Research Article
BibTex RIS Cite

Rose as a Medical Plant

Year 2013, Volume: 17 Issue: 2, 11 - 13, 11.07.2014

Abstract

In today’s world millions of people lead a low quality of life, or even lose their lives because of highly expensive medical treatments. Cheap and accessible treatments, on the other hand, protect the continuity of human life and thus protect the health of societies. In this context, various treatment methods have been researched and the importance of herbal and plant based treatments have emerged. As a part of herbal and plant based treatments roses, which are relatively easy to grow and process, have attracted great attention. There are about 1300 species of rose. Among these, Rose Canina, also known as rosehip, and the pink, layered and aromatic Rosa Damascena, also known as “Isparta Rose” have emerged in importance as they are actively used in various treatments. Researchers have found that roses have 89 active, beneficial ingredients. The flower drums and petals are used in the treatment process. With Rosa Canina the flower drums are used. In a recent research, it was found that rose petals contain antioxidant agents. Rosewater, which is thought to nurture the soul with its fine aroma, is used in treating patients with nausea, palpitations, fainting and vertigo. We are informed that with the tasting of the plant nausea and vomiting is reduced and with drinking its water the stomach is given extra strength. Rosewater, which helps reduce headaches, also has positive effects on the workings of the brain, helping the faculty of cognition. We are also informed that rose water vapour helps in the treatment of eye diseases. Roses are also used in the treatment of mental illnesses since they are pleasant flowers

References

  • Orhan, N., Aslan, M., Hoşbaş, S., Deliorman, D., 2009.
  • Antidiabetic Effect and Antioxidant Potential of Rosa canina Fruits, Volume : 5 | Issue : 20 | Page : 309- 3 Gazi University, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmacognosy, 06330 Hipodrom, Ankara.
  • Tanç, N., 2009. Rifai’den Oscar Wilde’a Gül ve Bülbül,
  • Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Sayı 39, Erzurum.

Tıbbi Bir Bitki Olarak Gül

Year 2013, Volume: 17 Issue: 2, 11 - 13, 11.07.2014

Abstract

Günümüzde ulaşılması güç ve pahalı tedaviler sebebi ile milyonlarca insanın yaşam kalitesi düşmekte ve hatta hayatları sonlanmaktadır. Ucuz ve ulaşılabilir iyileştiriciler, insan hayatının devamlılığını dolayısıyla toplumların sağlığını korumaktadır. Bu nedenle birçok farklı tedavi edici araştırılmış ve bitkilerin bunların içindeki önemi ortaya çıkmıştır. Bitkiler içinde ise yetiştirilmesi ve işlenmesi kolay olan güle oldukça fazla önem verildiği görülmektedir. Dünya üzerinde 1300 kadar gül türü bulunmaktadır. Bunlardan en önemli ve tedavide kullanılanları kuşburnu olarak bilinen Rosa canina ve “Isparta gülü” olarak bilinen ve katmerli, kokulu, pembe bir gül olan Rosa damascena'dır. Yapılan araştırmalar neticesinde gülün bileşiminde 89 adet etken madde bulunduğu tespit edilmiştir. Tedavide, taç yaprakları ve çiçek tablaları kullanılır. Rosa canina, çiçek tablalarından faydalanılan bir gül çeşididir. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, gül petallerinin antioksidan etkisi olduğu tespit edilmiştir. Hoş kokusu ile ruha hitap ettiği düşünülen gül suyunun, bayılmalar, baş dönmeleri, kalp çarpıntısı olan hastalarda faydalı olduğu görülmüştür. Bitkinin tadılmasıyla mide bulantısı ve kusmanın dineceği, suyunun içilmesiyle midenin kuvvetleneceği bildirilmiştir. Baş ağrılarını dindiren gül suyunun, beynin çalışmasını etkileyen, algılama kabiliyetini kuvvetlendiren etkisi vardır. Buharının göz hastalıklarına iyi geldiği belirtilmiştir. Hoş çiçeklerinin ruha hitap etmesi nedeniyle akıl hastalıkları tedavisinde de kullanılmıştır.

References

  • Orhan, N., Aslan, M., Hoşbaş, S., Deliorman, D., 2009.
  • Antidiabetic Effect and Antioxidant Potential of Rosa canina Fruits, Volume : 5 | Issue : 20 | Page : 309- 3 Gazi University, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmacognosy, 06330 Hipodrom, Ankara.
  • Tanç, N., 2009. Rifai’den Oscar Wilde’a Gül ve Bülbül,
  • Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Sayı 39, Erzurum.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Özel Sayı
Authors

Filiz Çetinkaya Karafakı This is me

Levent Karafakı This is me

Publication Date July 11, 2014
Published in Issue Year 2013 Volume: 17 Issue: 2

Cite

APA Çetinkaya Karafakı, F., & Karafakı, L. (2014). Tıbbi Bir Bitki Olarak Gül. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 17(2), 11-13.
AMA Çetinkaya Karafakı F, Karafakı L. Tıbbi Bir Bitki Olarak Gül. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. March 2014;17(2):11-13.
Chicago Çetinkaya Karafakı, Filiz, and Levent Karafakı. “Tıbbi Bir Bitki Olarak Gül”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17, no. 2 (March 2014): 11-13.
EndNote Çetinkaya Karafakı F, Karafakı L (March 1, 2014) Tıbbi Bir Bitki Olarak Gül. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17 2 11–13.
IEEE F. Çetinkaya Karafakı and L. Karafakı, “Tıbbi Bir Bitki Olarak Gül”, Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg., vol. 17, no. 2, pp. 11–13, 2014.
ISNAD Çetinkaya Karafakı, Filiz - Karafakı, Levent. “Tıbbi Bir Bitki Olarak Gül”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17/2 (March 2014), 11-13.
JAMA Çetinkaya Karafakı F, Karafakı L. Tıbbi Bir Bitki Olarak Gül. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2014;17:11–13.
MLA Çetinkaya Karafakı, Filiz and Levent Karafakı. “Tıbbi Bir Bitki Olarak Gül”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 17, no. 2, 2014, pp. 11-13.
Vancouver Çetinkaya Karafakı F, Karafakı L. Tıbbi Bir Bitki Olarak Gül. Süleyman Demirel Üniv. Fen Bilim. Enst. Derg. 2014;17(2):11-3.

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.