This research was conducted during the 2013 – 2014 growing seasons in Isparta. Experiment was carried out in randomized complete block design with three replications. Thirteen barley cultivar (Larende, Ünver, Özdemir-05, İnce-04, Özen, Akar, Zeynelağa, Altıkat, Samyeli, Kendal, Bolayır, Martı, Harman) were used in this study. According to; this study ranged between 73.6 (Samyeli)-89.6 (Özdemir-05); plant height; spike number per 𝑚𝑚2 200.00 (Akar)-340.0 (Samyeli); grain number pers pike 22.6 (Bolayır)-67.3 (Altıkat); spike length 7.4 (Martı)-9.5 (Akar); thousand grain weight 43.4 (Martı)- 56.4 (Larende); the spike in the number of grains 169.6 (Martı)-363.0 (Zeynelağa); harvest index 15.5 (Martı)-30.1 (Bolayır); test weight 66.2 (Kendal)-76.3 (Larende); biological yield 749.4 (İnce04)-1366.1 (Akar); protein 9.6 (Altıkat)-16.3 (Larende); nitrogen rate 1.5 (Altıkat)- 3.2 (Larende).
Bu araştırma Isparta ilinde 2013-2014 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada 13 arpa çeşidi (Larende, Ünver, Özdemir-05, İnce-04, Özen, Akar, Zeynelağa, Altıkat, Samyeli, Kendal, Bolayır, Martı, Harman) kullanılmıştır. Çalışmada bitki boyu 73.6 (Samyeli)-89.6 (Özdemir-05); metrekarede başak sayısı 200.0 (Akar)-340.0 (Samyeli); başakta tane sayısı 22.6 (Bolayır)-67.3 (Altıkat); başak uzunluğu 7.4 (Martı)-9.5 (Akar); bin tane ağırlığı 43.4 (Martı)-56.4 (Larende); dekara tane verim 169.6 (Martı)-363.0 (Zeynelağa); hasat indeks 15.5 (Martı)-30.1 (Bolayır); hektolitre ağırlığı 66.2 (Kendal)-76.3 (Larende); biyolojik verim 749.4 (İnce-04)-1366.1 (Akar); protein % 9.6 (Altıkat)-16.3 (Larende); azot oranı % 1.5 (Altıkat)-3.2 (Larende) arasında değişmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 20 Issue: 1 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.