Research Article
BibTex RIS Cite

Kuzukulağı (Rumex acetosella L.) Bitkisinin A, E ve C Vitamini İçeriğinin Belirlenmesi

Year 2013, Volume: 17 Issue: 1, 60 - 63, 12.07.2014

Abstract

Bu çalışmada, yoğun olarak tüketilen kuzu kulağı (Rumex acetosella L.) bitki örneklerindeki A, E ve C vitamini miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Elde edilen sonuçlara göre, kuzukulağı bitkisinin yapraklarındaki A, E ve C vitaminlerinin miktarlarının sırası ile 4,120,79 – 12,842,20 ï­g/g; 14,932,90 – 27,203,40 ï­g/g ve 206,7019,50 – 268,824,2 ï­g/g arasında değiştiği gözlendi. Bu sonuçlardan, kuzukulağının A, E ve C vitaminleri açısından iyi bir kaynak olduğu söylenebilir. Ayrıca kuzukulağı yapraklarındaki vitamin miktarları ise yöreden yöreye değişmektedir.

References

  • Akkuş, İ. 1995. Serbest radikaller ve fizyopatolojik etkileri. Mimoza Yayınları, Konya.
  • Aksoy, M. 2000. Beslenme Biyokimyası. Hatipoğlu
  • Basım ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti., 321-565s, Ankara. Anonim http://www.sifalibitkiler.us/archives/588 (Er. Tar : 29 Şubat 2012) KULAĞI-Şifalı Bitkiler
  • Anonim b. Kuzu Kulağı ve Kuzu Kulağının Faydaları |sifalibitkileriniz http://www.sifalibitkileriniz.com/sifali- bitkiler/k/kuzu-kulagi-ve-faydalari.html (Er. Tar : 29 Şubat 2012)
  • Anonim c. Kuzu Kulağının Faydaları - Kuzu Kulağı Faydaları|BitkilerleTedavi http://bitkilerletedavi.org/bitkilerle-tedavi/kuzu- kulaginin-faydalari-kuzu-kulagi-faydalari/ (Er. Tar: 29 Şubat 2012)
  • Anonim d. Vitaminler Rehberi - Evren CÖMERT http://www.evrencomert.com/sayfa/vitamin/ (Er. Tar : 29 Şubat 2012)
  • Baysal, A., 2002. Beslenme. Hacettepe Üniversitesi
  • Yayınları, 9. Baskı, Hatipoğlu Yayınevi, 150-250, Ankara. Baytop, T. 1984. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi.
  • İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları No: 40, İstanbul. Davis, P.H. (ed.)., 1965-1985. Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh: Edinb. Univ. Pres, Vol: 1-9.
  • Dornberger, K., Lich, H. 1982. Screening for antimicrobial and presumed cancerostatics plant metabolites. Pharmazie, 37, 215-221.
  • Edge, R., Mc Garvey, D.J, Truscott, T.G. 1997. The carotenoids as anti-oxidants- a review. Journal
  • Photochem. Photobiol. B: Biology, 41, 189-200. El-Demerdash, F.M., Yousef, M.I., Kedwany, F.S. 2004.
  • Cadmium-induced changes in lipid peroxidation, blood hematology, biochemical parameters and semen guality of male rats, protective role of vitamin E and carotene. Food Chem. Toxicol., 42, 1562-1571.
  • Frank, J. 2005. Vitamin E supplementation an alternative strategy to improve vitamin E status.
  • Journal Plant Physiol., 162, 834-843. Granado, F., Olmedilla, B., Gil-Martinez, E., Blanco, I., Millan, I., Rojas-Hidalgo, E. 1998. Carotenoids, retinol and tocopherols in patients with insulin-dependent diabetes mellitus and their immediate relatives. Clin. Sci. (Colch)., 94, 189-195.
  • Handelman, G.J. 2001. The evolving role of carotenoids in human biochemistry. Nutrition, 17(10), 818-822.
  • Ilçım, A., Dıgrak, M., Bagcı, E. 1998. Bazı bitki ekstraktlarının araştırılması. Tr. Journal Biol., 22, 119-125. etkilerinin
  • İşbilir, Ş.S. 2008. Yaprakları salata-baharat olarak tüketilen bazı bitkilerin antioksidan aktivitelerinin incelenmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri
  • Enstitüsü Doktora Tezi, 61-68s, Edirne. Karataş, F., Bektaş, İ., Birişik, A., Aydın, Z., Kurtul, A. 20 Çiriş otu’nda (Asphodelus aestivus L.) suda çözünen bazı bileşiklerin araştırılması. SDU Journal Sci. (E-Journal), 6 (1), 35-39. Miller, K.W., Lorr, N.A, Yang, C.S. 1984. Simultaneous determination of plasma retinol α-tocopherol,
  • Iycopene, α-carotene and β-carotene by high performance liquid chromatography. Anal. Biochem., 138, 340-345. Munzuroğlu, Ö., Karataş, F., Gür, N. 2000. Işgın
  • (Rheum ribes L.) bitkisindeki A, E ve C vitaminleri ile selenyum düzeylerinin araştırılması. Tr. Journal Biol., 24, 397-404. Pacheco, P., Sierra, J., Schmeda-Hirschmann, G., Potter, C., Jones, B., Moshref, M. 1993. Antiviral activity of Chilean medicinal plant extracts. Phytother Res., 7, 415-418.
  • Stoggl, W.M., Huck, C.W., Gunther, K., 2004. Structural elucidation of catechin and epicatechin in sorrel leaf extracts using liquid-chromatography coupled to diode array-fluorescence-, and mass spectrometric detection. Journal Separation Sci., 27(7-8), 524-528.
  • Supelco Chromatography Products for Analysis & Purification, Sigma- Aldrich Chemie GmbH, Export Department Eschenstraße Taufkirchen, (2005-2006) 169s, Germany.
  • Tabata, M., Sezik, E., Honda, G., Yeşilada, E., Fukui, H., Goto, K., Ikeshiro, Y. 1994. Traditional medicine in
  • Journal of New World Sciences Academy, 7(3), 115- Zeybek, U., Zeybek, N. 2002. Farmasötik Botanik (3. baskı), Ege Üniv. Eczacılık Fak. Yayınları, No:3, İzmir.

Determination of the Vitamin A, E and C Content of Sorrel (Rumel acetosella L.)

Year 2013, Volume: 17 Issue: 1, 60 - 63, 12.07.2014

Abstract

In this study, the amounts of vitamin A, vitamin E and vitamin C in Rumex acetosella L. plant samples which are consumed densely were determined by using High Performance Liquid Chromatography. According to the obtained results, amounts of vitamin A, vitamin E and vitamin C in leaf of Rumex acetosella L. plants have been determined to be varied over the ranges of 4,120,79 – 12,842,20 g/g; 14,932,90 – 27,203,40 g/g and 206,7019,50 – 268,824,2 g/g respectively. It may be concluded from the results that, the Rumex acetosella L. reaches in terms of amount of vitamin A, vitamin E and vitamin C. Although the vitamin contents of the Rumex acetosella L. varies from the region to region.

References

  • Akkuş, İ. 1995. Serbest radikaller ve fizyopatolojik etkileri. Mimoza Yayınları, Konya.
  • Aksoy, M. 2000. Beslenme Biyokimyası. Hatipoğlu
  • Basım ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti., 321-565s, Ankara. Anonim http://www.sifalibitkiler.us/archives/588 (Er. Tar : 29 Şubat 2012) KULAĞI-Şifalı Bitkiler
  • Anonim b. Kuzu Kulağı ve Kuzu Kulağının Faydaları |sifalibitkileriniz http://www.sifalibitkileriniz.com/sifali- bitkiler/k/kuzu-kulagi-ve-faydalari.html (Er. Tar : 29 Şubat 2012)
  • Anonim c. Kuzu Kulağının Faydaları - Kuzu Kulağı Faydaları|BitkilerleTedavi http://bitkilerletedavi.org/bitkilerle-tedavi/kuzu- kulaginin-faydalari-kuzu-kulagi-faydalari/ (Er. Tar: 29 Şubat 2012)
  • Anonim d. Vitaminler Rehberi - Evren CÖMERT http://www.evrencomert.com/sayfa/vitamin/ (Er. Tar : 29 Şubat 2012)
  • Baysal, A., 2002. Beslenme. Hacettepe Üniversitesi
  • Yayınları, 9. Baskı, Hatipoğlu Yayınevi, 150-250, Ankara. Baytop, T. 1984. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi.
  • İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları No: 40, İstanbul. Davis, P.H. (ed.)., 1965-1985. Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh: Edinb. Univ. Pres, Vol: 1-9.
  • Dornberger, K., Lich, H. 1982. Screening for antimicrobial and presumed cancerostatics plant metabolites. Pharmazie, 37, 215-221.
  • Edge, R., Mc Garvey, D.J, Truscott, T.G. 1997. The carotenoids as anti-oxidants- a review. Journal
  • Photochem. Photobiol. B: Biology, 41, 189-200. El-Demerdash, F.M., Yousef, M.I., Kedwany, F.S. 2004.
  • Cadmium-induced changes in lipid peroxidation, blood hematology, biochemical parameters and semen guality of male rats, protective role of vitamin E and carotene. Food Chem. Toxicol., 42, 1562-1571.
  • Frank, J. 2005. Vitamin E supplementation an alternative strategy to improve vitamin E status.
  • Journal Plant Physiol., 162, 834-843. Granado, F., Olmedilla, B., Gil-Martinez, E., Blanco, I., Millan, I., Rojas-Hidalgo, E. 1998. Carotenoids, retinol and tocopherols in patients with insulin-dependent diabetes mellitus and their immediate relatives. Clin. Sci. (Colch)., 94, 189-195.
  • Handelman, G.J. 2001. The evolving role of carotenoids in human biochemistry. Nutrition, 17(10), 818-822.
  • Ilçım, A., Dıgrak, M., Bagcı, E. 1998. Bazı bitki ekstraktlarının araştırılması. Tr. Journal Biol., 22, 119-125. etkilerinin
  • İşbilir, Ş.S. 2008. Yaprakları salata-baharat olarak tüketilen bazı bitkilerin antioksidan aktivitelerinin incelenmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri
  • Enstitüsü Doktora Tezi, 61-68s, Edirne. Karataş, F., Bektaş, İ., Birişik, A., Aydın, Z., Kurtul, A. 20 Çiriş otu’nda (Asphodelus aestivus L.) suda çözünen bazı bileşiklerin araştırılması. SDU Journal Sci. (E-Journal), 6 (1), 35-39. Miller, K.W., Lorr, N.A, Yang, C.S. 1984. Simultaneous determination of plasma retinol α-tocopherol,
  • Iycopene, α-carotene and β-carotene by high performance liquid chromatography. Anal. Biochem., 138, 340-345. Munzuroğlu, Ö., Karataş, F., Gür, N. 2000. Işgın
  • (Rheum ribes L.) bitkisindeki A, E ve C vitaminleri ile selenyum düzeylerinin araştırılması. Tr. Journal Biol., 24, 397-404. Pacheco, P., Sierra, J., Schmeda-Hirschmann, G., Potter, C., Jones, B., Moshref, M. 1993. Antiviral activity of Chilean medicinal plant extracts. Phytother Res., 7, 415-418.
  • Stoggl, W.M., Huck, C.W., Gunther, K., 2004. Structural elucidation of catechin and epicatechin in sorrel leaf extracts using liquid-chromatography coupled to diode array-fluorescence-, and mass spectrometric detection. Journal Separation Sci., 27(7-8), 524-528.
  • Supelco Chromatography Products for Analysis & Purification, Sigma- Aldrich Chemie GmbH, Export Department Eschenstraße Taufkirchen, (2005-2006) 169s, Germany.
  • Tabata, M., Sezik, E., Honda, G., Yeşilada, E., Fukui, H., Goto, K., Ikeshiro, Y. 1994. Traditional medicine in
  • Journal of New World Sciences Academy, 7(3), 115- Zeybek, U., Zeybek, N. 2002. Farmasötik Botanik (3. baskı), Ege Üniv. Eczacılık Fak. Yayınları, No:3, İzmir.
There are 25 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Fikret Kataraş This is me

Publication Date July 12, 2014
Published in Issue Year 2013 Volume: 17 Issue: 1

Cite

APA Kataraş, F. (2014). Kuzukulağı (Rumex acetosella L.) Bitkisinin A, E ve C Vitamini İçeriğinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 17(1), 60-63.
AMA Kataraş F. Kuzukulağı (Rumex acetosella L.) Bitkisinin A, E ve C Vitamini İçeriğinin Belirlenmesi. J. Nat. Appl. Sci. March 2014;17(1):60-63.
Chicago Kataraş, Fikret. “Kuzukulağı (Rumex Acetosella L.) Bitkisinin A, E Ve C Vitamini İçeriğinin Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17, no. 1 (March 2014): 60-63.
EndNote Kataraş F (March 1, 2014) Kuzukulağı (Rumex acetosella L.) Bitkisinin A, E ve C Vitamini İçeriğinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17 1 60–63.
IEEE F. Kataraş, “Kuzukulağı (Rumex acetosella L.) Bitkisinin A, E ve C Vitamini İçeriğinin Belirlenmesi”, J. Nat. Appl. Sci., vol. 17, no. 1, pp. 60–63, 2014.
ISNAD Kataraş, Fikret. “Kuzukulağı (Rumex Acetosella L.) Bitkisinin A, E Ve C Vitamini İçeriğinin Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17/1 (March 2014), 60-63.
JAMA Kataraş F. Kuzukulağı (Rumex acetosella L.) Bitkisinin A, E ve C Vitamini İçeriğinin Belirlenmesi. J. Nat. Appl. Sci. 2014;17:60–63.
MLA Kataraş, Fikret. “Kuzukulağı (Rumex Acetosella L.) Bitkisinin A, E Ve C Vitamini İçeriğinin Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 17, no. 1, 2014, pp. 60-63.
Vancouver Kataraş F. Kuzukulağı (Rumex acetosella L.) Bitkisinin A, E ve C Vitamini İçeriğinin Belirlenmesi. J. Nat. Appl. Sci. 2014;17(1):60-3.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.