Amaç: Aralıklı açlık diyetleri, günümüzde enerji kısıtlı diyetlere alternatif olarak görülmekte ve gittikçe popülaritesi artmaktadır. Araştırmada yetişkin bireylerin aralıklı açlık diyetleri hakkındaki tutum ve davranışlarını belirlemek amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışma, araştırmacılar tarafından literatür taraması sonucu oluşturulan yüz yüze anket formu uygulanarak yürütülmüştür. Çalışmaya sağlıklı iletişim kurabilen, gönüllü, sağlıklı 19-65 yaş bireyler dahil edilmiştir. Bireylerin beyana dayalı vücut ağırlığı ve boy uzunluğu bilgileri kaydedilmiş, bu değerler kullanılarak beden kütle indeksi (BKİ) hesaplanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflamasına göre BKİ <18,5 kg/m2 zayıf, 18,5-24,9 kg/m2 normal ağırlıklı, 25,0-29,9 kg/m2 fazla kilolu, ≥30,0 kg/m2 obezite olarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizi Windows için SPSS 26.0 istatistik paket programında yapılmıştır. İstatistiksel analizlerde güvenilirlik katsayısı olarak p<0,05 belirlenmiştir.
Bulgular: Bireylerin %40,1’i erkek, %59,9’u kadın olup, yaş ortalaması 34,1±12,0 yıldır. %70,2’si aralıklı açlık diyet kavramını daha önce duyduğunu belirtmiş, aralıklı açlık diyet kavramının çoğunlukla internet/sosyal medya aracılığıyla duyulduğu (%54,9) görülmektedir. Bireylerin %46,6’sı aralıklı açlık tanımını bilmekte, aralıklı açlık diyet tanımını bilenlerin ortalama BKİ değerleri bilmeyenlerden anlamlı olarak farklıdır (t: 5,413, p<0,001). Aralıklı açlık tanımını bilenlerin %43,6’sı aralıklı açlık diyetlerinin ağırlık kaybında kısmen etkili olduğunu, %25,2’sinin bu diyetleri uyguladığı, %50,0’ının bu diyetlerin uygulanabilir olduğunu düşündüğü, %46,4’ü sürdürülebilirliğinin zor olduğunu düşündüğü belirlenmiştir. Sankey grafiğinde fazla kilolu ve obez bireylerin, normal ve zayıf bireylere kıyasla aralıklı açlık diyeti uygulama durumlarının daha yüksek olduğu görülmektedir.
Sonuç: Bireylerin çoğunlukla aralıklı açlık diyet tanımını bilmedikleri, aralıklı açlık diyetleri hakkında genellikle internet ve sosyal medyadan etkilendiği, aralıklı açlık diyetlerinin uygulanabilir ve sürdürülebilir olmadığını düşündükleri belirlenmiştir.
Bu çalışmada, “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” kapsamında uyulması gerekli tüm kurallara uyulduğunu, bahsi geçen yönergenin “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler” başlığı altında belirtilen eylemlerden hiçbirinin gerçekleştirilmediğini taahhüt ederiz. Araştırmanın etik kurul izni XXXXXX Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik kurulu tarafından onaylanmıştır. (22.05.2024-2024/08)
Yoktur
Gönüllü olarak çalışmaya katılan ve katkı sağlayan tüm katılımcılara ve istatistiksel analizler ile sankey grafiklerinin oluşturulmasında katkılarından dolayı Sayın XXXXXX’e teşekkür ederiz.
Objective: Intermittent fasting diets are currently seen as an alternative to energy restricted diets and their popularity is increasing. The aim of this study was to determine the attitudes and behaviours of adult individuals about intermittent fasting diets.
Method: The study was conducted using a face-to-face survey form created by researchers through a literature review. The study included voluntary, healthy individuals aged 19-65 who were capable of communicating effectively. Self-reported body weight and height information of the participants was recorded, and the Body Mass Index (BMI) was calculated using these values. According to the World Health Organization's classification, BMI values were categorized as follows: <18.5 kg/m² as underweight, 18.5-24.9 kg/m² as normal weight, 25.0-29.9 kg/m² as overweight, and ≥30.0 kg/m² as obesity. Data analysis was performed using the SPSS 26.0 statistical software for Windows. In statistical analyses, a significance level of p<0.05 was considered.
Results: %40,1 of the participants were male, and 59.9% were female, with an average age of 34.1 ± 12.0 years. Of the participants, 70.2% reported having previously heard of intermittent fasting, with the majority having encountered the concept through the internet/social media (54.9%). Additionally, 46.6% of participants were familiar with the definition of intermittent fasting. Those who were aware of the definition of intermittent fasting had significantly different average BMI values compared to those who were not familiar with it (t: 5.413, p<0.001). Among those who knew the definition, 43.6% believed that intermittent fasting diets are somewhat effective for weight loss, 25.2% reported practicing these diets, 50.0% found these diets feasible, and 46.4% considered them difficult to sustain. The Sankey diagram revealed that individuals classified as overweight or obese were more likely to practice intermittent fasting compared to those classified as normal weight or underweight.
Conclusion: It was determined that individuals mostly did not know the definition of intermittent fasting diet, were generally influenced by the internet and social media about intermittent fasting diets, and thought that intermittent fasting diets were not feasible and sustainable.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Halk Sağlığı Beslenmesi, Beslenme ve Diyetetik (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 21 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 18 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 15 Sayı: 3 |