BibTex RIS Cite

Çocukluk Çağında Hematüri ve Tanısal Yaklaşım

Year 1996, Volume: 3 Issue: 1, - , 03.02.2009

Abstract

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 1996 Mart; 3(1)


Çocukluk Çağında Hematüri ve Tanısal Yaklaşım


Ali Ayata Faruk Öktem Hasan Çetin Ahmet R. Örmeci Gülderen Özeren


Özet

Makroskopik (gros) veya mikroskopik olabilen hematittiler glonıerüler veya ekstraglomerüler bozukluklara bağlı gelişebilir ve bîr idrar tetkikiyle orijinin saptanması genellikle mümkündür. İlk olarak stikle saptanılan hematürilerin, ayrıca dikkatli bir mikroskopik muayeneyle doğrulanması gerekir. Yenidoğanlarda hematim öncelikle hipoksi, tromboz, dolaşım bozukluğu gibi vasküler kaynaklı olurken daha büyük çocuklarda hayta üriner enfeksiyonlar olmak üzere glomerülonefritler ve travmalara bağlı olarak gelişmektedir. Hiperkalsiüri ve nefroUtiyazis de hematüriye neden olabilir.



Anahtar Kelimeler: Hematüri, tantsalyaklaşım.


Abstract

Diagnostic Approach for Henıaturia in Childhood

Henıaturia may be grosa ör microscopic. it can resıılt from glomerular ör extraglomerular pathology, which can often be clinically distitıguished by urinalysis. Initial detection of hematuria, usually by dipstick but at times by the appearance ofthe ıtrine, should be followed by confirmation with careful microscopic aıuılysis. Hematuria in newborns results primarlyfrom vascular disorders such as hypoxia, thrombosis, ör circulatory compromise; in older children, urinary tract infections accountfor the majority of cases, follovved by glomerıtlonephritis and trauma. Hypercalciuria and nephroUthiasis also can cause hematuria.


Key Words: Hematuria, diagnostic approach.

Year 1996, Volume: 3 Issue: 1, - , 03.02.2009

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Reviews
Authors

Ali Ayata This is me

Faruk Öktem This is me

Hasan Çetin This is me

Ahmet R. Örmeci This is me

Gülderen Özeren This is me

Publication Date February 3, 2009
Submission Date February 2, 2009
Published in Issue Year 1996 Volume: 3 Issue: 1

Cite

Vancouver Ayata A, Öktem F, Çetin H, Örmeci AR, Özeren G. Çocukluk Çağında Hematüri ve Tanısal Yaklaşım. Med J SDU. 2009;3(1).

                                                                                               14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.