Today, reduction of forest resources and wood-based panel production of intense pressure from environmentalists on this issue has led to new searches. In this regard, various studies done by scientists. In this study, the technological properties of tea waste and red pine particleboards produced using melamine urea formaldehyde glue were investigated. thickness increase as a result of 24 hour soaking in water, bending strength, modulus of elasticity, resistance to axial withdrawal strength were obtained from the experiments. Tea waste and red pine mixed with different percentage of the study, five series of low-density participleboard manufactured. According to the results, determine that participle board can be produced closer to the standards TS EN as a result of increasing concentrations and improvement of production conditions and may be a new source of raw material for particleboard industry.
Günümüzde orman kaynaklarındaki azalma ve çevrecilerin bu konudaki yoğun baskısı odun kökenli levha üretiminde yeni arayışlara yol açmıştır. Bu konuda bilim adamları tarafından çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada, çay atığı ve kızılçamın melamin üre formaldehit tutkalı kullanılarak üretilen yonga levhaların teknik özellikleri incelenmiştir. Yapılan deneylerden 24saat suda bekletme sonucu kalınlık artışı, eğilme direnci, elastikiyet modülü, yüzeye dik çekme direnci değerleri elde edilmiştir. Çalışmada çay atığı ve kızılçam farklı yüzdelerde karıştırılarak düşük yoğunluklu 5 seri yonga levha üretilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre levhaların yoğunluklarının artırılması ve üretim şartlarının iyileştirilmesi neticesinde TS EN standartlarına daha yakın levhalar üretilebileceği ve yonga levha endüstrisi için yeni bir hammadde kaynağı olabileceği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | TEMEL BİLİMLER |
Authors | |
Publication Date | July 17, 2014 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 15 Issue: 2 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.