BibTex RIS Cite

İkinci Trimesterde Vajinal Kanama ile Komplike Gebeliklerde Ultrasonografîk Bulguların Perinatal Sonuç ile İlişkisi

Year 1998, Volume: 5 Issue: 1, - , 02.03.2009

Abstract

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 1998Mart; 5(1)


İkinci Trimesterde Vajinal Kanama ile Komplike Gebeliklerde Ultrasonografîk Bulguların Perinatal Sonuç ile İlişkisi

Baha Oral Meltem Çetin Çağatay Göçen Demir Özabaşar

ÖZET

Amacımız ikinci trimesterde vajinal kanaması olan hastalarda ultrasonografik bulgular ile perinatal sonuç ara¬sındaki ilişkiyi saptamaktı.

Prospektif bir vaka-kontrol çalışması yapıldı. Kanama nedeniyle 13-26. gebelik haftaları arasında ultrasonogra¬fik inceleme yapılan 102 hasta belirlendi. Başlıca ultrasonografik bulgular, intrauterin pıhtı varlığı, zarların ayrılma¬sı ve plasenta previa idi. 102 kanamasız hasta kontrol grubu olarak seçildi. Her iki grup için perinatal sonuçlara iliş¬kin değerler kaydedildi, istatistiksel analiz, kategorik değişkenler için X2 analizi ve sürekli değişkenler için t testi ile yapıldı. Relative risk (RR) ve %95 güven aralıkları (GA) hesaplandı.

Gruplar arasında ortalama yaş, önceki preterm doğum ve sigara yönünden önemsiz farklar mevcuttu. Multipari-te (l
Bazı istenmeyen perinatal sonuçlara, özellikle de lethal komplikasyonlara ait risk, ikinci trimester kanamalı has¬talar arasında anlamlı olarak artmıştır.

Anahtar Kelimeler: İkinci trimester kanaması, gebelikte ultrasonografi, yüksek riskli gebelik.


ABSTRACT


CORRELATION OF ULTRASONOGRAPfflC FINDINGS VVTTH PERİNATAL OUTCOME İN PREG-NANCIES COMPLICATED BY SECOND-TRIMESTER VAGINAL BLEEDING

Our purpose was to determine the relationship between ulirasonographic findings and perinatal outcome in pa-tients with second-trimester vaginal bleeding.

ikinci Trimesterde Vaginal Kanama ile Komplike Gebeliklerde Ultrasonografik Bulgular/

Oral, Çetin, Göçen, Özbaşar.

A prospective case-control study was performed. One hundred and two patients with ultrasonographic examina-tions performedfor bleeding between 13-26 week 's gestation \vere identified. The main ultrasonographic findings ne¬re the presence of an intrauterine clot, membrane separation, and placenta previa. One hundred and two non-ble-eding patients were chosen as the control group. Perinatal outcome measuresfor both groups were recorded. Statis-tical analysis was performed with X2 analysisfor categorical variables and the t test for continuous variables. Rela-tive risks and 95% confidence intervals (CI) were calculated.

There were insignificant differences between the groups for mean age, previous prematüre delivery, and smoking. Multiparity (l
The risk ofcertain adverse perinatal outcomes, particularly lethal complications, is significantly increased among patients with bleeding during the second trimester.


Key Words: Second-trimester bleeding, ultrasonography in pregnancy, high-risk pregnancy.

Year 1998, Volume: 5 Issue: 1, - , 02.03.2009

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Research Articles
Authors

Baha Oral This is me

Meltem Çetin This is me

Çağatay Göçen This is me

Demir Özbaşar This is me

Publication Date March 2, 2009
Submission Date March 2, 2009
Published in Issue Year 1998 Volume: 5 Issue: 1

Cite

Vancouver Oral B, Çetin M, Göçen Ç, Özbaşar D. İkinci Trimesterde Vajinal Kanama ile Komplike Gebeliklerde Ultrasonografîk Bulguların Perinatal Sonuç ile İlişkisi. Med J SDU. 2009;5(1).

                                                                                               14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.