Bu arastırma, 1997 yılında Isparta kosullarına uygun üstün verim ve teknolojik özelliklere sahip domates çesitlerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüstür. Arastırmada, çesitli tohum sirketlerinden temin edilen 38 farklı salçalık domates çesidi (Rio Grande, Shasta, Amico, H 3302, Star F1, Nema 1401, APT 127 (XPH 12047), Amico-C, APTX 390, Chibli I-123, Sixtina, Keban F1, Round Firm, Peto-86, Amico-B, Alta, Rio Fuego, Urbana, RS 6515, SC 2121, T2 Improved, Brixy, AG 2206, Coudoulet, T2, VF 6203, AG 2247, H 2274, Arizona, Mandur 1995, APTX 403, Campell-37, E 6203, Cigalou, Petomesch, Hypeel 235, XPH 12066 ve Indiana) kullanılmıstır. Çesitler verim, erkencilik, briks, salça verimi, ortalama meyve agırlıgı, pH, renk, Vitamin C ve meyve sertligi gibi kalite ve kantite faktörleri bakımından sınıflandırılmıstır. En yüksek verim (7403 kg/da) ve salça verimi (1842 kg/da) XPH 12066 çesidinde tespit edilmistir. Ortalama meyve agırlıgında 110 g ile SC 2121; pH degerinde 4.40 ile Coudoulet; briks (% 10.33) ve askorbik asit (23.67 mg/100 g) içerigi açısından Sixtina çesitleri digerlerinden daha üstün bulunmustur. Renk (2.52 a/b) degeri açısından en iyi çesit T2 olurken, en yüksek meyve delinme direnci (1.826 kg/cm2) Keban F1 çesidinde belirlenmistir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | TEMEL BİLİMLER |
Authors | |
Publication Date | April 9, 2009 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 11 Issue: 2 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.