SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 2000 Mart; 7(1)
İsparta Yedişehitler Sağlık Ocağı Bölgesi'ndeki 4-24 Aylık Çocuklarda Ek Besinlere Geçiş Dönemin İncelenmesi
Mustafa Öztürk, Faruk Öktem
Özet
Anne sütünün ilk 4-6 aydan sonra bebeğin bazı besin gereksinimlerini karşılamakta yetersiz kaldığı ve bu nedenle bebeğin beslenmesine 4-6. aylardan itibaren ek gıdaların eklenmesi gerektiği bilinmektedir. Öte yandan ek gıdalara çok erken ya da çok geç başlanmasının da pek çok sakıncaları olmaktadır. Bölgemizdeki bebek ve . çocukların ek gıdalara geçiş döneminin incelenmesi amacıyla planlanan bu çalışmada, İsparta il merkezindeki Yedişehitler Sağlık Ocağı Bölgesi'nde mevcut 4-24 aylık 695 çocuğun 'A'ü (n=174), hedef nüfus olarak belirlendi ve çalışma süresince bunların 167'sine (%96.0) ulaşıldı. Araştırma grubundaki çocuklara en sık verilen besinler yoğurt (%85.6), meyve suyu (%78.4), sebze çorbası (%68.9) ve muhallebi (%67.1) idi. Ek gıdalar normal verilme zamanına göre incelendiğinde meyve, püresi ve sebze çorbasının çok erken (sırasıyla %66.6 ve %63.8), et ve nohutun ise geç verildiği (sırasıyla %39.4 ve %39.1) ortaya çıktı. Ortalama anne sütü alma süresinin, ek gıdalara erken başlanma durumunda anlamlı bir şekilde azaldığı gözlendi (p<0.05). Bu bulgular, bölgemizde ailelerin ek gıdalara geçiş dönemi ile ilgili uygulamalarının yetersiz olduğunu göstermektedir.
Anahtar kelimeler: Bebek(ler), çocuk(lar), beslenme, anne sütü, ek gıdalar
Abstract
The Evaluation of The Weaning Period of 4-24 Months Aged Children in İsparta Yedişehitler Health Center Region
It is known that breast milk can not be sufficient to compensate certain food requirements of infants after the first 4-6 months. Because of this, supplementary foods are needed beginning from that period. On the other side, there are many disadvantage of beginning these foods earlier or later. By 'A systematic sampling method, 174 of 695 infants and children between 4-24 months living in Yedişehitler Health Center Region in İsparta Province Center, were determined as target population and reached lo 167 of them (96.0%). In the study group, foods the most frequently given to the study group were yoghurt (85.6%), fruit juice (78.4%), vegetables soup (68.9%) and pudding (67.1%). When complementary foods were investigated according to normal beginning time, it was observed that fruit puree and vegetable soup were began earlier (66.6% and 63.8%, respectively) but meat and chickpea very later (39.4% and 39.1%, respectively). It is observed that the mean breast feeding time were diminished significantly when early beginning to complementary foods (p<0.05). These findings suggest that parents in our region have no sufficient applications in the weaning period.
Key words: Infant(s), child(ren), nutrition, breast-feeding, weaning.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 13, 2009 |
Submission Date | March 13, 2009 |
Published in Issue | Year 2000 Volume: 7 Issue: 1 |
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.