Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yetişkinlerin Aralıklı Açlık Diyetlerine İlişkin Görüş ve Davranışları

Yıl 2024, Cilt: 15 Sayı: 3, 416 - 425, 25.12.2024
https://doi.org/10.22312/sdusbed.1571229

Öz

Amaç: Aralıklı açlık diyetleri, günümüzde enerji kısıtlı diyetlere alternatif olarak görülmekte ve gittikçe popülaritesi artmaktadır. Araştırmada yetişkin bireylerin aralıklı açlık diyetleri hakkındaki tutum ve davranışlarını belirlemek amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışma, araştırmacılar tarafından literatür taraması sonucu oluşturulan yüz yüze anket formu uygulanarak yürütülmüştür. Çalışmaya sağlıklı iletişim kurabilen, gönüllü, sağlıklı 19-65 yaş bireyler dahil edilmiştir. Bireylerin beyana dayalı vücut ağırlığı ve boy uzunluğu bilgileri kaydedilmiş, bu değerler kullanılarak beden kütle indeksi (BKİ) hesaplanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflamasına göre BKİ <18,5 kg/m2 zayıf, 18,5-24,9 kg/m2 normal ağırlıklı, 25,0-29,9 kg/m2 fazla kilolu, ≥30,0 kg/m2 obezite olarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizi Windows için SPSS 26.0 istatistik paket programında yapılmıştır. İstatistiksel analizlerde güvenilirlik katsayısı olarak p<0,05 belirlenmiştir.
Bulgular: Bireylerin %40,1’i erkek, %59,9’u kadın olup, yaş ortalaması 34,1±12,0 yıldır. %70,2’si aralıklı açlık diyet kavramını daha önce duyduğunu belirtmiş, aralıklı açlık diyet kavramının çoğunlukla internet/sosyal medya aracılığıyla duyulduğu (%54,9) görülmektedir. Bireylerin %46,6’sı aralıklı açlık tanımını bilmekte, aralıklı açlık diyet tanımını bilenlerin ortalama BKİ değerleri bilmeyenlerden anlamlı olarak farklıdır (t: 5,413, p<0,001). Aralıklı açlık tanımını bilenlerin %43,6’sı aralıklı açlık diyetlerinin ağırlık kaybında kısmen etkili olduğunu, %25,2’sinin bu diyetleri uyguladığı, %50,0’ının bu diyetlerin uygulanabilir olduğunu düşündüğü, %46,4’ü sürdürülebilirliğinin zor olduğunu düşündüğü belirlenmiştir. Sankey grafiğinde fazla kilolu ve obez bireylerin, normal ve zayıf bireylere kıyasla aralıklı açlık diyeti uygulama durumlarının daha yüksek olduğu görülmektedir.
Sonuç: Bireylerin çoğunlukla aralıklı açlık diyet tanımını bilmedikleri, aralıklı açlık diyetleri hakkında genellikle internet ve sosyal medyadan etkilendiği, aralıklı açlık diyetlerinin uygulanabilir ve sürdürülebilir olmadığını düşündükleri belirlenmiştir.

Etik Beyan

Bu çalışmada, “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” kapsamında uyulması gerekli tüm kurallara uyulduğunu, bahsi geçen yönergenin “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler” başlığı altında belirtilen eylemlerden hiçbirinin gerçekleştirilmediğini taahhüt ederiz. Araştırmanın etik kurul izni XXXXXX Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik kurulu tarafından onaylanmıştır. (22.05.2024-2024/08)

Destekleyen Kurum

Yoktur

Teşekkür

Gönüllü olarak çalışmaya katılan ve katkı sağlayan tüm katılımcılara ve istatistiksel analizler ile sankey grafiklerinin oluşturulmasında katkılarından dolayı Sayın XXXXXX’e teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • 1. Williamson DA, Bray GA, Ryan DH. Is 5% weight loss a satisfactory criterion to define clinically significant weight loss? Obesity. 2015 Dec;23(12):2319–20. doi: 10.1002/OBY.21358.
  • 2. Varady KA, Cienfuegos S, Ezpeleta M, Gabel K. Clinical application of intermittent fasting for weight loss: progress and future directions. Nat Rev Endocrinol. 2022 May;18(5):309–21. doi: 10.1038/S41574-022-00638-X.
  • 3. Brandhorst S, Longo VD. Dietary Restrictions and Nutrition in the Prevention and Treatment of Cardiovascular Disease. Circ Res. 2019 Mar;124(6):952–65. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.118.313352.
  • 4. Li Z, Heber D. Intermittent Fasting. JAMA. 2021 Oct;326(13):1338. doi: 10.1001/JAMA.2020.15140.
  • 5. Freedman MR, King J, Kennedy E. Popular diets: a scientific review. Obes Res. 2001 Mar;9 Suppl 1:S3. doi: 10.1038/OBY.2001.113.
  • 6. Mishra A, Sobha D, Patel D, Suresh PS. Intermittent fasting in health and disease. Arch Physiol Biochem. 2023. doi: 10.1080/13813455.2023.2268301.
  • 7. Vasim I, Majeed CN, DeBoer MD. Intermittent Fasting and Metabolic Health. Nutrients. 2022 Feb;14(3). doi: 10.3390/NU14030631.
  • 8. Welton S, Minty R, O’Driscoll T, Willms H, Poirier D, Madden S, et al. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Can Fam Physician. 2020 Feb;66(2):117.
  • 9. Elortegui Pascual P, Grilo R, Lorenzo L, Alvarez Y, Perez de la Cruz I, Lorenzo J, et al. A meta-analysis comparing the effectiveness of alternate day fasting, the 5:2 diet, and time-restricted eating for weight loss. Obesity (Silver Spring). 2023 Feb;31 Suppl 1:9–21. doi: 10.1002/OBY.23568.
  • 10. Chair SY, Cai H, Cao X, Qin Y, Cheng HY, Timothy MNG. Intermittent Fasting in Weight Loss and Cardiometabolic Risk Reduction: A Randomized Controlled Trial. J Nurs Res. 2022 Feb;30(1):E185. doi: 10.1097/JNR.0000000000000469.
  • 11. Trepanowski JF, Kroeger CM, Barnosky A, Klempel MC, Bhutani S, Hoddy KK, et al. Effect of Alternate-Day Fasting on Weight Loss, Weight Maintenance, and Cardioprotection Among Metabolically Healthy Obese Adults: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2017 Jul;177(7):930–8. doi: 10.1001/JAMAINTERNMED.2017.0936.
  • 12. Jebeile H, Gow ML, Baur LA, Garnett SP, Paxton SJ, Lister NB. Intermittent Energy Restriction Is a Feasible, Effective, and Acceptable Intervention to Treat Adolescents with Obesity. J Nutr. 2019 Jul;149(7):1189–97. doi: 10.1093/JN/NXZ049.
  • 13. Ercan HF. Konya Şehir Hastanesi Aile Hekimliği ve Obezite Polikliniğine gelen hastaların aralıklı açlık diyeti ile ilgili tutum ve davranışlarının, bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi. T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği. 2022.
  • 14. Hair JF, Babin BJ, Krey N. Covariance-Based Structural Equation Modeling in the Journal of Advertising: Review and Recommendations. J Advert. 2017;46(1):163–77. doi: 10.1080/00913367.2017.1281777.
  • 15. Erdfelder E, FAul F, Buchner A, Lang AG. Statistical power analyses using G*Power 3.1: Tests for correlation and regression analyses. Behav Res Methods. 2009;41(4):1149–60. doi: 10.3758/BRM.41.4.1149.
  • 16. Faul F, Erdfelder E, Lang AG, Buchner A. G*Power 3: A flexible statistical power analysis program for the social, behavioral, and biomedical sciences FRANZ. Behav Res Methods. 2007;39(2):175–91.
  • 17. World Health Organization. Obesity: Preventing and Managing the Global Epidemic. Report of a WHO Consultation on Obesity. 2004.
  • 18. Malinowski B, Zalewska K, Węsierska A, Wicik Z, Woźniewicz M, Pawlak-Osińska K, et al. Intermittent Fasting in Cardiovascular Disorders-An Overview. Nutrients. 2019 Mar;11(3). doi: 10.3390/NU11030673.
  • 19. GBD 2015 Obesity Collaborators. Health Effects of Overweight and Obesity in 195 Countries over 25 Years. N Engl J Med. 2017 Jul;377(1):13–27. doi: 10.1056/NEJMOA1614362.
  • 20. Most J, Tosti V, Redman LM, Fontana L. Calorie restriction in humans: An update. Ageing Res Rev. 2017 Oct;39:36–45. doi: 10.1016/J.ARR.2016.08.005.

Adults' Opinions and Behaviours Regarding Intermittent Fasting Diets Abstract

Yıl 2024, Cilt: 15 Sayı: 3, 416 - 425, 25.12.2024
https://doi.org/10.22312/sdusbed.1571229

Öz

Objective: Intermittent fasting diets are currently seen as an alternative to energy restricted diets and their popularity is increasing. The aim of this study was to determine the attitudes and behaviours of adult individuals about intermittent fasting diets.
Method: The study was conducted using a face-to-face survey form created by researchers through a literature review. The study included voluntary, healthy individuals aged 19-65 who were capable of communicating effectively. Self-reported body weight and height information of the participants was recorded, and the Body Mass Index (BMI) was calculated using these values. According to the World Health Organization's classification, BMI values were categorized as follows: <18.5 kg/m² as underweight, 18.5-24.9 kg/m² as normal weight, 25.0-29.9 kg/m² as overweight, and ≥30.0 kg/m² as obesity. Data analysis was performed using the SPSS 26.0 statistical software for Windows. In statistical analyses, a significance level of p<0.05 was considered.

Results: %40,1 of the participants were male, and 59.9% were female, with an average age of 34.1 ± 12.0 years. Of the participants, 70.2% reported having previously heard of intermittent fasting, with the majority having encountered the concept through the internet/social media (54.9%). Additionally, 46.6% of participants were familiar with the definition of intermittent fasting. Those who were aware of the definition of intermittent fasting had significantly different average BMI values compared to those who were not familiar with it (t: 5.413, p<0.001). Among those who knew the definition, 43.6% believed that intermittent fasting diets are somewhat effective for weight loss, 25.2% reported practicing these diets, 50.0% found these diets feasible, and 46.4% considered them difficult to sustain. The Sankey diagram revealed that individuals classified as overweight or obese were more likely to practice intermittent fasting compared to those classified as normal weight or underweight.
Conclusion: It was determined that individuals mostly did not know the definition of intermittent fasting diet, were generally influenced by the internet and social media about intermittent fasting diets, and thought that intermittent fasting diets were not feasible and sustainable.

Kaynakça

  • 1. Williamson DA, Bray GA, Ryan DH. Is 5% weight loss a satisfactory criterion to define clinically significant weight loss? Obesity. 2015 Dec;23(12):2319–20. doi: 10.1002/OBY.21358.
  • 2. Varady KA, Cienfuegos S, Ezpeleta M, Gabel K. Clinical application of intermittent fasting for weight loss: progress and future directions. Nat Rev Endocrinol. 2022 May;18(5):309–21. doi: 10.1038/S41574-022-00638-X.
  • 3. Brandhorst S, Longo VD. Dietary Restrictions and Nutrition in the Prevention and Treatment of Cardiovascular Disease. Circ Res. 2019 Mar;124(6):952–65. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.118.313352.
  • 4. Li Z, Heber D. Intermittent Fasting. JAMA. 2021 Oct;326(13):1338. doi: 10.1001/JAMA.2020.15140.
  • 5. Freedman MR, King J, Kennedy E. Popular diets: a scientific review. Obes Res. 2001 Mar;9 Suppl 1:S3. doi: 10.1038/OBY.2001.113.
  • 6. Mishra A, Sobha D, Patel D, Suresh PS. Intermittent fasting in health and disease. Arch Physiol Biochem. 2023. doi: 10.1080/13813455.2023.2268301.
  • 7. Vasim I, Majeed CN, DeBoer MD. Intermittent Fasting and Metabolic Health. Nutrients. 2022 Feb;14(3). doi: 10.3390/NU14030631.
  • 8. Welton S, Minty R, O’Driscoll T, Willms H, Poirier D, Madden S, et al. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Can Fam Physician. 2020 Feb;66(2):117.
  • 9. Elortegui Pascual P, Grilo R, Lorenzo L, Alvarez Y, Perez de la Cruz I, Lorenzo J, et al. A meta-analysis comparing the effectiveness of alternate day fasting, the 5:2 diet, and time-restricted eating for weight loss. Obesity (Silver Spring). 2023 Feb;31 Suppl 1:9–21. doi: 10.1002/OBY.23568.
  • 10. Chair SY, Cai H, Cao X, Qin Y, Cheng HY, Timothy MNG. Intermittent Fasting in Weight Loss and Cardiometabolic Risk Reduction: A Randomized Controlled Trial. J Nurs Res. 2022 Feb;30(1):E185. doi: 10.1097/JNR.0000000000000469.
  • 11. Trepanowski JF, Kroeger CM, Barnosky A, Klempel MC, Bhutani S, Hoddy KK, et al. Effect of Alternate-Day Fasting on Weight Loss, Weight Maintenance, and Cardioprotection Among Metabolically Healthy Obese Adults: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2017 Jul;177(7):930–8. doi: 10.1001/JAMAINTERNMED.2017.0936.
  • 12. Jebeile H, Gow ML, Baur LA, Garnett SP, Paxton SJ, Lister NB. Intermittent Energy Restriction Is a Feasible, Effective, and Acceptable Intervention to Treat Adolescents with Obesity. J Nutr. 2019 Jul;149(7):1189–97. doi: 10.1093/JN/NXZ049.
  • 13. Ercan HF. Konya Şehir Hastanesi Aile Hekimliği ve Obezite Polikliniğine gelen hastaların aralıklı açlık diyeti ile ilgili tutum ve davranışlarının, bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi. T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği. 2022.
  • 14. Hair JF, Babin BJ, Krey N. Covariance-Based Structural Equation Modeling in the Journal of Advertising: Review and Recommendations. J Advert. 2017;46(1):163–77. doi: 10.1080/00913367.2017.1281777.
  • 15. Erdfelder E, FAul F, Buchner A, Lang AG. Statistical power analyses using G*Power 3.1: Tests for correlation and regression analyses. Behav Res Methods. 2009;41(4):1149–60. doi: 10.3758/BRM.41.4.1149.
  • 16. Faul F, Erdfelder E, Lang AG, Buchner A. G*Power 3: A flexible statistical power analysis program for the social, behavioral, and biomedical sciences FRANZ. Behav Res Methods. 2007;39(2):175–91.
  • 17. World Health Organization. Obesity: Preventing and Managing the Global Epidemic. Report of a WHO Consultation on Obesity. 2004.
  • 18. Malinowski B, Zalewska K, Węsierska A, Wicik Z, Woźniewicz M, Pawlak-Osińska K, et al. Intermittent Fasting in Cardiovascular Disorders-An Overview. Nutrients. 2019 Mar;11(3). doi: 10.3390/NU11030673.
  • 19. GBD 2015 Obesity Collaborators. Health Effects of Overweight and Obesity in 195 Countries over 25 Years. N Engl J Med. 2017 Jul;377(1):13–27. doi: 10.1056/NEJMOA1614362.
  • 20. Most J, Tosti V, Redman LM, Fontana L. Calorie restriction in humans: An update. Ageing Res Rev. 2017 Oct;39:36–45. doi: 10.1016/J.ARR.2016.08.005.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Halk Sağlığı Beslenmesi, Beslenme ve Diyetetik (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sevinç Eşer Durmaz 0000-0002-2425-1715

Fatma Nişancı Kılınç 0000-0002-1291-5086

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 21 Ekim 2024
Kabul Tarihi 18 Kasım 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 15 Sayı: 3

Kaynak Göster

Vancouver Eşer Durmaz S, Nişancı Kılınç F. Yetişkinlerin Aralıklı Açlık Diyetlerine İlişkin Görüş ve Davranışları. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2024;15(3):416-25.

Cc-by-nc-nd-icon-svg

Creative Commons Attribution 4.0 International License 

Atıf gereklidir, ticari olmayan amaçlarla kullanılabilir ve değişiklik yapılarak türev eser üretilemez.