Research Article
BibTex RIS Cite

Bir Gıda Fabrikasında Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi

Year 2020, Volume: 24 Issue: 3, 539 - 552, 25.12.2020
https://doi.org/10.19113/sdufenbed.498966

Abstract

Sanayide enerjinin verimliliği ve tasarruf edilmesi son derece önemlidir. Bu çalışmada özellikle sanayinde faaliyet gösteren bir gıda fabrikada enerji verimlilik incelemesi yapılmıştır. Belirlenen gıda işletmesine ait gofret üretim hattı incelenerek detaylı enerji ölçümleri yapılmış ve enerji verimliliği potansiyeli araştırılmıştır. Fabrikanın mevcut enerji durumu incelenerek enerji verimliliğin sağlanması ve sürekli olabilmesi için çeşitli öneriler yapılmıştır. Yapılan öneriler doğrultusunda doğru yalıtım sistemi uygulaması sonucu basit geri ödeme süresi 0,25 yıl olan uygulama ile %89 ısı kaybının azaltılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca kazan sistemlerinde brülör ayarlaması ile kazan veriminin %5,2 arttırılabileceği, reküparatör kullanımı, ısı kayıp ve kaçaklarının önlenmesi yoluyla yıllık 3391,9 $ kazancın sağlanacağı belirlenmiştir. Enerji tüketimi ile oluşan CO2 salınımı hesaplanarak işletmenin son üç yıllık çevresel etkisi incelenmiştir. Bu çalışma sonuçlarının gıda endüstrisinde tüketilen enerjinin verimli kullanılmasına ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacağı öngörülmektedir. 

References

  • [1] Anonim, 2016. IEA, Energy Policies of IEA Countries: Turkey, Paris: International Energy Agency.
  • [2] Tütünoğlu, Y., Güven, A., Öztürk, İT. 2012. Cam Temperleme Fırınında Enerji Analizi, Mühendis ve Makina Dergisi, 53(629), 55–62.
  • [3] IPCC Climate Change, 2014. Synthesis Report Summary for Policymakers Switzerland. Intergovernmental Panel on Climate Change. https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/05/SYR_AR5_FINAL_full_wcover.pdf (Erişim Tarihi: 13.08.2020).
  • [4] Acar, E. 2012. Enerji Yoğunluklu Bir Fabrikanın Enerji Verimliliği Özelinde İncelenmesi. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 175s, Ankara.
  • [5] Anonim, 2016. T.C. ETKB Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Bağlı, İlgili ve İlişkili Kuruluşlarının Amaç ve Faaliyetleri.
  • [6] Resmî Gazete, 2011. T.C. ETKB, Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik.
  • [7] Karanfil, G., Ener Ruşen, S., Poyraz, Ş.N., Can, M. 2020. Experimental Investigation of Waste Heat Recovery Systems and Heat Yield Parameters, European Journal of Science and Technology, 19, 127-137.
  • [8] Cengiz, M.S., Mamiş, M.S. 2015. A Review of Past-to-Present Literature for Stirling Engines, International Journal of Scientific and Technological Research, 6(1),10–9.
  • [9] Terzi, Ü.K., Baykal, R. 2011. Efficient and Effective Use of Energy: a Case Study of TOFAS, Environmental Research, Engineering and Management, 1(55), 29–33.
  • [10] Doğan, H., Yılankırkan, N. 2015. Türkiye’nin Enerji Verimliliği Potansiyeli ve Projeksiyonu, Gazi Üniversitesi Fen Bilim Dergisi, 3(1), 375–83.
  • [11] Anonim, 2007. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi. Enerji Verimliliği Mevzuatı.
  • [12] Kanoğlu, M. 2010. Enerji Verimliliği Örnek Projeleri,Gaziantep. http://www.tskb.com.tr/i/content/486_1_mehmet-kanoglu-enerji-verimliligi-ornek-projeleri.pdf (Erişim Tarihi: 20.01.2020).
  • [13] Ener Rusen, S., Topcu, M.A., Celtek, S.A., Karanfil Celep, G., Rusen, A. 2018. Investigation of energy saving potentials of a food factory by energy audit, Journal of Engineering Research and Applied Science, 7 (1), 848-860.
  • [14] Çevik, M.S. 2018. Bir Gıda Fabrikasında Enerji Verimliliği Performans Değerlendirmesi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İleri Teknolojiler, Yüksek Lisans Tezi, 141s, Karaman.
  • [15] Genceli, O.F. 1988. Buhar Kazanları: Konstrüksiyon ve Yardımcı Elemanları. Birsen Yayınevi, İstanbul, 85s.
  • [16] Woodruff, E.B., Lammers, H.B., Lammers, T.F. 2012. Steam Plant Operation 1523s, New York: McGraw-Hill Companies.
  • [17] Bilgin, A. 2009. Kazanlarda Enerji Verimliliği ve Emisyonlar, MMO dergisi,1, 23–30.
  • [18] Yalçın, S.E. 2006. Buhar Kazanlarının Eksergoekonomik Çözümlemesi. İstanbul Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 98s.
  • [19] Akpolat, M.S. 2014. Türkiye’de ve Avrupa’da Kazanların Güvenli Çalışma ve Periyodik Kontrol Kriterleri, Ankara. https://isgfrm.com/threads/tuerkiye-de-ve-avrupa-da-kazanlarin-guevenli-calisma-ve-periyodik-kontrol-kriterleri.25504/ (Erişim Tarihi: 25.01.2019)
  • [20] Anonim, 2008. T.C. Millî Eğitim Bakanlığı. Kazanlar. Ankara.
  • [21] Küçükçalı, R. 2000. Buhar Sistemlerinde Enerji Tasarrufu, Türkiye Tesisat Mühendisleri Derneği Dergisi, 20, 1–8.
  • [22] Çubuk, H. 2016. Isı Üretim Dağıtım Sistemlerinde Enerji Yönetimi. Yarbis, İstanbul, 203s.
  • [23] İZODER. 2013. Isı Yalıtımı. İZODER Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği, Ankara. https://www.izoder.org.tr/dosyalar/Bina-ve-Tesisatta-Isi-Yalitimi.pdf (Erişim Tarihi: 13.08.2020).
  • [24] T.C. MEB. 2007. İnşaat Teknolojisi- Yalıtım ve Boya. Ankara. http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Yal%C4%B1t%C4%B1m%20Ve%20Boya.pdf (Erişim Tarihi:12.05.2019).
  • [25] Gülcivan, A. 2006. Tekstil Sektöründe Enerji Tasarruf Olanaklarının Belirlenmesi. İstanbul Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 154s.
  • [26] Ener Rusen, S., Topcu, M.A., Celtek, S.A., Karanfil Celep, G., Rusen, A. 2018. Journal of Engineering Research and Applied Science, J Eng Res Appl Sci., June, 848–60.
  • [27] Hepbaşlı, A., 2010. Temel Kavramlar, Enerji Verimliliği ve Yönetim Sistemleri Yaklaşımlar ve Uygulamalar. Esen Ofset Matbaacılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, İstanbul, 186s.
  • [28] Karanfil, G., Ener Rusen, S., Topcu, M.A.,Celtek, S.A., Rusen, 2019. Application of Recuperator for Waste Heat Recovery From Exhaust Flue Gas in Hot Water Boiler in a Central Haeting Plant, Eskişehir Technical University Journal of Science and Technology A-Applied Sciences and Engineering, 20(1), 112 - 120.
  • [29] Akdaş, M., Ömür, B. 2016. Sanayide Tesisat Yalıtımının Önemi ve Uygulamaları. Tesisat Mühendisliği, Ocak(151), 30–43.
  • [30] Rüşen, A., Topçu, M.A. 2016. Insulation of Boiler to Save Energy. 8th Ege Energy Symposium and Exhibition (IEESE), 11-13 Mayıs, Afyon, 1–7.
  • [31] ENERMER Enerji Etüt - Projesi Ders Notları, 2015. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Osmaniye, 156s.
  • [32] Rüşen, A., Topçu, M.A. 2016. Energy Saving by Insulation in a Food Factory Steam Generation Plant. International Material Science and Technology in Cappadocia (IMSTEC), 6-8 Nisan, Nevşehir, 1–5. [33] Ayvaz A.Ş. 2018. Fiyat Listesi. İstanbul. https://www.ayvaz.com/fiyatlistesi (Erişim Tarihi: 13.08.2018).
  • [34] Özdabak, A. 2011. Endüstriyel Fırınlarda Enerji Etüdü. Kocaeli. 3 Enerji Verimliliği Kongresi, 31 Mart-02 Nisan, İstanbul, 1-5.
  • [35] Ener Rusen, S., Koc, M. 2019. Analysis of Energy Consumption and CO2 Emission Values; A Case Studym of a Food Factory, BEU Journal of Science, 8 (4), 1478-1488.

Improvement of Energy Efficiency in a Food Factory

Year 2020, Volume: 24 Issue: 3, 539 - 552, 25.12.2020
https://doi.org/10.19113/sdufenbed.498966

Abstract

The efficiency and saving of energy in the industry is extremely important. In this study, energy efficiency examination was carried out in a food factory operating especially in the industry. The wafer production line belonging to the designated food company was examined and detailed energy measurements were made and the energy efficiency potential was investigated. Various recommendations have been made to ensure energy efficiency and continuous energy efficiency by examining the current energy situation of the factory. In accordance with the recommendations made, it was determined that 89% heat loss can be reduced with the application of 0.25 years payback.period as a result of the application of the correct insulation system. In addition, it has been determined that boiler yield surged by 5.2% with burner adjustment in boiler systems, and $3391.9 annual earnings will be achieved through the prevention of a recuperator use, heat loss and leaks. The environmental impact of the enterprise over the last three years has been examined by calculating CO2 emissions caused by energy consumption. The results of this study are expected to contribute to the efficient use of energy consumed in the food industry and to our country's economy.

References

  • [1] Anonim, 2016. IEA, Energy Policies of IEA Countries: Turkey, Paris: International Energy Agency.
  • [2] Tütünoğlu, Y., Güven, A., Öztürk, İT. 2012. Cam Temperleme Fırınında Enerji Analizi, Mühendis ve Makina Dergisi, 53(629), 55–62.
  • [3] IPCC Climate Change, 2014. Synthesis Report Summary for Policymakers Switzerland. Intergovernmental Panel on Climate Change. https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/05/SYR_AR5_FINAL_full_wcover.pdf (Erişim Tarihi: 13.08.2020).
  • [4] Acar, E. 2012. Enerji Yoğunluklu Bir Fabrikanın Enerji Verimliliği Özelinde İncelenmesi. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 175s, Ankara.
  • [5] Anonim, 2016. T.C. ETKB Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Bağlı, İlgili ve İlişkili Kuruluşlarının Amaç ve Faaliyetleri.
  • [6] Resmî Gazete, 2011. T.C. ETKB, Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik.
  • [7] Karanfil, G., Ener Ruşen, S., Poyraz, Ş.N., Can, M. 2020. Experimental Investigation of Waste Heat Recovery Systems and Heat Yield Parameters, European Journal of Science and Technology, 19, 127-137.
  • [8] Cengiz, M.S., Mamiş, M.S. 2015. A Review of Past-to-Present Literature for Stirling Engines, International Journal of Scientific and Technological Research, 6(1),10–9.
  • [9] Terzi, Ü.K., Baykal, R. 2011. Efficient and Effective Use of Energy: a Case Study of TOFAS, Environmental Research, Engineering and Management, 1(55), 29–33.
  • [10] Doğan, H., Yılankırkan, N. 2015. Türkiye’nin Enerji Verimliliği Potansiyeli ve Projeksiyonu, Gazi Üniversitesi Fen Bilim Dergisi, 3(1), 375–83.
  • [11] Anonim, 2007. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi. Enerji Verimliliği Mevzuatı.
  • [12] Kanoğlu, M. 2010. Enerji Verimliliği Örnek Projeleri,Gaziantep. http://www.tskb.com.tr/i/content/486_1_mehmet-kanoglu-enerji-verimliligi-ornek-projeleri.pdf (Erişim Tarihi: 20.01.2020).
  • [13] Ener Rusen, S., Topcu, M.A., Celtek, S.A., Karanfil Celep, G., Rusen, A. 2018. Investigation of energy saving potentials of a food factory by energy audit, Journal of Engineering Research and Applied Science, 7 (1), 848-860.
  • [14] Çevik, M.S. 2018. Bir Gıda Fabrikasında Enerji Verimliliği Performans Değerlendirmesi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İleri Teknolojiler, Yüksek Lisans Tezi, 141s, Karaman.
  • [15] Genceli, O.F. 1988. Buhar Kazanları: Konstrüksiyon ve Yardımcı Elemanları. Birsen Yayınevi, İstanbul, 85s.
  • [16] Woodruff, E.B., Lammers, H.B., Lammers, T.F. 2012. Steam Plant Operation 1523s, New York: McGraw-Hill Companies.
  • [17] Bilgin, A. 2009. Kazanlarda Enerji Verimliliği ve Emisyonlar, MMO dergisi,1, 23–30.
  • [18] Yalçın, S.E. 2006. Buhar Kazanlarının Eksergoekonomik Çözümlemesi. İstanbul Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 98s.
  • [19] Akpolat, M.S. 2014. Türkiye’de ve Avrupa’da Kazanların Güvenli Çalışma ve Periyodik Kontrol Kriterleri, Ankara. https://isgfrm.com/threads/tuerkiye-de-ve-avrupa-da-kazanlarin-guevenli-calisma-ve-periyodik-kontrol-kriterleri.25504/ (Erişim Tarihi: 25.01.2019)
  • [20] Anonim, 2008. T.C. Millî Eğitim Bakanlığı. Kazanlar. Ankara.
  • [21] Küçükçalı, R. 2000. Buhar Sistemlerinde Enerji Tasarrufu, Türkiye Tesisat Mühendisleri Derneği Dergisi, 20, 1–8.
  • [22] Çubuk, H. 2016. Isı Üretim Dağıtım Sistemlerinde Enerji Yönetimi. Yarbis, İstanbul, 203s.
  • [23] İZODER. 2013. Isı Yalıtımı. İZODER Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği, Ankara. https://www.izoder.org.tr/dosyalar/Bina-ve-Tesisatta-Isi-Yalitimi.pdf (Erişim Tarihi: 13.08.2020).
  • [24] T.C. MEB. 2007. İnşaat Teknolojisi- Yalıtım ve Boya. Ankara. http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Yal%C4%B1t%C4%B1m%20Ve%20Boya.pdf (Erişim Tarihi:12.05.2019).
  • [25] Gülcivan, A. 2006. Tekstil Sektöründe Enerji Tasarruf Olanaklarının Belirlenmesi. İstanbul Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 154s.
  • [26] Ener Rusen, S., Topcu, M.A., Celtek, S.A., Karanfil Celep, G., Rusen, A. 2018. Journal of Engineering Research and Applied Science, J Eng Res Appl Sci., June, 848–60.
  • [27] Hepbaşlı, A., 2010. Temel Kavramlar, Enerji Verimliliği ve Yönetim Sistemleri Yaklaşımlar ve Uygulamalar. Esen Ofset Matbaacılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, İstanbul, 186s.
  • [28] Karanfil, G., Ener Rusen, S., Topcu, M.A.,Celtek, S.A., Rusen, 2019. Application of Recuperator for Waste Heat Recovery From Exhaust Flue Gas in Hot Water Boiler in a Central Haeting Plant, Eskişehir Technical University Journal of Science and Technology A-Applied Sciences and Engineering, 20(1), 112 - 120.
  • [29] Akdaş, M., Ömür, B. 2016. Sanayide Tesisat Yalıtımının Önemi ve Uygulamaları. Tesisat Mühendisliği, Ocak(151), 30–43.
  • [30] Rüşen, A., Topçu, M.A. 2016. Insulation of Boiler to Save Energy. 8th Ege Energy Symposium and Exhibition (IEESE), 11-13 Mayıs, Afyon, 1–7.
  • [31] ENERMER Enerji Etüt - Projesi Ders Notları, 2015. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Osmaniye, 156s.
  • [32] Rüşen, A., Topçu, M.A. 2016. Energy Saving by Insulation in a Food Factory Steam Generation Plant. International Material Science and Technology in Cappadocia (IMSTEC), 6-8 Nisan, Nevşehir, 1–5. [33] Ayvaz A.Ş. 2018. Fiyat Listesi. İstanbul. https://www.ayvaz.com/fiyatlistesi (Erişim Tarihi: 13.08.2018).
  • [34] Özdabak, A. 2011. Endüstriyel Fırınlarda Enerji Etüdü. Kocaeli. 3 Enerji Verimliliği Kongresi, 31 Mart-02 Nisan, İstanbul, 1-5.
  • [35] Ener Rusen, S., Koc, M. 2019. Analysis of Energy Consumption and CO2 Emission Values; A Case Studym of a Food Factory, BEU Journal of Science, 8 (4), 1478-1488.
There are 34 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Selmin Ener Rüşen 0000-0003-3389-5739

Musab Selahaddin Çevik This is me 0000-0003-3682-4602

Publication Date December 25, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 24 Issue: 3

Cite

APA Ener Rüşen, S., & Çevik, M. S. (2020). Bir Gıda Fabrikasında Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 24(3), 539-552. https://doi.org/10.19113/sdufenbed.498966
AMA Ener Rüşen S, Çevik MS. Bir Gıda Fabrikasında Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi. J. Nat. Appl. Sci. December 2020;24(3):539-552. doi:10.19113/sdufenbed.498966
Chicago Ener Rüşen, Selmin, and Musab Selahaddin Çevik. “Bir Gıda Fabrikasında Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 24, no. 3 (December 2020): 539-52. https://doi.org/10.19113/sdufenbed.498966.
EndNote Ener Rüşen S, Çevik MS (December 1, 2020) Bir Gıda Fabrikasında Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 24 3 539–552.
IEEE S. Ener Rüşen and M. S. Çevik, “Bir Gıda Fabrikasında Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi”, J. Nat. Appl. Sci., vol. 24, no. 3, pp. 539–552, 2020, doi: 10.19113/sdufenbed.498966.
ISNAD Ener Rüşen, Selmin - Çevik, Musab Selahaddin. “Bir Gıda Fabrikasında Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 24/3 (December 2020), 539-552. https://doi.org/10.19113/sdufenbed.498966.
JAMA Ener Rüşen S, Çevik MS. Bir Gıda Fabrikasında Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi. J. Nat. Appl. Sci. 2020;24:539–552.
MLA Ener Rüşen, Selmin and Musab Selahaddin Çevik. “Bir Gıda Fabrikasında Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 24, no. 3, 2020, pp. 539-52, doi:10.19113/sdufenbed.498966.
Vancouver Ener Rüşen S, Çevik MS. Bir Gıda Fabrikasında Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi. J. Nat. Appl. Sci. 2020;24(3):539-52.

Cited By

Sanayide Enerji Verimliliğinde Son Gelişmeler: Türkiye Örneği
Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji
https://doi.org/10.29109/gujsc.1442017

e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688

All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.