Türk Dişhekimlerinin Endodontik Tedavi Prosedürlerindeki Yaklaşımlarının İncelenmesi
Abstract
Amaç Bu çalışmanın amacı Türk diş hekimlerinin endodontik tedavi prosedürlerindeki yaklaşımlarını ve demografik özelliklerinin bu yaklaşımlardaki etkilerini incelemekti.
Materyal-Metot Anket soruları çeşitli sosyal platformları üzerinden diş hekimlerine gönderilmiştir. İlk bölümde diş hekimlerinin demografik özellikleri sorulmuştur. İkinci bölümde kanal tedavisi, kanal yenileme, endikasyon, kök kanal alet kırığı, rubberdam, eğe, antibiyotik ve irrigasyon ajan kullanımı gibi birçok farklı konuda diş hekimlerine sorular sorulmuştur. İstatistiksel analiz için tanımlayıcı istatistikler, Pearson'ın χ2 ve bağımsız örneklem t testi uygulanmıştır.
Bulgular Ankete 392 diş hekimi katılmıştır. Kanal tedavisi yapma açısından demografik özellikler arasında fark yokken (p>0,05), erkekler ve özel klinikte çalışanlar anlamlı miktarda daha fazla retreatment tedavisi yaptığını belirtmiştir (p<0,05). Özel kliniklerde çalışan katılımcılar kamudakilere göre daha fazla rubberdam kullandığını belirtirken (p<0,05), cinsiyet ve tecrübe açısından anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Daha az deneyimli diş hekimleri kanal girişinde ilk olarak K tipi eğeyi anlamlı miktarda daha fazla tercih etmiştir (p<0,05). Alet kırığı olduğunda daha deneyimli diş hekimleri anlamlı miktarda daha fazla hastayı bilgilendirdiğini belirtmiştir (p<0,05), fakat diğer demografik özellikler açısından fark bulunamamıştır (p>0,05). Kadın hekimler anlamlı miktarda daha fazla hastaları endodontiste sevk etme ihtiyacı duyduğunu belirtmiştir (p<0,05).
Sonuç Türk diş hekimlerinin kanal tedavisine yaklaşımlarının diğer ülkelerdeki verilerle tutarlı olduğu görülmektedir. Alet kırığı vakalarında hastaların bilgilendirilmemesi ve çok az düzeyde rubberdam kullanılması en önemli eksikliklerdendir. Bilgi ve uygulamalardaki bir takım eksikliklerin giderilmesi için ise üniversitelerdeki eğitim düzeyi ve diş hekimlerinin kamudaki çalışma şartlarının daha fazla iyileştirilmesi gerekmektedir.
Keywords
References
- 1. Tanalp J, Güven EP, Oktay I. Evaluation of dental students’ perception and self-confidence levels regarding endodontic treatment. European journal of dentistry. 2013;7(2):218.
- 2. Ørstavik D, Pitt Ford T. Apical periodontitis: microbial infection and host responses. Essential endodontology Prevention and treatment of apical periodontitis Oxford: Blackwell Science. 1998:1-8.
- 3. Sjögren U, Hägglund B, Sundqvist G, Wing K. Factors affecting the long-term results of endodontic treatment. Journal of endodontics. 1990;16(10):498-504.
- 4. Kirkevang LL, Ørstavik D, Hörsted‐Bindslev P, Wenzel A. Periapical status and quality of root fillings and coronal restorations in a Danish population. International Endodontic Journal. 2000;33(6):509-15.
- 5. Baugh D, Wallace J. The role of apical instrumentation in root canal treatment: a review of the literature. Journal of endodontics. 2005;31(5):333-40.
- 6. Kayalar E, Yircali A. İstanbul Diş Hekimliği Pratiğinde Kök Kanalı Tedavisi: Kimyasal Ajanlar ve Seans Sıklığı. Turkiye Klinikleri Journal of Dental Sciences. 2010;16(1):13-23.
- 7. Weiger R, Axmann‐Krcmar D. Prognosis of conventional root canal treatment reconsidered. Dental Traumatology. 1998;14(1):1-9.
- 8. Eriksen HM. Endodontology–epidemiologic considerations. Dental Traumatology. 1991;7(5):189-95.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Health Care Administration
Journal Section
Research Article
Authors
Fatma Pertek Hatipoğlu
*
This is me
0000-0003-0307-3021
Türkiye
Ömer Hatipoğlu
*
0000-0002-4628-8551
Türkiye
Banu Arıcıoğlu
0000-0002-1124-1905
Türkiye
Publication Date
March 3, 2020
Submission Date
October 5, 2019
Acceptance Date
February 21, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 11 Number: 1