0-12
ay bebek beslenmesi, büyüme, gelişme ve hastalıklardan korunmada önemli rol
oynamaktadır. Bu çalışma; 0-12 ay arasında çocuğu olan annelerin anne sütü,
mama ve ek gıda ile bebek besleme konusunda bilgi, tutum ve davranışlarının
saptanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma; kesitsel ve tanımlayıcı tiptedir.
Araştırma evreni, 12 aylıktan küçük, sağlıklı ve emme yeteneğine sahip çocuğu
olan, emzirme ile ilgili herhangi bir tıbbi kısıtlaması olmayan toplam 100
anneden oluşmaktadır. Katılımcılara 2 bölüm ve 43 sorudan oluşan anket formu
yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ki-kare
testi kullanılmıştır.
Doğumdan hemen sonra annelerin %87’sinin ilk olarak anne sütü verdiği,
diğerlerinin anne sütü dışındaki sıvılar verdiği tespit edilmiştir. Annelerin
%61’i yaz aylarında doğan bebeklere su verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Gelir
durumu kötü olan annelerin %53.8’i ancak 10-12. aylarda ek gıdaya başlarken, gelir
düzeyi iyi olan annelerin %88,9’u 4-6. aylarda ek gıdaya başlamıştır. Eğitim
düzeyi düşük olan annelerin çoğunluğu (%48,8) daha çok aile büyüklerinin veya
çevresinin etkisiyle ek gıdaya başladığını belirtirken, eğitim düzeyi yüksek
olan kadınlarda çoğunluk (%40), sağlık personeli ve kendi isteğiyle bu kararı
almaktadırlar. Bebeklerin ilk üç aylık döneminde herhangi bir ek gıda
verilmediği görülürken, 3. ay sonrasında yoğurt benzeri ürünler ve 6. aydan
sonra özellikle meyve püreleri en çok tercih edilen ek gıdalardır. Annelerin
eğitim düzeyi ve çalışma durumunun bebeğin ek gıdaya başlama süresini
etkilediği saptanmıştır. Annelerin anne sütü ve emzirme döneminde beslenme
uygulamaları konusunda bilgileri orta düzeydedir. Anne sütü ve emzirme
konusundaki eğitimin gebelik sürecinde verilmesi önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 10, 2017 |
Submission Date | December 13, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 |
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.