In this study, the role of salicylic acid (SA) in removing stress caused by cadmium in tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) plants were exposed to different cadmium concentrations, based on the analysis of proline, starch, glucose, fructose , chlorophyll a and b are investigated. 6-7 leafed seedlings (approximately two months) were exposed to 40, 100, 200 µM CdCl2 and applications given together of 0.5mM SA with this Cd concentrations for third days at 48 h intervals. The results of the present study showed that the physiological status of tomato was affected by CdCl2 andCdCl2+ 0.5 mM SAexposure. An increase in amount of proline and starch were identified at first day of all applications (P<0.05). The greatest prolin, starch, chlorophyll a and b in 100µM CdCl2 + 0.5 mM SA treatment were detected (P<0.05). When compared to control, the amount of proline decreased by only 40µM CdCl2 + 0.5 mM SA ve 100µM CdCl2 + 0.5 mM SA treatments, on the third day following the application (P<0.05). However, when compared to control, a reduction in the amount of starch and chlorophyll a and b have been identified in all applications (P<0.05)
Bu çalışmada, farklı konsantrasyonlarda kadmiyum uygulanan domates (Lycopersicon esculentum Mill.) bitkilerinde, kadmiyumun neden olduğu stresi gidermedeki salisilik asitin (SA) rolü, prolin, nişasta, glukoz, fruktoz, klorofil a ve b miktarı analizlerine dayalı olarak incelenmiştir. 6-7 yapraklı fideler 48 saat aralıkla 3 gün süresince. 40, 100, 200 μM CdCl2 ve bu Cd konsantrasyonlarıyla 0.5 mM SA'in birlikte verildiği uygulamalara maruz bırakılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, domatesin bazı fizyolojik olaylarının kadmiyum ve SA'dan etkilendiğini göstermiştir. Tüm uygulamaların 1.gününde prolin ve nişasta miktarında artış tespit edilmiştir (P<0.05). En fazla prolin, nişasta, klorofil a ve b artışı ise 100μM CdCl2+0.5 mM SA uygulamasında saptanmıştır (P<0.05). Uygulamanın 3. gününde kontrol grubu ile karşılaştırıldığında sadece 40μM CdCl2+0.5 mM SA ve 100μM CdCl2+0.5 mM SA uygulamalarında prolin miktarı azalmıştır (P<0.05). Buna karşın kontrol grubuyla karşılaştırıldığında tüm uygulamalarda hem nişasta hem de klorofil a ve b miktarında azalma tespit edilmiştir (P<0.05).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 12, 2014 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 17 Issue: 1 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.