BibTex RIS Cite

Epidural ve İntravenöz Hasta Kontrollü Analjezide Meperidin

Year 1996, Volume: 3 Issue: 2, - , 03.02.2009

Abstract

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 1996 Haziran; 3(2)

EPİDURAL ve İNTRAVENÖZ HASTA KONTROLLÜ ANALJEZİDE
MEPERİDİN


Tuna ERİNÇLER Nurettin LÜLECİ RemziyeGÜL M.Cüneyt AKSAKAL Ahmet TUTAN3


Özet

Epidurai ya da intravenöz hasta kontrollü analjezide meperidin uygulamaları klinikte sık olarak kullanılan metodlardır. Ancak bu iki uygulama yönteminin karşılaştırılması pek yapılmamıştır. Ayrıca lipofilik opioidlerin epidural kullanımlarının avantajlı olmadığını bildirenler de vardır.

Cerrahi girişimlerden sonraki ilk yirmi dört saat içinde epidural ya da introvenöz hasta kontrollü analjezi yöntemi ile hastalara meperidin verilmiş, analjezik ekti, yan etkiler, kullanılan doz ve hasta hoşnutluğu yönünden randomize, karşılaştırmalı bir çalışma yapılmıştır. Tüm cerrahi girişimler epidural anestezi yöntemiyle gerçekleştirilmiş, postoperatif dönemde I. grup hastalara Epidural Hasta Kontrollü Analjezi (EHKA), H. Grup hastalara İntravenöz Hasta Kontrollü Analjezi (İHKA) yöntemiyle meperidin uygulanmıştır. 25 Olguda bu her iki yöntem ile de analjezik etkinin başlaması erken olmuş, daha sonra EHKA uyguladığımız olgularda ağrı skorlarının anlamlı derecede düşük olduğu görülmüştür (P<0.01).

Gruplarda önemli derecede bulantı izlenmemiş, kaşıntı ve sedasyon skorları İHKA grubunda oldukça anlamlı bulunmuştur (P < 0.01). Hastaların hoşnutluğunun ve tercihlerinin EHKA yönünde olduğu saptanmıştır (P < 0.05 ). Olguların % 90 'ı epidural uygulamadan memnun olduklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca epidural uygulama meperidin dozunda %50'ye yakın tasarruf sağlamıştır (P <0.01)

Cerrahi girişimler sonrası epidural uygulanan meperidin ile hasta kontrollü analjezi yönteminin, intravenöz yönteme oranla daha iyi bir analjezi sağladığı ve yan etkiler daha az gözlendiği için tercih edilebileceği kanısına varılmıştır.


Anahtar kelimeler: Hasta Kontrollü Analjezi, Epidural, İntravenöz, Meperidin


Abstract

MEPERIDINE FOR PATIENT CONTROLLED ANALGESIA: INTRAVENOUS VERSUS EPİDURAL ADMINISTRATION

Although meperidine has been used for patient-controlled analgesia both intravenous (IPCA) and epidurally (EPCA), these routes have not been compared, and many studius have suggested that there is no advantage to the epidural route for administration oflipophilic opioids.

A randomized study w as conducted for 24 hours after operations to compare the analgesic efficacy, side effects, patient satisfaction, drug use, with meperidine administered either as IPCA ör as EPCA. Two groups, stratified for time of operadan during epidural anesthesia, postoperatively received either EPCA (group I) ör IPCA (group II).

Result from 25 patients showed a similar speed of analgesic onset but, subsequently, significantly !ower pain scores in those receiving EPCA (P<0.01). Nausea scores were not different between groups but pruritus and sedation scores were significantly higher with IPCA (P<0.01). Patient satisfaction scores andpreference significantly favoredEPCA (P<0.01) with almost 90 % ofparticipantsprefering the epidural route. Meperidine use was reduced approximately 50 % with EPCA (P<0.01).

We conclude that after operations, EPCA with meperidine produces high quality pain relief with few side effects and has signifıcant advantages över IPCA meperidine.


Key Words; Patient controlled analgesia, Epidural, intravenous Meperidine

Year 1996, Volume: 3 Issue: 2, - , 03.02.2009

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Research Articles
Authors

Tuna Erinçler This is me

Nurettin Lüleci This is me

Remziye Gül This is me

M.cüneyt Aksakal This is me

Ahmet Tutan This is me

Publication Date February 3, 2009
Submission Date February 3, 2009
Published in Issue Year 1996 Volume: 3 Issue: 2

Cite

Vancouver Erinçler T, Lüleci N, Gül R, Aksakal M, Tutan A. Epidural ve İntravenöz Hasta Kontrollü Analjezide Meperidin. Med J SDU. 2009;3(2).

                                                                                               14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.