Objective: The aim of this in vitro study was to evaluate the effect of dehydration and dehydration time on discoloration in extracted human teeth using a spectrophotometer.
Material-Method: 15 extracted human maxillary incisor teeth were used. The color analysis of teeth was performed using a dental spectrophotometer (SpectroShade Micro, MHT, Italy). The initial color measurement was conducted after removing excess water. The second and third color measurements were taken after drying teeth for 1 and 2 hours respectively. All measurements were performed with two different backgrounds white and black. The L*, a*, and b* values of samples were determined. Color differences (ΔE) values of samples were calculated at two different time intervals. The difference between L*, a*, b*, and ΔE values at different dehydration times were compared. Statistical analysis was performed with a generalized linear model, Tukey HSD test, two-way Robust test, and Bonferroni post-hoc correction. The significance level was p<0.05 for all tests.
Results: The time main effect created a statistical difference in L* values. The initial L* values were lower than the L* values obtained after dehydration (p<0.05, Anova). The b* values of the samples obtained on white background; were lower than the b* values obtained on black background (p<0.05, Anova). There were no statistical differences between ΔE values in different time intervals and backgrounds (p>0.05, Robust test).
Conclusion: From the findings of this study, it could be concluded that the dehydration time may impact teeth color and teeth turned lighter for 1 hour or longer.
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, dehidratasyon süresinin çekilmiş insan dişlerindeki renk değişimine etkisinin bir spektrofotometre kullanılarak belirlenmesidir.
Materyal-Metot: 15 adet çekilmiş insan üst keser dişi kullanıldı. Dişlere ait renk analizi bir spektrofotometre cihazıyla (SpectroShade Micro, MHT, İtalya) gerçekleştirildi. Başlangıç renk ölçümü, diş yüzeyindeki fazla su uzaklaştırıldıktan sonra yapıldı. 2. ve 3. ölçümler sırasıyla, dişler 1 ve 2 saat kurutulduktan sonra gerçekleştirildi. Tüm ölçümler beyaz ve siyah olmak üzere iki farklı zemin kullanılarak yapıldı. Dişlerin L*, a* ve b* değerleri tespit edildi ve iki ayrı ölçüm aşaması arasında oluşan renk değişim (ΔE) değerleri hesaplandı. Farklı dehidratasyon zamanı arasındaki L*, a*, b* ve ΔE değerleri arasındaki fark karşılaştırıldı. İstatistiksel analiz, genelleştirilmiş lineer model, Tukey HSD testi, iki yönlü Robust testi ve Bonferroni post-hoc düzeltmesi ile yapıldı. Tüm testlerde anlamlılık düzeyi p<0,05 idi.
Bulgular: Zaman ana etkisi, L* değerleri üzerinde istatistiksel fark yarattı. Başlangıç L* değerleri ortalaması; dehidratasyondan sonra elde edilen L* değerleri ortalamasından küçük idi (p<0.05, Varyans analizi). Örneklerden, beyaz zeminde elde edilen b* değerlerinin ortalaması; siyah zeminde elde edilen b* değerlerinin ortalamasından daha düşük idi (p<0.05, Varyans analizi). Faklı zaman aralıklarında ve farklı zeminlerde, örneklerden elde edilen ΔE değerleri arasında istatistiksel fark yoktu (p>0.05, Robust testi).
Sonuç: Bu çalışmanın bulgularından, dehidratasyon süresinin dişlerin rengini etkileyebileceği ve dehidratasyondan 1 saat sonra ve daha uzun sürede diş renginin olduğundan daha açık görünebileceği sonucuna ulaşılabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 23 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 14 Sayı: 2 |