BibTex RIS Cite

Sporcu ve Sedanter Kişiler Arasında Kan Lipid Fraksiyonları Farklılıkları

Year 1998, Volume: 5 Issue: 1, - , 02.03.2009

Abstract

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 1998Mart; 5(1)


Sporcu ve Sedanter Kişiler Arasında Kan Lipid Fraksiyonları Farklılıkları


Günfer Turgut Osman Genç Bünyamin Kaptanoğlu


ÖZET

Araştırmamızda, sporcu ve sedanter kişilerde ateroskleroz için önemli risk faktörlerinden biri olan lipidler ara¬sındaki farklılıkları incelemeyi amaçladık.

Çalışma, 25 sporcu (13 erkek, 12 kız) ve 25 sedanter (13 erkek, 12 kız) kişi üzerinde yapılmıştır. Son üç yıldır dü¬zenli olarak egzersiz yapan ve haftada en az 3 gün olmak üzere son 3 ay süresince ardarda ikiden fazla günü egzer¬siz yapmadan geçirmeyen 18-23 yaş grubundaki kişilerden sporcu grubu oluşturuldu. Aynı yaş grubundan ve benzer vücut kütle indeksine sahip (Sporcu ve sedanter kişilerin vücut kütle indeksleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı) egzersiz yapmayan kişilerden de bir sedanter grup oluşturuldu. Sporcu ve sedanter kişilerden alınan venöz kan örneklerinden elde edilen serumlarda total kolesterol (TK), trigliserid (TG), yüksek yoğunluklu lipoprote-in-kolesterol (HDL), düşük yoğunluklu lipoprotein-kolesterol (LDL) düzeyleri ölçüldü. Bu değerlerden total lipid (TL) ve çok düşük yoğunluklu lipoprotein-kolesterol (VLDL) düzeyleri hesaplandı. Bulgular "Student's t testi" ile değer¬lendirildi.

Bulgularımıza göre, sporcularda sedanter kişilere göre serum TG (p<0.01) ve VLDL (p<0.05) düzeyleri anlamlı olarak daha az, HDL (p<0.05) düzeyleri anlamlı olarak daha fazla bulundu. Serum TL, TK ve LDL düzeyleri ise iki grup arasında anlamlı bir farklılık göstermedi.

Sonuçlarımız, uzun süredir düzenli egzersiz yapan kişilerde kardiovasküler hastalıkların gelişmesinde risk faktö¬rü olan TG ve VLDL düzeylerinin sedanter kişilere göre daha az olduğunu, koruyucu bir faktör olan HDL düzeyleri¬nin ise daha fazla olduğunu göstermektedir.


Anahtar Kelimeler: Egzersiz, sedanter, lipid.


ABSTRACT


DIFFERENCES İN BLOOD LIPID FRACTIONS BETWEEN SPORTSMEN AND SEDENTARY

INDFVTDUALS

in this study, we aimed to investigate the differences in blood lipid fractions vvhich are important riskfactors of atherosklerosis benveen sportsmen and sedentary individuals.

25 sportsmen (13 male, 12 female) and 25 sedentary individuals (13 male, 12female) aged 18 to 23 were ekosen far the study. The both groups had the same age and body weight. The sportsmen group did regular exercisesfor tost three years and did not spend mor e t han two doy s without exercisesfor last three months. Sedentary individuals did

not do regular exercises during the same time. From the venous blood samples takenfrom the two groups, serum to-tal cholesterol (TC), trigliseride (TG), high-density-lipoprotein-cholesterol (HDL), low-density-lipoprotein-choleste-rol (LDL) levels were analysed. From these results, total lipid (TL) and very-low-density-lipoprotein-cholesterol (VLDL) levels were calculated. Results were evaluated with Student's t-test.

According to our results, serum TG and VLDL levels ofsportsmen were significantly lower than those ofseden-tary individuals (p<0.01 andp<0.05 respectively), while the levels of HDL in sportsmen were higher than those ofse-dentary individuals (p<0.05). There was no signiftcant differences in the levels of TC, TL and LDL between the two groups.

Our results show that TG and VLDL levels, which are important risk factors far the development of cardiovascu-lar diseases, ofsportsmen were lower, and the HDL levels, which is a protective measure of cardiovascular diseases, ofsportsmen were higher than those ofsedentary individuals.



Key Words: Exercise, sedentary, lipid.

Year 1998, Volume: 5 Issue: 1, - , 02.03.2009

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Research Articles
Authors

Günfer Turgut This is me

Osman Genç This is me

Bünyamin Kaptanoğlu This is me

Publication Date March 2, 2009
Submission Date March 2, 2009
Published in Issue Year 1998 Volume: 5 Issue: 1

Cite

Vancouver Turgut G, Genç O, Kaptanoğlu B. Sporcu ve Sedanter Kişiler Arasında Kan Lipid Fraksiyonları Farklılıkları. Med J SDU. 2009;5(1).

                                                                                               14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.