Bu araştırma, soğuk stres
uygulanan ratlarda nar çiçeğinin (Punica Granatum), plazma total antioksidan
düzeyine, plazma toplam oksidan duruma ve Paraoksanaz1 enzim düzeyine olası
etkilerini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Deneysel bir araştırma olan bu
çalışmada, ortalama 9 haftalık, 24 adet Wistar Albino erkek rat kullanılmıştır.
Ratlar rasgele sağlıklı kontrol (G1), soğuk stres uygulanmış kontrol (G2), soğuk
stres ve nar çiçeği ekstraktı uygulanan grup (G3) olmak üzere 3 gruba
ayrılmıştır. Deney gruplarına göre, grupların toplam antioksidan kapasite (TAC)
değerleri incelendiğinde, soğuk stres uygulanıp narçiçeği verilen grupta diğer
gruplara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,005). Yine bu grupta,
PON1 enzimi diğer gruplara göre daha yüksek olduğu bulunmuş, ancak anlamlı bir
fark saptanmamıştır (p=0,968). Oksidan parametrelerden TOS değeri, soğuk stres
uygulanıp narçiçeği verilen grupta diğer gruplara göre düşük bulunurken
(p=0,941), oksidatif stres indeksi de benzer şekilde bu grupta düşük
bulunmuştur (0=0,05). Bu çalışmada bazı parametreler açısından anlamlı sonuçlar
saptanmamış olmasına rağmen, nar çiçeğinin antioksidan özelliğinin soğuk stres durumunda değişmelere
etkisi anlamlıdır. Soğuk strese karşı nar çiçeği çayının tüketilmesi
antioksidan kapasitenin artırılarak, organizmanın korunmasında yardımcı
olabilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | December 13, 2019 |
Submission Date | June 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 10 Issue: 4 |
SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.