Akne Vulgaris Hastalarında Mizaç ve Dürtüsellik
Abstract
Amaç: Akne Vulgaris (AV) pilosebase üniteyi etkileyen bir hastalıktır. Mizaç, stres ve psikososyal faktörler AV’in başlangıcında ve alevlenmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle AV hastalarında eşlik eden ruhsal sorunlar, dürtüsellik ve mizaç özelliklerinin belirlenmesi hastalık ile mücadelede klinisyenlere yararlı bilgiler sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı AV’li hastaların mizaç, dürtüsellik, depresyon ve anksiyete düzeylerinin değerlendirilmesidir.
Metod: Çalışmaya Akne Vulgaris tanılı 59 hasta ile 40 sağlıklı kontrol dahil edildi. Grupların sosyodemografik özellikleri kaydedildikten sonra Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği 11. versiyon (BDÖ-11), Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire (TEMPS-A) ölçekleri uygulandı. Ayrıca hasta grubuna klinik şiddeti belirlemek için GADS (Global Akne Derecelendirme Sistemi) ve VAS (Vizüel Aktivite Skoru) ile Dermatoloji Yaşam Kalitesi Endeksi (DYKE) uygulandı.
Bulgular: AV’li hastaların siklotimik mizaç ve irritabl mizaç puanları anlamlı olarak daha yüksekti. Hasta grubunda dürtüsellik skorları anlamlı olarak daha yüksek idi. Hastaların yaşam kalitesi 38 hastada (%64,4) az etkilenmiş veya etkilenmemiş, 21 hastada (%35,6) orta düzeyde veya çok etkilenmiş olarak saptandı. Orta-çok etkilenen grupta az etkilenen gruba göre anksiyete ve depresyon skorları anlamlı olarak daha yüksekti.
Sonuç: Çalışmamızda AV’ li hastalarda siklotimik ve irritabl mizaç skorlarını anlamlı ölçüde yüksek bulduk. Ayrıca AV’ li hastaların dürtüsellik düzeylerinin daha fazla olduğunu saptadık. Sonuç olarak, mizaç ve kişilik özelliklerini anlamak, AV’in tedavisi sırasında hastalar ve doktorlar arasında işbirliğine dayalı bir iletişimin kurulmasında temel oluşturacaktır.
Keywords
References
- 1. Ak M, Haciomeroglu B, Turan Y, Lapsekili N, Doruk A, Bozkurt A, Akar A. Temperament and character properties of male psoriasis patients. J Health Psychol 2012; 17(5):774-81.
- 2. Litaiem N, Youssef S, Jabeur K, Dhaoui MR, Doss N. Affective temperament profile in psoriasis patients in Tunisia using TEMPS-A. J Affect Disord 2013; 151(1):321-4.
- 3. Tucker P. Bald Is Beautiful? Journal of Health Psychology 2009; 14(1):142-51.
- 4. Demirçay Z, Senol A, Seckin D, Demir F. Reliability of Turkish version of acne quality of life scale in patients with acne vulgaris. Türkderm 2006; 40:94-7.
- 5. Lasek RJ, Chren MM. Acne vulgaris and the quality of life of adult dermatology patients. Arch Dermatol 1998; 134: 454-58.
- 6. Dreno B, Poli F. Epidemiology of acne. Dermatology 2003; 206:7-10.
- 7. Goulden V, Stables GI, Cunliffe WJ. Prevalence of facial acne in adults. J Am Acad Dermatol 1999; 41:577-80.
- 8. White GM. Recent findings in the epidemiologic evidence, classification, and subtypes of acne vulgaris. J Am Acad Dermatol 1998; 39:34-7.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Health Care Administration
Journal Section
Research Article
Authors
Faruk Kılıç
*
0000-0002-2259-4028
Türkiye
Duru Kuzugüdenlioğlu Ulusoy
This is me
0000-0003-0902-8299
Publication Date
September 20, 2019
Submission Date
May 21, 2019
Acceptance Date
August 2, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 10 Number: 3