Research Article

ARNETT YUMUŞAK DOKU SEFALOMETRİK ANALİZİ

Volume: 3 Number: 2 October 22, 2012
EN TR

ARNETT YUMUŞAK DOKU SEFALOMETRİK ANALİZİ

Abstract

Ortodontik tedaviler her ne kadar sert dokular üzerinde yürütülse de tedavinin asıl göze çarpan etkileri yumuşak dokular üzerinde görülür. Yumuşak doku üzerinde ortodontik tedavinin etkilerini ölçen en güncel yöntemlerden biri de Arnett ve arkadaşlarının 1999 yılında tanıttıkları Yumuşak Doku Sefalometrik Analizi'dir (YDSA). YDSA ile doğru verilerin alınabilmesi için klinik muayene ve sefalometrik filmin alınması esnasında hastanın doğal baş konumunda olması, çenelerin sentrik ilişkide ve dudaklarının istirahat pozisyonunda konumlandırılması gereklidir.Bu koşullar sağlandıktan sonra ilk olarak klinik muayene gerçekleştirilir, yüz 3 boyutlu olarak değerlendirilir ve gerekli ölçümler yapılır. Daha sonra yüzün belirli yumuşak doku noktalarına metalik işaretler konularak sefalometrik film çekilir. Sefalometrik filmde gerçek dikey çizgi belirlenerek sert ve yumuşak dokuda ölçümler yapılır ve bu şekilde fasial analiz tamamlanır. Arnet Yumuşak Doku Sefalometrik Analizi ile yumuşak doku ve iskeletsel yapıların kafa kaidesiyle olan ilişkisine bakılmaksızın detaylı ve objektif değerlendirilmesi yapılabilmektedir.

Keywords

References

  1. Uysal T, Yağcı A, Başçiftçi FA, Şişman Y. Stan- darts of soft tissue Arnett analysis for surgical planning in Turkish Adults. Eur J Orthod 2009; 31:449–456.
  2. Angle EH. Treatment of the malocclusion of the teeth .Philadelphia:SS White Manufacturing;1907.
  3. Steiner CC. The use of cephalometrics as an aid to planning and assessing orthodontic treatment. Am J Orthod 1960; 46:721–35.
  4. Ricketts RM. Planning treatment on the basis of the facial pattern and an estimate of its growth. Angle Orthod 1957; 27:14–37.
  5. Burstone CJ. Lip posture and its significance in treatment planning. Am J Orthod 1967; 53:262–84
  6. Holdaway RA. A soft–tissue cephalometric analy- sis and its use in orthodontic treatment planning. Part I. Am J Orthod 1983; 84:1–28.
  7. Arnett GW , Bergman RT. Facial keys to ortho- dontic diagnosis and treatment planning Part 1 Am J Orthod Dentofacial Orthop 1993; 103:299–312.
  8. Arnett GW ,Bergman RT .Facial keys to orthodon- tic diagnosis and treatment planning Part 2 Am J Orthod Dentofacial Orthop 1993; 103:395–411.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 22, 2012

Submission Date

February 12, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2012 Volume: 3 Number: 2

APA
Nalçacı, R., & Özyer, G. (2012). ARNETT YUMUŞAK DOKU SEFALOMETRİK ANALİZİ. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(2), 96-102. https://izlik.org/JA37BN64MK
AMA
1.Nalçacı R, Özyer G. ARNETT YUMUŞAK DOKU SEFALOMETRİK ANALİZİ. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2012;3(2):96-102. https://izlik.org/JA37BN64MK
Chicago
Nalçacı, Ruhi, and Gökhan Özyer. 2012. “ARNETT YUMUŞAK DOKU SEFALOMETRİK ANALİZİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 3 (2): 96-102. https://izlik.org/JA37BN64MK.
EndNote
Nalçacı R, Özyer G (October 1, 2012) ARNETT YUMUŞAK DOKU SEFALOMETRİK ANALİZİ. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 3 2 96–102.
IEEE
[1]R. Nalçacı and G. Özyer, “ARNETT YUMUŞAK DOKU SEFALOMETRİK ANALİZİ”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 96–102, Oct. 2012, [Online]. Available: https://izlik.org/JA37BN64MK
ISNAD
Nalçacı, Ruhi - Özyer, Gökhan. “ARNETT YUMUŞAK DOKU SEFALOMETRİK ANALİZİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 3/2 (October 1, 2012): 96-102. https://izlik.org/JA37BN64MK.
JAMA
1.Nalçacı R, Özyer G. ARNETT YUMUŞAK DOKU SEFALOMETRİK ANALİZİ. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2012;3:96–102.
MLA
Nalçacı, Ruhi, and Gökhan Özyer. “ARNETT YUMUŞAK DOKU SEFALOMETRİK ANALİZİ”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 2, Oct. 2012, pp. 96-102, https://izlik.org/JA37BN64MK.
Vancouver
1.Ruhi Nalçacı, Gökhan Özyer. ARNETT YUMUŞAK DOKU SEFALOMETRİK ANALİZİ. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi [Internet]. 2012 Oct. 1;3(2):96-102. Available from: https://izlik.org/JA37BN64MK