BibTex RIS Cite

Organik Gübre Olarak Kullanılan Slempenin Nohut (Cicer arietinum L.)'ta Verim ve Bazı Verim Öğeleri Üzerine Etkileri

Year 2007, Volume: 11 Issue: 3, 212 - 218, 09.04.2009

Abstract

Çalısma, organik gübre olarak kullanılan slempenin 4 farklı (50, 100, 200 ve 400 kg/da) dozunun nohutun verim ve verim ögeleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla, SDÜ Ziraat Fakültesi Arastırma ve Uygulama Çiftliginde yürütülmüstür. Arastırma Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmus ve materyal olarak “Gökçe” nohut çesidi kullanılmıstır. Çalısmada iki yıllık ortalamalara göre; nohutta slempe uygulaması kontrol parsellerine göre verim ve verim özelliklerine olumlu etkide bulunmustur. Çalısmada incelenen özellikler yönünden en uygun organik madde dozunun 400 kg/da oldugu belirlenmistir. 400 kg/da slempe dozunda, tane veriminde kontrol parsellerine göre % 12.6 ile % 35.0'e varan verim artısı olmustur.

References

  • Altınbaş, Ü., Çengel, M., Uysal, H., Okur, B., Okur, N., Kurucu, Y., Delibacak, S. 2004. Toprak Bilimi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 557, İzmir, 355 s.
  • Akdağ, C. 1996. Yemeklik Tane Baklagiller. Gaziosmanpaşa Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 10, Tokat, 137 s.
  • Akçin, A. 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. Selçuk Üni. Yayınları No:43, Ziraat Fakültesi Yayınları No:8, Konya, 377 s.
  • Anonim, 2006. The State of Food and Agriculture. FAO, 259 p., Rome.
  • Aydeniz, A., Danışman, S. 1983. Şeker Endüstrisi Atıklarının Gübre Olarak Değerlendirilmesi. Tübitak VII. Bilim Kongresi, Ankara, 1983, 178182.
  • Aytaç, H., 2004. Nohutta Sıra Arası Mesafe ile Tohum Miktarının Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 45 s.
  • Azkan, N., 1999. Yemeklik Tane Baklagiller. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No: 40, Bursa, 107 s.
  • Bender, D., Erdal, İ., Dengiz, O., Gürbüz, M., Tarakçıoğlu, C. 1998. Farklı Organik Materyallerin Killi Bir Toprağın Bazı Fiziksel Özellikleri Üzerine Etkisi. M. Şefik Yeşilsoy International Sympsium on Arid Soil, "YISARS". 21-24 Eylül, Menemen/İzmir, 506-511.
  • Biçer, B. T., Anlarsal, A. E. 2005. Diyarbakır Yöresi Nohut (Cicer arietinum L.) Köy Populasyonlarının Tarımsal, Morfolojik ve Fenolojik Özellikler için Değerlendirilmesi. Harran Üniv. Ziraat Fak., Dergisi, 9, 1-8.
  • Bozkurt, M. A., Erdal, İ. Çimrin, K.M. Karaca, S. Sağlam, M. 2000. Kentsel Arıtma Çamuru ve Hümik Asit Uygulamalarının Mısır Bitkisinin Besin İçeriği ve Ağır Metal Kapsamına Etkisi. Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 6, 35-43.
  • Brohi, A. R., 1987. Çimlerde Tütün Tozunun Gübre Olarak Kullanılması. Toprak İlmi Derneği 10. Bilimsel Toplantı Tebliğleri, No: 5, 17 Haziran 1987, Kırklareli, 55-59.
  • Elsiddig A., Lsheikh, E., Ekhlas, M., Mohamedzein, M. 1998. Effects of Biological, Organic and Chemical Fertilizers on Yield, Hydration Coefficient, Cookability, and Mineral Composition of Groundnut Seeds. Food Chemistry, 63, 253-257.
  • Encan, G., Kaya, M., Çiftçi, C. Y. 2005. Nohutun Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Yeri. SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9, 19-29.
  • Erdal, İ., Tarakçıoğlu, C. 2000. Değişik Organik Materyallerin Mısır Bitkisinin Gelişimi ve Mineral Madde İçeriği Üzerine Etkisi. OMÜ Ziraat Fak., Dergisi, 15, 80-85.
  • Erdal, İ., Aydemir, O. 2003. Gül Posasının Doğrudan ve Zenginleştirilmiş Formunun Tarımda Kullanılabilme Olanakları. SDÜ Fen Bilimleri Enst. Dergisi, 7, 20-26.
  • Foth, H.D., Ellis, B.G. 1998. Soil Fertility. Lewis Publishers, Boca Raton, Florida, USA. 153 pp.
  • Khaliq, A., Kaleem Abbasi, M., Hussain, T. 2006. Effects of Integrated Use of Organic and Inorganic Nutrient Sources with Effective Microorganisms (EM) on Seed Cotton Yield in Pakistan. Bioresource Technology, 97, 967-972.
  • Taygun, N., 1978. Alkol Fabrikalarının Atık Maddesi Olan Şlempenin Değerlendirilmesi. Türkiye Şeker fabrikaları A.Ş. Şeker Yıllığı 28, Ankara, 109 s. Tisdale, S.H., Nelson, W.L., Beathon, J.D. 1985. Soil Fertility and Fertiliser. Mc Millan Publ. USA, 430 pp.
  • Vigil, M.F., Kissel, D.E., Smith, S.J. 1991. Field Crop Recovery and Moddeling of Nitrogen Mineralized From Labeled Sorghum Residues. Soil Sci. Soc. Am. J. 55,1031-1037.
Year 2007, Volume: 11 Issue: 3, 212 - 218, 09.04.2009

Abstract

References

  • Altınbaş, Ü., Çengel, M., Uysal, H., Okur, B., Okur, N., Kurucu, Y., Delibacak, S. 2004. Toprak Bilimi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 557, İzmir, 355 s.
  • Akdağ, C. 1996. Yemeklik Tane Baklagiller. Gaziosmanpaşa Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 10, Tokat, 137 s.
  • Akçin, A. 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. Selçuk Üni. Yayınları No:43, Ziraat Fakültesi Yayınları No:8, Konya, 377 s.
  • Anonim, 2006. The State of Food and Agriculture. FAO, 259 p., Rome.
  • Aydeniz, A., Danışman, S. 1983. Şeker Endüstrisi Atıklarının Gübre Olarak Değerlendirilmesi. Tübitak VII. Bilim Kongresi, Ankara, 1983, 178182.
  • Aytaç, H., 2004. Nohutta Sıra Arası Mesafe ile Tohum Miktarının Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 45 s.
  • Azkan, N., 1999. Yemeklik Tane Baklagiller. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No: 40, Bursa, 107 s.
  • Bender, D., Erdal, İ., Dengiz, O., Gürbüz, M., Tarakçıoğlu, C. 1998. Farklı Organik Materyallerin Killi Bir Toprağın Bazı Fiziksel Özellikleri Üzerine Etkisi. M. Şefik Yeşilsoy International Sympsium on Arid Soil, "YISARS". 21-24 Eylül, Menemen/İzmir, 506-511.
  • Biçer, B. T., Anlarsal, A. E. 2005. Diyarbakır Yöresi Nohut (Cicer arietinum L.) Köy Populasyonlarının Tarımsal, Morfolojik ve Fenolojik Özellikler için Değerlendirilmesi. Harran Üniv. Ziraat Fak., Dergisi, 9, 1-8.
  • Bozkurt, M. A., Erdal, İ. Çimrin, K.M. Karaca, S. Sağlam, M. 2000. Kentsel Arıtma Çamuru ve Hümik Asit Uygulamalarının Mısır Bitkisinin Besin İçeriği ve Ağır Metal Kapsamına Etkisi. Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 6, 35-43.
  • Brohi, A. R., 1987. Çimlerde Tütün Tozunun Gübre Olarak Kullanılması. Toprak İlmi Derneği 10. Bilimsel Toplantı Tebliğleri, No: 5, 17 Haziran 1987, Kırklareli, 55-59.
  • Elsiddig A., Lsheikh, E., Ekhlas, M., Mohamedzein, M. 1998. Effects of Biological, Organic and Chemical Fertilizers on Yield, Hydration Coefficient, Cookability, and Mineral Composition of Groundnut Seeds. Food Chemistry, 63, 253-257.
  • Encan, G., Kaya, M., Çiftçi, C. Y. 2005. Nohutun Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Yeri. SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9, 19-29.
  • Erdal, İ., Tarakçıoğlu, C. 2000. Değişik Organik Materyallerin Mısır Bitkisinin Gelişimi ve Mineral Madde İçeriği Üzerine Etkisi. OMÜ Ziraat Fak., Dergisi, 15, 80-85.
  • Erdal, İ., Aydemir, O. 2003. Gül Posasının Doğrudan ve Zenginleştirilmiş Formunun Tarımda Kullanılabilme Olanakları. SDÜ Fen Bilimleri Enst. Dergisi, 7, 20-26.
  • Foth, H.D., Ellis, B.G. 1998. Soil Fertility. Lewis Publishers, Boca Raton, Florida, USA. 153 pp.
  • Khaliq, A., Kaleem Abbasi, M., Hussain, T. 2006. Effects of Integrated Use of Organic and Inorganic Nutrient Sources with Effective Microorganisms (EM) on Seed Cotton Yield in Pakistan. Bioresource Technology, 97, 967-972.
  • Taygun, N., 1978. Alkol Fabrikalarının Atık Maddesi Olan Şlempenin Değerlendirilmesi. Türkiye Şeker fabrikaları A.Ş. Şeker Yıllığı 28, Ankara, 109 s. Tisdale, S.H., Nelson, W.L., Beathon, J.D. 1985. Soil Fertility and Fertiliser. Mc Millan Publ. USA, 430 pp.
  • Vigil, M.F., Kissel, D.E., Smith, S.J. 1991. Field Crop Recovery and Moddeling of Nitrogen Mineralized From Labeled Sorghum Residues. Soil Sci. Soc. Am. J. 55,1031-1037.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section TEMEL BİLİMLER
Authors

Muharrem Kaya This is me

Arif Şanlı This is me

Zeliha Küçükyumuk This is me

Burhan Kara This is me

İbrahim Erdal This is me

Publication Date April 9, 2009
Published in Issue Year 2007 Volume: 11 Issue: 3

Cite

APA Kaya, M., Şanlı, A., Küçükyumuk, Z., Kara, B., et al. (2009). Organik Gübre Olarak Kullanılan Slempenin Nohut (Cicer arietinum L.)’ta Verim ve Bazı Verim Öğeleri Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(3), 212-218. https://doi.org/10.19113/sdufbed.20150
AMA Kaya M, Şanlı A, Küçükyumuk Z, Kara B, Erdal İ. Organik Gübre Olarak Kullanılan Slempenin Nohut (Cicer arietinum L.)’ta Verim ve Bazı Verim Öğeleri Üzerine Etkileri. J. Nat. Appl. Sci. April 2009;11(3):212-218. doi:10.19113/sdufbed.20150
Chicago Kaya, Muharrem, Arif Şanlı, Zeliha Küçükyumuk, Burhan Kara, and İbrahim Erdal. “Organik Gübre Olarak Kullanılan Slempenin Nohut (Cicer Arietinum L.)’ta Verim Ve Bazı Verim Öğeleri Üzerine Etkileri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 11, no. 3 (April 2009): 212-18. https://doi.org/10.19113/sdufbed.20150.
EndNote Kaya M, Şanlı A, Küçükyumuk Z, Kara B, Erdal İ (April 1, 2009) Organik Gübre Olarak Kullanılan Slempenin Nohut (Cicer arietinum L.)’ta Verim ve Bazı Verim Öğeleri Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 11 3 212–218.
IEEE M. Kaya, A. Şanlı, Z. Küçükyumuk, B. Kara, and İ. Erdal, “Organik Gübre Olarak Kullanılan Slempenin Nohut (Cicer arietinum L.)’ta Verim ve Bazı Verim Öğeleri Üzerine Etkileri”, J. Nat. Appl. Sci., vol. 11, no. 3, pp. 212–218, 2009, doi: 10.19113/sdufbed.20150.
ISNAD Kaya, Muharrem et al. “Organik Gübre Olarak Kullanılan Slempenin Nohut (Cicer Arietinum L.)’ta Verim Ve Bazı Verim Öğeleri Üzerine Etkileri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 11/3 (April 2009), 212-218. https://doi.org/10.19113/sdufbed.20150.
JAMA Kaya M, Şanlı A, Küçükyumuk Z, Kara B, Erdal İ. Organik Gübre Olarak Kullanılan Slempenin Nohut (Cicer arietinum L.)’ta Verim ve Bazı Verim Öğeleri Üzerine Etkileri. J. Nat. Appl. Sci. 2009;11:212–218.
MLA Kaya, Muharrem et al. “Organik Gübre Olarak Kullanılan Slempenin Nohut (Cicer Arietinum L.)’ta Verim Ve Bazı Verim Öğeleri Üzerine Etkileri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 11, no. 3, 2009, pp. 212-8, doi:10.19113/sdufbed.20150.
Vancouver Kaya M, Şanlı A, Küçükyumuk Z, Kara B, Erdal İ. Organik Gübre Olarak Kullanılan Slempenin Nohut (Cicer arietinum L.)’ta Verim ve Bazı Verim Öğeleri Üzerine Etkileri. J. Nat. Appl. Sci. 2009;11(3):212-8.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.