Amaç: Sağlık profesyonellerinin gıda-ilaç etkileşimi bilgi düzeyi, tedavinin etkinliği ile ilişkilidir. Bu nedenle bilgi düzeyini ölçmek önemlidir. Bu çalışma, sağlık çalışanlarının gıda-ilaç etkileşimi bilgi düzeylerini ölçebilecek ve bu konudaki farkındalığı artırabilecek bir ölçek geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Metot: Araştırma için tesadüfi örnekleme yöntemi ile Ankara’da çalışan toplam 200 kişi (her meslekten 50 kişi: tıp doktoru, hemşire, diyetisyen ve eczacı) seçilmiştir. Ölçek 25 maddeden ve her biri için “Doğru”, “Yanlış” ve “Bilmiyorum” olmak üzere üç seçenekten oluşmaktadır. Değerlendirmede her uygun yanıt 1 (bir) puan, diğerleri (yanlış ve bilinmeyen) 0 (sıfır) puana eşittir. Ölçeğin geçerliği için içerik geçerliği ve madde analizi yapılmış ve ayrıca Cronbach alfa katsayısı hesaplanmıştır.
Bulgular: Analizler sonucunda toplam puanla toplam korelasyonu 0,15'in altında olan 4 madde ölçekten çıkarılmıştır. Ölçeğin madde güçlükleri 0.20 ile 0.96 arasında değişmekte olup, ölçeğin ortalama madde güçlükleri 0.61±0.18 olarak bulunmuştur. Ölçek 21 maddelik çeyrek puan üzerinden değerlendirilmiştir. Buna göre 21 maddeden 25'inci yüzdelik dilim 5,25, 50'nci yüzdelik dilim 10,25 ve 75'inci yüzdelik dilim 15,75'tir. 5'ten küçük puan sınıflandırması “düşük” bilgi düzeyi, 6-11 arası “orta”, 11-15 arası “iyi” ve 16-21 arası “çok iyi” anlamına gelmektedir.
Sonuç: Sonuç olarak bu ölçeğin sağlık profesyonellerinin gıda-ilaç etkileşimi bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla kullanılabilecek oldukça geçerli ve oldukça güvenilir olduğu görülmüştür.
Gıda ilaç etkileşimi sağlık çalışanı geçerlik ve güvenirlik ölçek
Bu çalışma hiçbir ticari veya kar amacı gütmeyen kuruluştan ve hibe kurumundan destek almamıştır
Objectives: Health professionals’ food-drug interaction knowledge level is related with efficiency of treatment. Given that, it’s important to measure the knowledge level. This study aims to develop a scale that can measure food-drug interaction knowledge level of health care professionals and increase awareness on this issue.
Methods: A total of 200 individuals (50 from each profession: medical doctor, nurse, dietician and pharmacist) working in Ankara were selected. The scale consists of 25 items and three options for each: “True”, “False” and “I do not know”. In the evaluation, each correct answer equals to 1 (one) point, while the others (wrong and absent) equal to 0 (zero). Content validity and item analysis were conducted for the validity, and Cronbach alpha coefficient was measured.
Results: Consequently, 4 items whose total correlation with the total score less than 0.15 were removed from the scale. Item difficulties in the scale vary between 0.20 and 0.96, and average item difficulty of the scale was found to be 0.61±0.18. The scale was evaluated on the basis of quarter points of 21 items. Accordingly, 25th percentile of 21 items was 5.25, 50th percentile was 10.25, and 75th percentile was 15.75. Score classification less than 5 means “low” knowledge level, between 6 and 11 “intermediate”, between 11 and 15 “good” and between 16 and 21 “very good”.
Conclusions: Hereby, this scale was found to be highly valid and quite reliable to be used in order to determine the food-drug interaction knowledge levels of health care professionals.
Food-drug interaction health personnel validity and reliability scale
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 8 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 13 Sayı: 1 |