Benign Prostat Hiperplazili Hastalarda Semptom Skorunun Değeri
Alim Koşar Kemal Sanca T. Ahmet Serel Ahmet Öztörk
Özet
Bu çalışma benign prostat hiperplazili (BPH) erkeklerde prostatizm semptomları ile prostat volümü, kollum-verumontanum arası mesafe, idrar akım hızı, rezidüel idrar volümü ve yaş arasındaki korrelasyom araştırmak amacı ile yapılmıştır
Toplam 44 hasta çalışmaya alındı. Hastalar kliniğimizde benign prostat hiperplazisi (BPH) ön tanısı konularak değerlendirmeye alınan hastalardı. Tüm hastaların semptom şiddeti uluslararası prostat semptom skoru (UPSS) ile değerlendirildi. Çalışmaya alınan her hastada prostat volüm parametreleri, kollum -verumontanum arası mesafe, akım hızı değişiklikleri ve miksiyon sonrası rezidüel idrar volümü Ölçüldü. Daha sonra semptom şiddeti ile diğer tanı ölçütleri kıyaslandı.
Total semptom skoru ile UPSS'de bulunan üriner semptomlara göre yaşam kalitesi skoru arasında iyi bir korelasyon olduğu saptandı (r: 0.78, p<0.05). Buna karşın toplam UPSS ile totalprostat volümü (r: 0.17, p< 0.05), kollum-verumentanum arası mesafe (r:0.01, p=0.03), maksimum idrar akım hızı (r: 0.49, p< 0.05), miksiyon sonrası rezidüel idrar volümü (r: 0.15, p<0.05) ve yaş (r: 0.06, p<0.05) arasında zayıf bir korelasyon olduğu bulundu.
Sonuç olarak BPH'ı karekterize etmek için kullanılan parametreler bağımsız olarak düşünülmelidir. Çünkü bir parametrenin değerini önceden bilmek diğer bir paremetreyi tahmin etmek için muhtemelen yeterli olmayacaktır. Bunun için BPH tanısı koymada ve tedaviye karar vermede semptom skorları diğer tanı ölçülerini hesaba katmadan tek başına bir önseçici kriter olarak kullanılmamalıdır.
Anahtar Kelimeler: Benign prostat hiperplazisi, Uluslararası Prostat Semptom Skoru
Abstract
Value Of Symptom Score in Patients With Benign Prostatic Hyperplasia
This study was performed to investigate the correlation betvveen symptoms ofprostatism in the men with BPH andprostate volume, çöllüm - verumontanum distance , flo\v rate, residual urine volume and age.
The study included 44 patients . Symptoms of ali patients were evaluated with the International Prostate Symptom Score (IPSS). Prostate volume parameters, çöllüm - verumontanum distance , flow rate variables andpost-void residual urine volume \vere measured. Later, Symptom Score was correlated with other criteria ofdiagnasis.
A good correlation \vas found between the total symptom score and the guality of life question that included in the IPSS. There was a weak correlation betvveen the IPSS and total prostate volume, çöllüm -verumontanum distance , peakflow rate and post -void residual urine volume. There was a very \veak correlation betvveen the IPSS and age.
The parameters used to characterize benign prostatic hyperplasia should be considered independently because no predictions about the value of a certain parameter can be made by knowing öne of the other parameter values. Symptom Scores should therefore not be used as a pre-selection criterion in the determination ofclinical BPHwithout taking other measures in to account.
Key Words: Benign prostatic hyperplasia, International Prostate Symptom Score
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | February 8, 2009 |
Submission Date | February 8, 2009 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 3 Issue: 4 |
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.