Research Article
BibTex RIS Cite

A COMPARISON OF ANTERIOR ALVEOLAR STRUCTURES AFTER EXTRACTION AND NONEXTRACTION FIXED ORTHODONTIC TREATMENT

Year 2011, Volume: 2 Issue: 1, 25 - 35, 16.07.2011

Abstract

Objective: The aim of this study is to evaluate upper and lower alveolar regions thicknesses after extraction and nonextraction fixed treatment.
Method: For this purpose, cephalometric films of patients treated with four premolar extraction (31) and nonextraction (30) were evaluated. Palatal and labial alveolar thicknesses at the level of the apical and coronal third of the roots of the incisor teeth were measured. The differences between the groups were assessed by Mann-Whitney tests or student's t test and intragroup differences were calculated by Wilcoxan signed rank test or paired t test according to whether normal or abnormal distributed data.
Results: The bone thickness labial to the upper anterior incisors were not changed while the palatal side of the incisors were decreased significantly at the coronal and apical levels after both treatment procedures. Maxillary bone thickness showed decreasing significantly in only nonextraction group. The alveolar bone thickness lingual to the lower incisor teeth decreased significantly at the coronal and apical levels in extraction group, while lingual bone decreased at the apical level in nonextraction group. The alveolar bone thickness labial to the lower incisors were not changed in extraction and nonextraction groups either. B-B' width which is the narrowest region of the symphysis region decreased in only extraction group.
Discussion: All anterior alveolar thicknesses decreased or remained stable after extraction and nonextraction treatment. Similar changes were shown in especially palatal side of the alveolar bone thickness in both groups. The alveolar bone palatal to the upper incisors were decreased, while the lingual side of the lower incisors didn't change in nonextraction group.

ÇEKİMLİ VE ÇEKİMSİZ SABİT ORTODONTİK TEDAVİ SONRASINDA ANTERİOR ALVEOLER YAPILARIN KARŞILAŞTIRILMASI

Year 2011, Volume: 2 Issue: 1, 25 - 35, 16.07.2011

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı dört premolar çekimli ve çekimsiz olarak tedavi edilmiş vakalarda alt ve üst anterior alveoler bölge kalınlıklarını değerlendirmektir.
Yöntem: Bu amaçla premolar çekimli olarak tedavi edilmiş 31 vaka ile çekimsiz olarak tedavi edilmiş 30 vakanın sefalometrik filmleri değerlendirilmiştir. Keser dişlerin köklerinin palatal ve labial alveoler kalınlıkları koronal ve apikal üçte birlik kısım hizasından ölçüldü. Verilerin normal dağılım gösterip göstermemesine göre gruplar arası farklılıklar Mann-Whitney veya bağımsız t testi ile, grup içi farklılıklar da Wilcoxan işaret testi veya eşleştirilmiş t testi ile değerlendirildi.
Sonuçlar: Her iki tedaviden sonra da üst keserlerin labial tarafındaki kemik kalınlığı değişmezken, palatal taraftaki kalınlık hem koronal hem de apikal seviyede önemli ölçüde azalma göstermiştir. Maksiller kemik kalınlığı sadece çekimsiz grupta önemli bir azalma göstermiştir. Alt keserlerin lingual tarafındaki alveoler kemik kalınlığı çekimli grupta koronal ve apikal seviyelerde azalırken, çekimsiz grupta sadece lingual tarafta kök seviyesinde önemli ölçüde azalmıştır. Alt keserlerin labial tarafındaki kemik kalınlığı hem çekimli hem de çekimsiz grupta değişmemiştir. Simfiz bölgesinin en dar yeri olan B-B' genişliği sadece çekimli grupta azalmıştır.
Tartışma: Çekimli ve çekimsiz tedaviler sonrasında tüm anterior alveoler kalınlıklar azalmıştır veya değişmemiştir. Her iki grupta da özellikle palatinal tarafta benzer değişiklikler görülmüştür. Çekimsiz grupta üst keserlerin palatinal tarafındaki alveoler kemik azalırken, alt keserlerin lingual tarafındaki kemik değişmemiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Original Article
Authors

Burak Büyüktürk

Publication Date July 16, 2011
Submission Date June 14, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 2 Issue: 1

Cite

Vancouver Büyüktürk B. ÇEKİMLİ VE ÇEKİMSİZ SABİT ORTODONTİK TEDAVİ SONRASINDA ANTERİOR ALVEOLER YAPILARIN KARŞILAŞTIRILMASI. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2011;2(1):25-3.

SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.