirlenmesi. J. Nat. Appl. Sci. 2009;11(2):233-8.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.