Bu çalışmada, Isparta yöresindeki soğan ve sarımsak örneklerinin fenolik madde profilleri yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) metodu ile belirlenmiştir. Tayini yapılan fenolik maddeler, gallik asit, protokateşuik asit, p-hidroksibenzoik asit, klorojenik asit, kafeik asit, ferulik asit, ellagik asit gibi fenolik asitlerle; miyrisetin, kuersetin, luteolin, kamferol, isorhamnetin gibi flavonoidlerdir. Üç farklı yöntemle hazırlanan örnekler için en iyi ekstraksiyon yönteminin, 1,2 M HCl içeren %50 metanol ile 80 °C’de 2 saat hidroliz olduğu belirlendi. Buna göre en çok bulunan fenolik maddeler kırmızı soğanda kuersetin iken, yeşil soğanda ve beyaz soğanda p-hidroksibenzoik asit, sarımsakta ise miyrisetin olarak tespit edildi. Kırmızı soğanda, 13,6±0,06 µg/g kuersetin, yeşil soğanda 18,6±0,6 µg/g p-hidroksibenzoik asit, beyaz soğanda 10,5±0,07 µg/g p-hidroksibenzoik asit, sarımsakta ise 4,5±0,10 µg/g miyrisetin belirlendi.
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors |
|
Publication Date | September 23, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 20 Issue: 3 |
Bibtex | @ { sdufenbed284780, journal = {Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, eissn = {1308-6529}, address = {}, publisher = {Süleyman Demirel University}, year = {2016}, volume = {20}, number = {3}, pages = {566 - 574}, doi = {10.19113/sdufbed.27403}, title = {Soğan (<i>Allium cepa</i>) ve Sarımsaktaki (<i>Allium sativum</i>) Bazı Fenolik Bileşiklerin HPLC Yöntemiyle Tayin Edilmesi}, key = {cite}, author = {Kır, Esengül and Yünlü, Sibel} } |
APA | Kır, E. & Yünlü, S. (2016). Soğan (<i>Allium cepa</i>) ve Sarımsaktaki (<i>Allium sativum</i>) Bazı Fenolik Bileşiklerin HPLC Yöntemiyle Tayin Edilmesi . Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi , 20 (3) , 566-574 . DOI: 10.19113/sdufbed.27403 |
MLA | Kır, E. , Yünlü, S. "Soğan (<i>Allium cepa</i>) ve Sarımsaktaki (<i>Allium sativum</i>) Bazı Fenolik Bileşiklerin HPLC Yöntemiyle Tayin Edilmesi" . Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 20 (2016 ): 566-574 <https://dergipark.org.tr/en/pub/sdufenbed/issue/27060/284780> |
Chicago | Kır, E. , Yünlü, S. "Soğan (<i>Allium cepa</i>) ve Sarımsaktaki (<i>Allium sativum</i>) Bazı Fenolik Bileşiklerin HPLC Yöntemiyle Tayin Edilmesi". Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 20 (2016 ): 566-574 |
RIS | TY - JOUR T1 - Soğan (<i>Allium cepa</i>) ve Sarımsaktaki (<i>Allium sativum</i>) Bazı Fenolik Bileşiklerin HPLC Yöntemiyle Tayin Edilmesi AU - EsengülKır, SibelYünlü Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - doi: 10.19113/sdufbed.27403 DO - 10.19113/sdufbed.27403 T2 - Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 566 EP - 574 VL - 20 IS - 3 SN - -1308-6529 M3 - doi: 10.19113/sdufbed.27403 UR - https://doi.org/10.19113/sdufbed.27403 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Süleyman Demirel University Journal of Natural and Applied Sciences Soğan (<i>Allium cepa</i>) ve Sarımsaktaki (<i>Allium sativum</i>) Bazı Fenolik Bileşiklerin HPLC Yöntemiyle Tayin Edilmesi %A Esengül Kır , Sibel Yünlü %T Soğan (<i>Allium cepa</i>) ve Sarımsaktaki (<i>Allium sativum</i>) Bazı Fenolik Bileşiklerin HPLC Yöntemiyle Tayin Edilmesi %D 2016 %J Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi %P -1308-6529 %V 20 %N 3 %R doi: 10.19113/sdufbed.27403 %U 10.19113/sdufbed.27403 |
ISNAD | Kır, Esengül , Yünlü, Sibel . "Soğan (<i>Allium cepa</i>) ve Sarımsaktaki (<i>Allium sativum</i>) Bazı Fenolik Bileşiklerin HPLC Yöntemiyle Tayin Edilmesi". Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 20 / 3 (September 2016): 566-574 . https://doi.org/10.19113/sdufbed.27403 |
AMA | Kır E. , Yünlü S. Soğan (<i>Allium cepa</i>) ve Sarımsaktaki (<i>Allium sativum</i>) Bazı Fenolik Bileşiklerin HPLC Yöntemiyle Tayin Edilmesi. SDÜ Fen Bil Enst Der. 2016; 20(3): 566-574. |
Vancouver | Kır E. , Yünlü S. Soğan (<i>Allium cepa</i>) ve Sarımsaktaki (<i>Allium sativum</i>) Bazı Fenolik Bileşiklerin HPLC Yöntemiyle Tayin Edilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2016; 20(3): 566-574. |
IEEE | E. Kır and S. Yünlü , "Soğan (<i>Allium cepa</i>) ve Sarımsaktaki (<i>Allium sativum</i>) Bazı Fenolik Bileşiklerin HPLC Yöntemiyle Tayin Edilmesi", Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 20, no. 3, pp. 566-574, Sep. 2016, doi:10.19113/sdufbed.27403 |
e-ISSN: 1308-6529