BibTex RIS Cite

Pediyatrik Olgularda Caudal Blok Uygulamasında Klonidin ve Bupivakain Karşılaştırılması

Year 1998, Volume: 5 Issue: 3, - , 04.03.2009

Abstract

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 1998 Eylül; 5(3)


Pediyatrik Olgularda Caudal Blok Uygulamasında Klonidin ve Bupivakain Karşılaştırılması


Bahar Kuvaki, Zehra Şentürk, Semih Küçükgüçlü, Atalay Arkan


ÖZET

Kaudai epidural anestezi çocuklarda postoperatifağrı tedavisinde ve genel anesteziye ek olarak uygulamada yaygın olarak kabul görmüştür. Alfa-2 agonist olan klonidin akut ve kronik ağrıların tedavisinde etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Bu ilacın pediyatrik kaudal epidural analjezideki etkinliğini karşılaştırmak amacıyla 2-8 yaş arası, su-bumblical cerrahi girişim yapılacak olan 30 çocuk randomize olarak Imllkg %025'lik bupivakain veya l ml/kg vo-lümde lug/kg klonidin verilmek üzere iki gruba ayrıldı. Postoperatif analjezi Rating skala ve ilk analjezik gereksinimi süresi ile değerlendirildi. Çocuklarda uygulanan kaudal analjezinin etkinliğinde her iki grup arasında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna varıldı.



ABSTRACT

Caudal epidural anesthesia has become widely accepted as a means ofproviding postoperative pain relief and intraoperative supplementation to general anesthesia for children. Clonidine, an alpha 2 agonist has been used effec-tivelyfor the treatment ofacute and chronic pain. To asses its efficacy in caudal epidural anesthesia in children, we randomized 30 children aged 2-8 yr. undergoing subumblical surgery into two groups to receive l mml/kg %0.25 bu-pivacain (n=15) ör clonidine l ug/kg combined with şaline to a volume of l ml/kg. Postoperative analgesia was eva-luated by using the Rating scale and determining the time tofirst analgesic requirement. There was no difference in the efficacy of caudal analgesia in children between the two groups.

Year 1998, Volume: 5 Issue: 3, - , 04.03.2009

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Research Articles
Authors

Bahar Kuvaki This is me

Zehra Şentürk This is me

Semih Küçükgüçlü This is me

Atalay Arkan This is me

Publication Date March 4, 2009
Submission Date March 3, 2009
Published in Issue Year 1998 Volume: 5 Issue: 3

Cite

Vancouver Kuvaki B, Şentürk Z, Küçükgüçlü S, Arkan A. Pediyatrik Olgularda Caudal Blok Uygulamasında Klonidin ve Bupivakain Karşılaştırılması. Med J SDU. 2009;5(3).

                                                                                               14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.