Palm yağı, Elaeis Guineensis isimli palm ağacının meyvesinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Besin endüstrisinde düşük maliyetli olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Başta Malezya ve Endonezya olmak üzere birçok ülkede üretilen palm yağının sağlık üzerine etkileri merak konusu olmuştur. Çünkü yüksek oranda E vitamini ve karotenoid gibi antioksidan içeren palm yağının kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve kanser üzerine olumlu etkilerinin yanı sıra, doymuş yağ içeriğine ve yüksek sıcaklıktaki rafinasyon işlemi sonrası oluşan kloropropanollere bağlı olarak olumsuz etkilerinin olduğunu gösteren çelişkili veriler bulunmaktadır. Ancak yapılan çalışmalar, yüksek sıcaklığa maruz kalan diğer bitkisel yağların da olumsuz etkilerinin olduğunu göstermektedir. Yakın zamanda palm yağının diğer bitkisel yağlara kıyasla daha zararlı olduğu ile ilgili görüşler ortaya atılmıştır. Bu nedenle palm yağının sağlık üzerine etkileri kanıta dayalı veriler ışığında tartışılacaktır.
Palm oil is a vegetable oil obtained from fruit of palm tree named Elaeis Guineensis. Palm oil is often preferred due to low cost in food industry. The health effects of palm oil produced in many countries, especially in Malaysia and Indonesia, is a matter of curiosity. Because there is conflicting evidence that palm oil containing high levels of antioxidants such as vitamin E and carotenoid has positive effects on cardiovascular diseases, diabetes and cancer as well as negative effects due to saturated fat content and chloropropanols formed after refining at high temperature. However, studies have shown that other vegetable oils exposed to high temperatures also have negative effects. There are opinions that palm oil is more harmful than other vegetable oils recently. For this reason, the health effects of palm oil will be discussed in the light of the evidence-based data.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 9 Sayı: 3 |
SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.