Research Article
BibTex RIS Cite

Sera Kavun Yetiştiriciliğinde Aşılı Fide Kullanımının Verim ve Kaliteye Etkileri

Year 2018, Volume: 22 Issue: 3, 1223 - 1231, 20.09.2018
https://doi.org/10.19113/sdufenbed.498975

Abstract

Bu çalışmada, 9 farklı kabak anacının ‘Kırkağaç 589’ kavun çeşidinde verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, 8’i serbest tozlanan (Kudret Narı, Siyah Çekirdekli Lif Kabağı, Beyaz Çekirdekli Lif Kabağı, Çekirdek Kabağı, Gri- Mavi Çekirdek Kabağı, Küçük Dilimli ve Turuncu Bal Kabağı, Uzun Turuncu Bal Kabağı ve Su Kabağı) ve 1 tanesi ticari anaç (TZ 148)  olan 9 farklı kabak anacı kullanılmıştır. Kontrol olarak kendisi üzerine aşılı ve aşısız ‘Kırkağaç 589’ kavun çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada, aşı tutma oranı, bitki yaşama oranı, bitkilerin gelişim durumları, çiçeklenme durumları ve bazı meyve özellikleri, belirlenmiştir. Ayrıca anaçların mineral madde alımı üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla, yaprakların P, K, Mg, Ca, Fe, Cu, Zn, B, Mn ve Na içerikleri de belirlenmiştir. Çalışmada, anaçlara ait tohumların %75 ile %100 oranlarında çimlendiği ve anaçların 14 ile 30 gün arasında aşı kalınlığına geldiği saptanmıştır. Aşılama işlemi sonrası aşı tutma oranları %53.4 ile %96.6 arasında, aşılı bitkilerin yaşama oranları ise %40 ile %100 arasında değişmiştir. En yüksek bitki boyu değerleri aşısız kontrol bitkileri ve ‘TZ 148’ anacı üzerine aşılı bitkilerde sırasıyla 457.8 ve 456.3 cm olarak belirlenmiştir. En düşük bitki boyu ise (301.8 cm) beyaz çekirdekli lif kabağı üzerine aşılı bitkilerde elde edilmiştir. Çalışmada ilk dişi çiçeklerin açtığı boğum sayıları anaçlara göre 4 ile 12. boğum arasında değişmiştir. Çalışmada bitki başına meyve sayısı değerleri 0.9 ile 1.7 adet arasında değişmiştir. Bitki başına verim değerleri ise 1096 ile 4375 g arasında belirlenmiştir.  Meyve iriliği ve verim bakımından ‘TZ 148’ ve küçük dilimli ve turuncu bal kabağı anaçlarının diğerlerine göre önemli oranda artış sağladığı saptanmıştır. Makro elementlerden fosfor, potasyum ve magnezyum içeriklerinin anaçlara göre önemli farklılıklar gösterdiği, kalsiyum içeriğinin ise anaçlar tarafından etkilenmediği belirlenmiştir. Farklı anaçlar üzerine aşılı bitki yapraklarının demir, bakır, çinko, mangan ve sodyum içerikleri arasında istatistiksel olarak önemli bir farklılık olmamıştır. Bor içeriği bakımından ise en yüksek değer (43.6 mg/kg) küçük dilimli ve turuncu bal kabağında elde edilmiştir. Çalışmada ticari anaç olan ‘TZ 148’ anacı yanında, küçük dilimli ve turuncu bal kabağı ve su kabağı anaçlarının da ‘Kırkağaç 589’ kavun çeşidi için uygun olduğu tespit edilmiştir.

References

  • [1] Anonim, 2017. Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi, Gapteyap, http://www.gapteyap.org. Erişim Tarihi: 10.02.2017.
  • [2] Şensoy, S. 2005. Türkiye Kavunlarındaki Genetik Varyasyonun ve Fusarium Solgunluğuna Dayanıklılığın Fenotipik ve Moleküler Yöntemlerle Araştırılması.Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi, 164s,Van.
  • [3] Yarşi, G., Sarı, N. 2006. Aşılı Fide Kullanımının Sera Kavun Yetiştiriciliğinde Beslenme Durumuna Etkisi. Alatarım, 5(2), 1-8.
  • [4] Balkaya, A. 2013. Aşılı Karpuz Yetiştiriciliğinde Meyve Kalitesini Etkileyen Faktörler. Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi, 6, 6-9.
  • [5] Pavlou, G. C. 2002. Control of root and stem Rot of Cucumber, Caused by Fusarium oxysporum f. sp. radicis-cucumerinum, by Grafting onto Resistant Rootstocks. Plant Disease, 86 (4),379-382.
  • [6] Chen, Z., Wang, P.S., Zhou, Y. 2010. Effects of Different Rootstocks on Fruit Yield, Quality and Resistance to Fusarium wilt of Cucumber. China Vegetable, 1 (10), 51-54.
  • [7] Balkaya, A. 2014. Aşılı Sebze Üretiminde Kullanılan Anaçlar. Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi,10, 4-7.
  • [8] Tokuşoğlu, Ö. 2012. Kırkağaç’ın Tescilli Sembolü Kırkağaç Kavunu: Kırkağaç Kavununda Biyoaktif Antioksidan Profillerin Belirlenmesi Üzerine Araştırma. Kırkağaç Araştırmaları Sempozyumu, 13-14 Eylül, Manisa, 9-19.
  • [9] Mavrona, E.T., Sotiriou, M. K., Pritsa, T. 2000. Response of Squash (Cucurbita spp.) as Rootstocks for Melon (Cucumis melo L.). Scientia Horticulturae, 83, 353- 362.
  • [10] Karakurt, H., Aslantaş, R., Eşitken, A. 2010. Tohum Çimlenmesi ve Bitki Büyümesi Üzerinde Etkili Olan Çevresel Faktörler ve Bazı Ön Uygulamalar. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24 (2), 115-128.
  • [11] Aloni, B., Cohen, R., Karni, L., Aktas, H., Edelstein, M. 2010. Hormonal signaling in rootstock–scion interactions. Scientia Horticulturae 127 (2010) 119–126. [12] Yetişir, H., Yarsi, G., Sarı, N. 2004. Sebzelerde Asılama. Yalova Bahçe Kültürleri Merkez Arastırma Enstitüsü Dergisi, 33(1-2), 27-37.
  • [13] Den Nijs, A. P. M. 1984, Rootstock-scion Interactions in the Cucumber, Implations for Cultivaon and Breeding. Acta Horticulturae,156, 53-60.
  • [14] Bie, Z.L., Han, X.Y., Zhu, J., Tang, M., Huang, Y. 2010. Effect of nine squash rootstocks on the plant growth and fruit quality of melon. Acta horticulturae 856(856), 77-81.
  • [15] Davis, A. R., Webber, C. L., Perkins-Veazie, P., Ruso, V., Lopez Galarza, S., Sakata, Y. 2008. A Review of Production Systems on Watermelon Quality, Proceedings of the IXth Eucarpia meeting on genetics and breeding of Cucurbitaceae, INRA, Avignon, France, 21-24 May, 515-520.
  • [16] Nisini, P.T., Colla, G., Granati, E., Temperini, O., Crino, P., Saccardo, F. 2002. Rootstock Resistance to Fusarium Wilt and Effect on Fruit Yield and Quality of Two Muskmelon Cultivars. Scientia Horticulturae, 93, 281-288.
  • [17] Martínez-Ballesta, M. C., Alcaraz-López, C., Muries, B., Mota-Cadenas, C., Carvajal, M. 2010. Physiological aspects of rootstock–scion interactions. Scientia Horticulturae 127, 112–118.
  • [18] Santa-Cruz, A., Martinez-Rodriguez, M. M. Perez-Alfocea, F., Romero-Aranda, R., Bolarin, M.C. 2002. The rootstock effect on the tomato salinity response depends on the shoot genotype. Plant Sci. 162, 825–831.
  • [19] Chen, G.X., Fu, X.P., Lips, S.H., Sagi, M. 2003. Control of plant growth resides in the shoot, and not in the root, in reciprocal grafts of flacca and wild-type tomato (Lycopersicon esculentum), in the presence and absence of salinity stress. Plant Soil 256, 205–215.
  • [20] He, Y., Zhu, Z.J., Yang, J., Ni, X.L., Zhu, B. 2009. Grafting increases the salt tolerance of tomato by improvement of photosynthesis and enhancement of antioxidant enzymes activity. Environ. Exp. Bot. 66, 270–278.
  • [21] Fernández-García, N., Martínez, V., Carvajal, M. 2004. Effect of salinity on growth, mineral composition, and water relations of grafted tomato plants. J. Plant Nutr. Soil Sci. 167, 616–622.
  • [22] Goreta, S., Bucevic-Popovic, V., Selak, G.V., Pavela-Vrancic, M., Perica, S. 2008. Vegetative growth, superoxide dismutase activity and ion concentration of salt-stressed watermelon as influenced by rootstock. J. Agric. Sci. 146, 695– 704.
  • [23] Rouphael, Y., Cardarelli, M., Reab, E., Colla, G. 2008. Grafting of cucumber as a means to minimize copper toxicity. Environ. Exp. Bot. 63, 49–58.
  • [24] Ruiz, J. M., Belakbir, A., Lopez-Cantarero, I., Romeo, L. 1997. Leaf Macronutrient Content and Yield in Grafted Melon Plants. A possible Effect of Rootstocks. Scientia Horticulturae, 71, 227-234.

Effects of Grafted Seedlings on Quality and Yield in Greenhouse Melon Growing

Year 2018, Volume: 22 Issue: 3, 1223 - 1231, 20.09.2018
https://doi.org/10.19113/sdufenbed.498975

Abstract

In this study, the effects of 9 different
rootstocks on the yield and fruit quality in melon cultivar 'Kırkağaç 589' were
investigated. For this purpose, 8 open pollinated (Momordica charantia ssp., Luffa
cylindirica ssp
. (with black seeds), Luffa
cylindirica ssp
. (with white seeds), Cucurbita
maxima ssp
. (gray-blue colored), Cucurbita
maxima ssp
., Cucurbita moschata ssp.
(small-sliced), Cucurbita moschata ssp.
(long shaped) and Lagenaria siceraria ssp.)  and one F1 hybrid (TZ 148) were used as
rootstocks. Self grafted  and ungrafted
melon cultivar 'Kırkağaç 589' were used as controls. In the study, affinity
rate,  survival rate of the grafted
seedlings, developmental status of seedlings, flowering characteristics and
some fruit characteristics were determined. In addition, P, K, Mg, Ca, Fe, Cu, Zn,
B, Mn and Na contents of leaves were determined in order to determine the
effects of rootstocks on mineral uptake. In the study, it was determined that
the germination rates of seeds of rootstocks ranged from 75% to 100% and the
rootstocks reached the graft thickness between 14 and 30 days. Affinity rate
ranged from 53.4% to 96.6% and the survival rates of grafted seedlings ranged
from 40% to 100%. The highest plant height values were determined as 457.8 and
456.3 cm in ungrafted control plants and in plants grafted on 'TZ 148'
rootstock, respectively. The lowest plant height (301.8 cm) was obtained in
plants grafted on Luffa cylindirica ssp.
(with white seeds). In the study, the number of nodes in which the first female
flower appears ranged from 4th to 12th with regard to the rootstocks. The
number of fruits per plant in the study ranged from 0.9 to 1.7. Yield values
per plant were determined between 1096 and 4375 g. Due to the fruit size and
yield, 'TZ 148' and Cucurbita moschata
ssp
. (small-sliced) rootstocks gave better results than the others. In the
study, significant differences were found between the rootstocks due to the
phosphorus, potassium and magnesium contents of the leaves, but the calcium
content was not affected by the rootstocks. There were no significant
differences between the iron, copper, zinc, manganese and sodium contents of
leaves of melon cultivar 'Kırkağaç 589' grafted on different rootstocks.
However the boron content of the leaves were affected by the rootstocks. The
highest boron content (43.6 mg/kg) was obtained in plants grafted on Cucurbita moschata ssp. (small-sliced). In
the study, it was determined that the commercial rootstock 'TZ 148', Cucurbita moschata ssp. (small-sliced)
and Lagenaria siceraria ssp are the
most suitable rootstocks for the melon cultivar 'Kırkağaç 589'.

References

  • [1] Anonim, 2017. Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi, Gapteyap, http://www.gapteyap.org. Erişim Tarihi: 10.02.2017.
  • [2] Şensoy, S. 2005. Türkiye Kavunlarındaki Genetik Varyasyonun ve Fusarium Solgunluğuna Dayanıklılığın Fenotipik ve Moleküler Yöntemlerle Araştırılması.Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi, 164s,Van.
  • [3] Yarşi, G., Sarı, N. 2006. Aşılı Fide Kullanımının Sera Kavun Yetiştiriciliğinde Beslenme Durumuna Etkisi. Alatarım, 5(2), 1-8.
  • [4] Balkaya, A. 2013. Aşılı Karpuz Yetiştiriciliğinde Meyve Kalitesini Etkileyen Faktörler. Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi, 6, 6-9.
  • [5] Pavlou, G. C. 2002. Control of root and stem Rot of Cucumber, Caused by Fusarium oxysporum f. sp. radicis-cucumerinum, by Grafting onto Resistant Rootstocks. Plant Disease, 86 (4),379-382.
  • [6] Chen, Z., Wang, P.S., Zhou, Y. 2010. Effects of Different Rootstocks on Fruit Yield, Quality and Resistance to Fusarium wilt of Cucumber. China Vegetable, 1 (10), 51-54.
  • [7] Balkaya, A. 2014. Aşılı Sebze Üretiminde Kullanılan Anaçlar. Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi,10, 4-7.
  • [8] Tokuşoğlu, Ö. 2012. Kırkağaç’ın Tescilli Sembolü Kırkağaç Kavunu: Kırkağaç Kavununda Biyoaktif Antioksidan Profillerin Belirlenmesi Üzerine Araştırma. Kırkağaç Araştırmaları Sempozyumu, 13-14 Eylül, Manisa, 9-19.
  • [9] Mavrona, E.T., Sotiriou, M. K., Pritsa, T. 2000. Response of Squash (Cucurbita spp.) as Rootstocks for Melon (Cucumis melo L.). Scientia Horticulturae, 83, 353- 362.
  • [10] Karakurt, H., Aslantaş, R., Eşitken, A. 2010. Tohum Çimlenmesi ve Bitki Büyümesi Üzerinde Etkili Olan Çevresel Faktörler ve Bazı Ön Uygulamalar. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24 (2), 115-128.
  • [11] Aloni, B., Cohen, R., Karni, L., Aktas, H., Edelstein, M. 2010. Hormonal signaling in rootstock–scion interactions. Scientia Horticulturae 127 (2010) 119–126. [12] Yetişir, H., Yarsi, G., Sarı, N. 2004. Sebzelerde Asılama. Yalova Bahçe Kültürleri Merkez Arastırma Enstitüsü Dergisi, 33(1-2), 27-37.
  • [13] Den Nijs, A. P. M. 1984, Rootstock-scion Interactions in the Cucumber, Implations for Cultivaon and Breeding. Acta Horticulturae,156, 53-60.
  • [14] Bie, Z.L., Han, X.Y., Zhu, J., Tang, M., Huang, Y. 2010. Effect of nine squash rootstocks on the plant growth and fruit quality of melon. Acta horticulturae 856(856), 77-81.
  • [15] Davis, A. R., Webber, C. L., Perkins-Veazie, P., Ruso, V., Lopez Galarza, S., Sakata, Y. 2008. A Review of Production Systems on Watermelon Quality, Proceedings of the IXth Eucarpia meeting on genetics and breeding of Cucurbitaceae, INRA, Avignon, France, 21-24 May, 515-520.
  • [16] Nisini, P.T., Colla, G., Granati, E., Temperini, O., Crino, P., Saccardo, F. 2002. Rootstock Resistance to Fusarium Wilt and Effect on Fruit Yield and Quality of Two Muskmelon Cultivars. Scientia Horticulturae, 93, 281-288.
  • [17] Martínez-Ballesta, M. C., Alcaraz-López, C., Muries, B., Mota-Cadenas, C., Carvajal, M. 2010. Physiological aspects of rootstock–scion interactions. Scientia Horticulturae 127, 112–118.
  • [18] Santa-Cruz, A., Martinez-Rodriguez, M. M. Perez-Alfocea, F., Romero-Aranda, R., Bolarin, M.C. 2002. The rootstock effect on the tomato salinity response depends on the shoot genotype. Plant Sci. 162, 825–831.
  • [19] Chen, G.X., Fu, X.P., Lips, S.H., Sagi, M. 2003. Control of plant growth resides in the shoot, and not in the root, in reciprocal grafts of flacca and wild-type tomato (Lycopersicon esculentum), in the presence and absence of salinity stress. Plant Soil 256, 205–215.
  • [20] He, Y., Zhu, Z.J., Yang, J., Ni, X.L., Zhu, B. 2009. Grafting increases the salt tolerance of tomato by improvement of photosynthesis and enhancement of antioxidant enzymes activity. Environ. Exp. Bot. 66, 270–278.
  • [21] Fernández-García, N., Martínez, V., Carvajal, M. 2004. Effect of salinity on growth, mineral composition, and water relations of grafted tomato plants. J. Plant Nutr. Soil Sci. 167, 616–622.
  • [22] Goreta, S., Bucevic-Popovic, V., Selak, G.V., Pavela-Vrancic, M., Perica, S. 2008. Vegetative growth, superoxide dismutase activity and ion concentration of salt-stressed watermelon as influenced by rootstock. J. Agric. Sci. 146, 695– 704.
  • [23] Rouphael, Y., Cardarelli, M., Reab, E., Colla, G. 2008. Grafting of cucumber as a means to minimize copper toxicity. Environ. Exp. Bot. 63, 49–58.
  • [24] Ruiz, J. M., Belakbir, A., Lopez-Cantarero, I., Romeo, L. 1997. Leaf Macronutrient Content and Yield in Grafted Melon Plants. A possible Effect of Rootstocks. Scientia Horticulturae, 71, 227-234.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Aynur Karabulut This is me

Hakan Aktaş

Bekir Şan

Publication Date September 20, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 22 Issue: 3

Cite

APA Karabulut, A., Aktaş, H., & Şan, B. (2018). Sera Kavun Yetiştiriciliğinde Aşılı Fide Kullanımının Verim ve Kaliteye Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 22(3), 1223-1231. https://doi.org/10.19113/sdufenbed.498975
AMA Karabulut A, Aktaş H, Şan B. Sera Kavun Yetiştiriciliğinde Aşılı Fide Kullanımının Verim ve Kaliteye Etkileri. SDÜ Fen Bil Enst Der. September 2018;22(3):1223-1231. doi:10.19113/sdufenbed.498975
Chicago Karabulut, Aynur, Hakan Aktaş, and Bekir Şan. “Sera Kavun Yetiştiriciliğinde Aşılı Fide Kullanımının Verim Ve Kaliteye Etkileri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22, no. 3 (September 2018): 1223-31. https://doi.org/10.19113/sdufenbed.498975.
EndNote Karabulut A, Aktaş H, Şan B (September 1, 2018) Sera Kavun Yetiştiriciliğinde Aşılı Fide Kullanımının Verim ve Kaliteye Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22 3 1223–1231.
IEEE A. Karabulut, H. Aktaş, and B. Şan, “Sera Kavun Yetiştiriciliğinde Aşılı Fide Kullanımının Verim ve Kaliteye Etkileri”, SDÜ Fen Bil Enst Der, vol. 22, no. 3, pp. 1223–1231, 2018, doi: 10.19113/sdufenbed.498975.
ISNAD Karabulut, Aynur et al. “Sera Kavun Yetiştiriciliğinde Aşılı Fide Kullanımının Verim Ve Kaliteye Etkileri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22/3 (September 2018), 1223-1231. https://doi.org/10.19113/sdufenbed.498975.
JAMA Karabulut A, Aktaş H, Şan B. Sera Kavun Yetiştiriciliğinde Aşılı Fide Kullanımının Verim ve Kaliteye Etkileri. SDÜ Fen Bil Enst Der. 2018;22:1223–1231.
MLA Karabulut, Aynur et al. “Sera Kavun Yetiştiriciliğinde Aşılı Fide Kullanımının Verim Ve Kaliteye Etkileri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 22, no. 3, 2018, pp. 1223-31, doi:10.19113/sdufenbed.498975.
Vancouver Karabulut A, Aktaş H, Şan B. Sera Kavun Yetiştiriciliğinde Aşılı Fide Kullanımının Verim ve Kaliteye Etkileri. SDÜ Fen Bil Enst Der. 2018;22(3):1223-31.

e-ISSN: 1308-6529